Ohjelmisto pystyy erottamaan uutislähetyksen ja varsinaisen ISIS-propagandan. Kuva: BBC

Tämä on Britannian uusi ase ISIS:iä vastaan

Tekoäly-yhtiön algoritmi tunnistaa 94 prosenttia jihadistijärjestön verkkomateriaalista.

Britannian hallitus on julkistanut uuden verkkotyökalun, joka pystyy havaitsemaan jihadistista sisältöä ja estämään sen näkymisen.

BBC:n mukaan konservatiivien sisäministeri Amber Rudd harkitsee parhaillaan, pitäisikö teknologiayhtiöt pakottaa käyttämään työkalua lain nojalla.

Lontoolainen tekoäly-yhtiö sai hallitukselta noin 675 000 euroa ohjelmiston kehittämiseen. ASI Data Sciencen mukaan työkalu tunnistaa 94 prosenttia ISIS:n verkkotoiminnasta 99,995 prosentin tarkkuudella.

Algoritmille syötettiin tuhansia tunteja ISIS:n propagandavideoita, jotta ohjelmisto oppi tunnistamaan oikeanlaisen materiaalin. Yhtiön mukaan se pystyy erottamaan varsinaisen propagandan esimerkiksi terroristeja käsittelevästä uutislähetyksestä.

Jos työkalu ei pysty tulkitsemaan tiettyä materiaalia, ohjataan se ihmisen arvioitavaksi.

Ohjelmiston tarkoituksena on vähentää sisällön moderoimiseen kuluvaa työaikaa, mikä rasittaa erityisesti pieniä teknologiayhtiöitä.

Vastaavia ohjelmistoja on aiemmin vastustettu sillä perusteella, että ne saattavat suodattaa vahingossa myös muuta verkkomateriaalia.

Rudd pitää teknologia-alan omaa toimintaa silti lainsäädäntöä parempana ratkaisuna. Facebookin, Twitterin ja Youtuben kaltaiset internet-jätit ovat jo mukana Global Internet Forum to Counter Terrorism -verkostossa, joka pyrkii rajoittamaan äärijärjestöjen viestintää ja propagandan levittämistä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt