Terveysjohtajan mukaan moniin yleisiin lääkkeisiin liittyy paljon suurempia riskejä kuin AstraZenecan rokotteeseen. LEHTIKUVA / AFP Daniel Leal-Olivas

Terveysjohtaja IS:lle: AstraZenecan pelko mennyt yli kaiken järkevyyden

Osa rokotusvuorossa olevista välttelee AstraZenecan koronavirusrokotetta.

Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalon mukaan AstraZenecan rokotteen erittäin harvinaisten haittavaikutusten pelko on mennyt ”yli kaiken järkevyyden”, kertoo Ilta-Sanomat.

Osa rokotusvuorossa olevista välttelee AstraZenecan koronavirusrokotetta tai rokottamista ylipäätään.

– Ihmiset ottavat jokapäiväisessä elämässään paljon suurempia riskejä kuin mitä liittyy Astran mahdollisiin haittavaikutuksiin. Moniin yleisiin lääkkeisiin liittyy paljon suurempia ja vakavia riskejä kuin tähän rokotteeseen, Oulun terveysjohtaja Jorma Mäkitalo totesi IS:lle.

Mäkitalon mukaan vähälle huomiolle on jäänyt se, että itse koronavirustartuntaan liittyy moninkertaisia verenhyytymishäiriöriskejä verrattuna rokotteeseen.

– Haittavaikutuksista täytyy ilman muuta kertoa avoimesti, mutta niiden asettaminen oikeaan mittasuhteeseen on mennyt täysin pieleen. Moni on tehnyt erittäin harkitsemattoman päätöksen jättäessään rokotteen vielä ottamatta, vaikka rajoituksia aletaan purkaa ja etelässä on edelleen hyvin korkea riski uudesta tartunta-aallosta, Mäkitalo sanoi IS:lle.

Hän huomauttaa, että maan kokeneimmat rokote- ja infektioasiantuntijat ovat todenneet, että rokote on turvallinen tietyillä rajauksilla käytyään läpi kaiken kansainvälisen datan.

– Kumpikohan arvio on pätevämpi, heidän vai kansalaisen, Mäkitalo kysyi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt