Verkkouutiset

Tästä tviitistä Ukraina lähetti Suomelle nootin – näin virkamies vastaa

Ville Cantellin mukaan ulkoministeriön virkamiesten pitää osallistua julkiseen keskusteluun.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkoministeriön Eurooppa- ja lähialueviestintäyksikön päällikkö Ville Cantell pohtii ministeriön sivuilla julkaistussa blogissaan virkamiehen sananvapautta ja roolia sosiaalisessa mediassa. Hän kertoo esimerkkejä oman some-toimintansa herättämistä reaktioista.

Cantell tviittasi toukokuun lopulla venäläistoimittaja Arkadi Babtshenkon tapauksesta.

– Samalla mitalla vastaamisen, kuten Ukraina vaikuttaa Babtshenkon tapauksessa tehneen, riskinä on kääntyä viestinnän näkökulmasta lyhyen tähtäimen voitosta pitkän tähtäimen tappioksi, Cantell tviittasi englanniksi.

Hän ryyditti tviittiään ”infowars” -hashtagilla

Sotakirjeenvaihtajana ja Venäjän nykyhallinnon kriitikkona tunnetun Arkadi Babtshenkon uutisoitiin ensin joutuneen salamurhaajan ampumaksi Ukrainan Kiovassa. Pian paljastui, että kyse olikin Ukrainan viranomaisten järjestämästä peiteoperaatiosta. Ukrainalaisten mukaan sillä pyrittiin paljastamaan muun muassa Babtshenkon tappamista suunnitelleita venäläisagentteja.

Ukrainan Suomen-suurlähettiläs Andrii Olefirov tiedusteli Cantellilta suoraan twitterissä, onko kyse Suomen ulkoministeriön virallisesta kannasta. Ukrainan suurlähetystö lähetti asiasta sittemmin nootin Suomen ulkoministeriöön.

Ville Cantellin mukaan ulkoministeriö vastasi noottiin toteamalla, että ministeriön työtekijöitä  kannustetaan osallistumaan ulko- ja turvallisuuspoliittiseen keskusteluun viestintästrategian mukaisesti.

Toisessa esimerkkitapauksessa on kyse perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelän reaktiosta Cantellin tviittiin maahanmuutosta.

Cantell lainasi sisäministeri Kai Mykkästä (kok.) ja sanoi olevansa täysin samaa mieltä. Mykkänen oli todennut, että monikulttuurisuuden mahdollistamisessa on kyse ”tienhaarasta, jossa Suomesta tulee joko houkutteleva, avoin ja helposti lähestyttävä tai käpertyvä ja luotaan työntävä”.

– Ulkoministeriön virkamies. Vieläpä esimiesasemassa oleva ja tiedotuksesta vastaava, ei selvästi ymmärrä paikkaansa yhteiskunnassa. Tällainen kannanotto ei siihen rooliin kuulu, Jani Mäkelä tviittasi.

Cantell vastasi, että virkamiehilläkin on sananvapaus ja oikeus mielipiteeseen.

– Tapauksessa en rikkonut lojaliteettivelvollisuutta millään tavoin, vaan totesin olevani hallituksen ministerin kanssa samaa mieltä hallituksen yhteisesti sopimasta tavoitteesta, hän kirjoittaa.

Ville Cantell toteaa, että olisi helpompaa olla hiljaa, mutta se olisi väärä ratkaisu. Informaatioympäristö on hänen mukaansa pysyvästi muuttunut ja muutos tulee jatkumaan

– Paluuta vanhaan ei ole, vuorovaikutteinen, henkilölähtöinen viestintä, on pysyvästi tullut diplomatian keskiöön. Ja ellemme itse osallistu keskusteluun ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja kerro Suomen tarinaa maailmalla, joku muu kyllä tekee sen puolestamme.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)