Verkkouutiset

TalSa: Näitä muutoksia luvassa suomalaisille vuonna 2021

Vuoden vaihtuminen merkitsee muutoksia muun muassa verotukseen ja eläkkeisiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Taloussanomat kokosi 12 vuonna 2021 suomalaisten arjessa tapahtuvaa muutosta:

1. Palkansaajien tuloverotus kiristyy kaikissa tuloluokissa ensi vuonna. Keskituloisen 3 250 euroa ansaitsevan palkansaajan tuloveroaste nousee 0,3 prosenttiyksikköä. Korkeimmilla ansiotasoilla verotus kiristyy 0,2 prosenttiyksikköä.

– Koska kiristyvät työttömyysvakuutusmaksu ja sairasvakuutuksen päivärahamaksu kuitenkin vähennetään verotettavasta tulosta, muutokset vaikuttavat progression vuoksi suurituloisempiin suhteellisesti vähemmän kuin pienituloisiin, Veronmaksajien ekonomisti Janne Kalluinen selvittää.

2. Eläkkeisiin tulee pientä nousua. Eläkkeensaajien veroprosentit pysyvät suunnilleen ennallaan. Ensi vuodelle takuu-, kansan-, ja työeläkkeisiin tehdään vain pienet indeksikorotukset, ei tasokorotuksia. Takuueläkettä saa 837,59 euroa ja kansaneläkettä 665,29 euroa. Työeläkkeet kasvavat 0,5 prosenttia vuodentakaisesta.

3. Keskimääräinen kuntavero nousee. Kuntaliiton mukaan nousu on keskimäärin 0,06 prosenttiyksikköä. Keskimääräinen kunnallisveroprosentti nousee ensi vuonna ensimmäistä kertaa yli 20 prosentin (20,02).

4. Yhteensä 29 kunnassa kiinteistövero nousee.

5. Ansiotulot nousevat. Palkansaajien ansiot nousevat ensi vuonna keskimäärin 2,5 prosenttia.

6. Alkoholi, polttoaineet ja lämmitys kallistuvat. Lämmityspolttoaineiden veronkorotus astuu voimaan vuoden alusta. Muutoksia on luvassa myös kulutuksen verotukseen. Arvonlisäverot eivät näissä muutu, mutta muun muassa alkoholin ja tupakkatuotteiden verotus kiristyy.

7. Asuntolainojen korkovähennys pienenee. Asuntovelallisen kustannukset nousevat, kun korkovähennystä lasketaan edelleen. Ensi vuonna asuntolainan koroista vähennyskelpoista on 10 prosenttia, kun tänä vuonna luku on 15 prosenttia. Asuntolainan korkovähennys poistuu kokonaan vuonna 2023.

8. Työsuhde-eduissa suositaan vihreyttä. Työsuhdeautona käytettävän täyssähköauton verotusarvo alenee 170 euroa kuukaudessa vuosiksi 2021–2025. Lisäksi sähköautojen latausetu työpaikalla ja julkisissa latauspisteissä tulee verovapaaksi ensi vuodesta alkaen.
Työsuhdepolkupyörälle tulee verovapaa etu 1 200 euroon asti vuodessa.

9. Lääkekaton raja nousee. Lääkekorvausten omavastuuosuus on ensi vuonna 579,78 euroa, kun se tänä vuonna  on ollut 577,66 euroa.

10. Kela-tuista indeksikorotuksia tulee lasten kotihoidon tukeen, sairauspäivärahan vähimmäismäärään sekä elinkustannusindeksiin sidottuun elatustukeen ja elatusapuun.

11. Perinteisellä asioinnilla haettu passi kallistuu sisäministeriön mukaan ensi vuonna 51 eurosta 58 euroon.

12. Oppivelvollisuusikä nousee 18 ikävuoteen. Muutos koskee ensimmäisen kerran perusopetuksen keväällä päättäviä nuoria eli pääosin vuonna 2005 syntyneitä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
Ilmavoimat

Ilmavoimat Nato-tehtäviin Romaniaan

Ilmavoimat lähettää Hornet-hävittäjäosaston Romaniaan kesällä osana Suomen osallistumista Naton yhteisen puolustuksen tehtäviin.

Ilmavoimat

Ilmavoimat Nato-tehtäviin Romaniaan

Ilmavoimat lähettää Hornet-hävittäjäosaston Romaniaan kesällä osana Suomen osallistumista Naton yhteisen puolustuksen tehtäviin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)