Pauli Kiuru. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

”Taparikollisia on kohdeltava ensikertalaisia tiukemmin”

Kansanedustaja Pauli Kiuru tukee ensikertalaisuussäännöksen kiristämistä.

Hallitus antoi torstaina eduskunnalle oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) valmisteleman lakiesityksen, joka kiristäisi rikoslain säännöstä ensikertalaisuudesta.

Kokoomuksen kansanedustaja Pauli Kiuru pitää perusteltuna, että taparikollisia kohdellaan ankarammin kuin ensimmäistä kertaa rikokseen syyllistyviä.

– Ehdotuksella pyritään lisäämään ehdonalaisen vapauttamisjärjestelmän oikeudenmukaisuutta ja uskottavuutta. Kolme vuotta rikoksetonta elämää ei voi vielä tarkoittaa, että uudesta rikoksesta tuomittua on kohdeltava ensikertalaisena ehdonalaista vapauttamista harkittaessa, Kiuru toteaa tiedotteessa.

Esityksen mukaan vanki, joka rikosta edeltäneiden viiden vuoden aikana ei ole suorittanut vankeusrangaistusta vankilassa, voidaan vapauttaa ehdonalaisesti, kun rangaistuksesta on suoritettu puolet. Määräaika nousee näin ollen takaisin alkuperäiseen viiteen vuoteen. Muilta osin ehdonalaista vapauttamista koskeviin säännöksiin ei esitetä muutoksia.

Hallituksen mukaan muutos koskisi suhteellisen pientä joukkoa. Esitys ei tämän vuoksi juurikaan vaikuta päivittäiseen vankimäärään tai Rikosseuraamuslaitoksen työtaakkaan.

– Käytännössä esitys merkitsee rangaistusjärjestelmän ankaroitumista. Rangaistusjärjestelmän periaatteena tulee olla, että säännöllisesti rikoksiin syyllistyviä kohdellaan ankarammin kuin ensikertalaisia. Esitys on tältä osin perusteltu ja vastaa laajasti kansalaisten oikeustajua, Kiuru sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt