Hallituksen puoliväliriihi pidettiin Säätytalolla. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Talousvaikuttaja TE:lle: Mihin katosivat tolkun demarit?

Asko Schreyn mielestä yrityksillä pitäisi olla enemmän kasvuhaluja.

Kokeneen kasvuyrittäjän ja talousvaikuttaja Asko Schreyn mielestä etenkin nykyiset sosiaalidemokraatit ovat irtaantuneet kansantalouden realiteeteista.

– Aikanaan meillä oli paljon demarivirkamiehiä, jotka ymmärsivät, miten maailma toimii ja uskalsivat toimia sen mukaan. Nyt meillä on poliitikkosukupolvi, joka ei haluakaan ymmärtää, mistä on kysymys. He pelaavat tällaista äänipeliä, joka on ihan irti reaalimaailmasta, Schrey sanoo Talouselämälle.

Viime viikolla seurattiin jännittyneenä, hajoaako Sanna Marinin (sd.) hallitus ja millaisia päätöksiä se tekee kehysriihessään. Pitkään jatkuneen hitaan talouskasvun ja koronapandemian vuoksi Suomeen tarvitaan lisää investointeja, työpaikkoja ja niiden mukana verotuloja.

– On vaikea kuvitella, että tällä olisi myönteisiä vaikutuksia keneenkään. Äärimmäisen pienistä asioista kehitettiin eriskummallinen viikon mittainen show. Tämä on koko poliittisen järjestelmän vika. Näin monta puoluetta ei pysty hoitamaan asioita kunnolla. Aina kun pitää tehdä kompromissi, se johtaa siihen, että muutoksia ei tapahdu, Schrey sanoo.

Hallitus muun muassa päätti selvittää kahden yritysverokannan käyttöönottoa. Ajatuksena on, että yritykseen jätettyä voittoa voisi verottaa alemmalla verokannalla kuin ulos jaettua voittoa. Mitä mieltä olet tästä?

– Mikä tahansa malli, joka vähentää yrittämisen kokonaisverorasitusta kiihdyttää yrittämistä. Mutta näitäkään malleja ajateltaessa ei ole ihan ymmärretty, miten yhteiskunta toimii.

Schrey korostaa, että omistajan yrityksestä nostamat osingot jäävät harvoin omistajalle. Sen sijaan ne päätyvät sijoituksina johonkin toiseen kasvuhakuiseen yritykseen tai kulutukseen.

– Koko tämä keskustelu on pöljää ja naurettavaa näpertelyä. Se osoittaa, että keskustelijat eivät oikein syvällisesti ymmärrä, mistä he puhuvat, tai eivät halua ymmärtää.

Schreyn peräänkuuluttaa yrityksille vakaan toimintaympäristön luomisen tärkeyttä.

Schreyn mielestä poliitikot eivät ole yksin syypäitä vaimeaan talouskasvuun. Hänen mukaansa myös omistajien ja johtajien kunnianhimo on Suomessa liian heikkoa.

– Suomessa huomattavalla osalla yrityksiä ei ole kasvamisen tahtoa. Tämä pätee jopa pörssiyhtiöihin. Ambition taso ja kasvun halu on matala, tyydytään keskinkertaiseen suoritukseen, Schrey sanoo.

Asko Schrey on kasvun asiantuntija, joka on kasvattanut Accountor Groupin pienestä perheyhtiöstä nykyiseen noin 250 miljoonan euron liikevaihtoon. Yhtiön perustanut Schrey on nykyisin yhtiön vähemmistöomistaja ja hallituksen jäsen.

Hän on myös keskisuuria suomalaisia yrityksiä kasvuun sparraavan Kasvuryhmän hallituksen puheenjohtaja.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt