X
SULJE MAINOS
Vladimir Putin. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

”Tämä on Vladimir Putinille punainen vaate”

Venäjä on Paul Grodin mukaan muuttumassa yhä vihamielisemmäksi länttä kohtaan.

Neuvostoliiton hajoaminen sinetöityi ukrainalaisten maailmankongressin puheenjohtajan Paul Grodin mukaan lopullisesti 1. joulukuuta 1991, kun yli 90 prosenttia ukrainalaisista asettui kansanäänestyksessä maansa itsenäistymisen kannalle.

Kolmekymmentä vuotta myöhemmin on käynyt hänen mukaansa selväksi, että Venäjä ja sen presidentti Vladimir Putin eivät ole päässeet yli imperiumin menettämisestä. Ukrainan, Georgian, Valko-Venäjän ja Moldovan vapaus on jälleen vaakalaudalla, ja myös muu Eurooppa joutuu kohtaamaan yhä vihamielisemmäksi muuttuvan Venäjän.

– Vuodesta 2014 alkaen Venäjän aggressio Krimillä ja Itä-Ukrainassa on vaatinut yli 14 000 ukrainalaisen hengen ja pakottanut miljoonat jättämään kotinsa, ukrainalaisten maailmanlaajuista diasporaa edustava Grod muistuttaa Atlantic Councilin -julkaisemassa artikkelissa.

– Vaikka rintamalinjat idässä ovat olleet vuoden 2015 jälkeen jokseenkin muuttumattomat, Ukraina kärsii edelleen säännöllisiä tappioita, ja Venäjä miehittää noin seitsemää prosenttia maan pinta-alasta, hän toteaa.

Heikommat alistettaisiin armotta

Vladimir Putinille vapaa ja demokraattinen noin 44 miljoonan asukkaan Ukraina, joka tavoittelee Euroopan unionin ja Naton jäsenyyttä, on Grodin mukaan punainen vaate.

– Putin on tehnyt selväksi, että hän ei hyväksy Ukrainan itsenäisyyttä. Hänen äskettäinen esseensä ”venäläisten ja ukrainalaisten historiallisesta yhteenkuuluvuudesta” ja hänen usein toistuvat väitteensä, joiden mukaan venäläiset ja ukrainalaiset ovat ”yksi kansa” heijastelevat sitä, että Kremlin valtias torjuu koko Ukrainan olemassaolon erillisenä kansakuntana. Tämä retoriikka toistaa suoraan tsaarinajan kielenkäyttöä ja paljastaa imperialistiset pyrkimykset Putinin Ukrainan vastaisen sodan taustalla, Grod sanoo.

Hän pitää selvänä, että Ukrainan alistaminen ei Putinille yksin riitä, vaan Venäjä jatkaa imperiuminsa jälleenrakentamista niin kauan, kunnes länsi asettuu riittävän päättäväisesti sitä vastustamaan.

– Länsi tarvitsee rohkeaa ja näkemyksellistä johtajuutta pysäyttääkseen tämän sodan demokratiaa ja sääntöperusteista maailmanjärjestystä vastaan. Vaihtoehtona on uusi imperiumien aikakausi, jolloin suurvallat voivat vapaasti alistaa heikommat naapurinsa. Putin haluaa palauttaa neuvostoimperiumin ja kumota sen, mitä vuonna 1991 tapahtui. Emme voi sallia hänen onnistuvan siinä, Grod toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt