Verkkouutiset

Ukrainan tuki

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Alankomaat antaa Ukrainan käyttää F-16-hävittäjiä Venäjän aluetta vastaan

Alankomaat on vahvistanut, että Ukraina voi käyttää F-16-koneitaan Venäjän alueen yllä edellyttäen, että se noudattaa kansainvälistä humanitaarista oikeutta, kertoo The Kyiv Post.

– Haluamme Ukrainan voittavan sodan ja teemme kaikkemme tämän tavoitteen saavuttamiseksi, Alankomaiden ilmavoimien kenraali Onno Eichelsheim sanoi.

Hollanti on luvannut toimittaa Ukrainalle 24 F-16-hävittäjää. Eichelsheim ei kuitenkaan paljastanut, kuinka monta on jo toimitettu. Heinäkuun lopulla kerrottiin, että ensimmäiset F-16:t Alankomaista olivat saapuneet Ukrainaan. Tiedotusvälineiden mukaan niitä oli kuusi.

Eichelsheim totesi myös, että Ukrainan eteneminen Venäjän alueelle oli ”loistavaa käytännön näkökulmasta”.

– He valloittivat nopeasti suuren alueen käyttämällä uutta taktiikkaa, mikä loi (Vladimir) Putinille ongelman, Eichelsheim sanoi.

Hän ei näe ongelmaa siinä, että Ukraina käyttää Alankomaiden toimittamia aseita tällaisissa hyökkäystoimissa.

EU vaatii Ukrainalle lisää sotilaallista tukea

– 24. elokuuta tuli 30 kuukautta siitä, kun helmikuussa 2022 Venäjä aloitti laittoman, täysimittaisen hyökkäyksen Ukrainaan. Hyökkäys on yhteisiä arvojamme ja turvallisuuttamme vastaan, ja se toteutettiin halveksuen kansainvälistä oikeutta, mukaan lukien YK:n peruskirjaa sekä Etyjin periaatteita ja sitoumuksia. Kolmenkymmenen kuukauden kuluttua Venäjä jatkaa julmaa siviilien ja siviili-infrastruktuurin pommittamista Ukrainassa, todetaan Euroopan unionin lausunnossa, joka annettiin Etyjin pysyvän neuvoston erityiskokouksessa Wienissä Ukrinform raportoi.

Euroopan unioni tuomitsee jyrkästi ”Venäjän jatkuvat mielivaltaiset iskut asutuille alueille ja siviilikohteisiin, jotka aiheuttavat edelleen kuolemaa, inhimillistä kärsimystä, massiivisia tuhoja, pakolaisuutta ja jyrkästi kasvavia humanitaarisia tarpeita”.

Lausunnossa korostetaan, että siviilien ja tahallinen hyökkäys siviilikohteita vastaan on sotarikos.

– Venäjän poliittinen ja sotilaallinen johto, samoin kuin ne, jotka ovat suoraan vastuussa näistä hyökkäyksistä, eivät vältä vastuuta hyökkäyssodan käymisestä Ukrainaa vastaan ja muista vakavimmista kansainvälisen oikeuden vastaisista rikoksista sekä Venäjän sodan aiheuttamista massiivisista vahingoista.

Lausunnossa korostetaan tarvetta vahvistaa sotilaallista tukea Ukrainalle.

– Kun Ukraina käyttää oikeuttaan itsepuolustukseen, vaadimme tehostamaan sotilaallisen tuen toimittamista Ukrainalle. Erityisesti ilmapuolustusjärjestelmiä, ammuksia ja ohjuksia tarvitaan kiireellisesti suojelemaan Ukrainan väestöä ja kriittistä energiainfrastruktuuria. Sotilaallista tukea annetaan täysin tiettyjen jäsenvaltioiden turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa kunnioittaen ja kaikkien jäsenvaltioiden turvallisuus- ja puolustusetuja huomioiden, lausunnossa todetaan.

Maanantaina 15 aluetta Ukrainassa joutui Venäjän ilmaiskujen kohteeksi. Ainakin seitsemän ihmistä kuoli ja 47 loukkaantui.

EU:n korkea edustaja vaatii jälleen aserajoitusten poistamista

– Toistan, että Ukrainan vastaiseen hyökkäykseen osallistuneiden voimavarojen käyttöä koskevien rajoitusten poistaminen kansainvälisen oikeuden mukaisesti vahvistaisi Ukrainan itsepuolustusta, turvallista elämää ja vähentäisi tuhoa Ukrainassa, sanoo Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell.

Hän toteaa, että Venäjä on tehostanut hyökkäystään jatkamalla massiivisiin uhreihin johtaneita hyökkäyksiä Ukrainassa, jotka kohdistuvat siviili-infrastruktuuriin, mukaan lukien vesivoimaloihin.

– Ukraina tarvitsee nyt ilmapuolustusta, hän toteaa viestipalvelu X:ssä.

Borrell kertoo, että hän keskustelee asiasta Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleban ja EU:n ulkoministerien kanssa EU:n ulkoasiainneuvoston epävirallisessa kokouksessa torstaina.

 

Joe Biden: Venäjä ei voita tässä konfliktissa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on ilmoittanut uudesta turvallisuusapupaketista Ukrainalle, joka ajoittui maan itsenäisyyspäivään, Ukrinform raportoi.

– Puhuin tänään presidentti (Volodymyr) Zelenskyin kanssa […] ilmaistakseni Yhdysvaltain horjumattoman tuen Ukrainan kansalle, Biden sanoi ja lisäsi, että Ukraina oli vapaa maa ennen Venäjän hyökkäystä, on edelleen vapaa nyt ja pysyy vapaana tulevaisuudessakin.

Bidenin mukaan ukrainalaiset ”pysyivät taipumattomina Venäjän hirvittävien sotarikosten ja julmuuksien edessä”.

Hänen mukaansa he ovat puolustaneet molempien kansakuntien ja kaikkialla maailmassa ihmisiä yhdistäviä arvoja – itsenäisyys mukaan lukien.

– Siksi olen ylpeä, että julkistamme uuden sotilaallisen avun paketin Ukrainalle tänään, Biden sanoi.

Paketti sisältää muun muassa ilmapuolustusohjuksia, panssarintorjuntaohjuksia, ammuksia ja rakettijärjestelmiä.

Biden muistutti myös, että Yhdysvallat asetti perjantaina uusia pakotteita lähes 400:lle taholle ja henkilölle, jotka mahdollistavat Venäjän laittoman sodan.

Presidentin mukaan hän kokosi heinäkuussa myös 20 Ukrainan kanssa kahdenväliset turvallisuussopimukset allekirjoittanutta maata muodostamaan Ukraine Compact -sopimuksen, joka vahvistaa Ukrainan kykyä puolustaa itseään nyt ja tulevaisuudessa.

Yhdessä G7-ryhmän kanssa Yhdysvallat ryhtyy ennennäkemättömiin toimiin saadakseen Venäjän maksamaan vahingot, jotka se on aiheuttanut myöntämällä 50 miljardin dollarin lainoja, joiden takauksena on jäädytettyjen Venäjän valtion omaisuuden tuotto, Biden sanoi.

– Venäjä ei voita tässä konfliktissa. Ukrainan riippumaton kansa voittaa – ja Yhdysvallat, liittolaisemme ja kumppanimme seisovat heidän kanssaan joka askeleella, hän lisäsi.

Antti Kaikkonen: On vuoromme osoittaa tukea isänmaan turvallisuutta vahvistaville päätöksille

– Elämme tuulisia aikoja maailmanpolitiikassa. Ukrainan sota jatkuu, eikä loppua valitettavasti näy. Muitakin avoimia haavoja maailmalta löytyy, jotka voivat edelleen pahentua, keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoi puolueen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Kouvolassa.

Hänen mukaansa tässä ajassa on erityisen tärkeää pitää oma paketti kasassa.

– Vahva oma puolustus, Nato-liittolaisuus ja syvenevät kumppanuudet yhdistettynä vahvaan maanpuolustustahtoon pitävät Suomea turvassa. Tämän päälle tarvitaan viisasta ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Kaikkonen muistutti, että tänä syksynä tulee jatkosodan päättymisestä 80 vuotta.

– Kohtalokkaiden vuosien pohdinta saa näkökulmaa käynnissä olevasta Ukrainan sodasta. Ja toisinpäin. Venäjä hakee paluuta Eurooppaan, jossa rajoja siirrellään ja itsenäisiä valtioita alistetaan asevoimin. Ukrainan tavoite on itsenäisyys ja oikeudenmukainen rauha, Kaikkonen totesi.

Hän arvelee, että suomalaisten tukea Ukrainalle yritetään horjuttaa uusilla painostuskeinoilla.

– Siksi on tärkeää, että viestimme on: Me emme väsy tukemaan Ukrainaa. Kiitän tasavallan presidentti (Alexander) Stubbia sekä pääministeri (Petteri) Orpoa. Vaikka johtajat vaihtuvat, pysyy Suomen tukilinja vakaana. Valtiojohdolla on Ukrainan asiassa ja isänmaan turvallisuuden vahvistamisessa keskustan tuki, Kaikkonen vakuutti.

Hän totesi olevan tärkeää, että myös oman puolustuksemme ja turvallisuutemme vahvistaminen jatkuu.

– Nato-jäsenyys, hävittäjähankinta ja muu puolustuksemme vahvistaminen ovat yhteisiä saavutuksia, joissa keskustalla on ollut vahva rooli. Kun olimme tekemässä näitä päätöksiä, tuli tukea myös oppositiosta. Nyt on vuoromme osoittaa oppositiosta tukea isänmaan turvallisuutta vahvistaville päätöksille.

Kaikkosen mukaan yksi esimerkki on tänä kesänä hyväksytty, rajaturvallisuuttamme vahvistava laki, jota kansanedustajamme tukivat yksimielisesti.

– Rajalaki osaltaan vastaa mahdollisiin hybridioperaatioihin. Keskusta on valmis jatkossakin tukemaan tarpeellisia toimia turvallisuutemme vahvistamiseksi.

– Suomen turvallisuudesta ei pidä tehdä repivää hallitus-oppositio-kysymystä, vaan suomalaisia yhdistävä asia. Annan alkukesän yhteistyöstä kiitosta sekä oikealle että vasemmalle. Toivon, että yhteistä näkemystä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa voidaan rakentaa jatkossakin, entistäkin laajemmalla pohjalla, Kaikkonen sanoi.

”Ennennäkemätöntä tekopyhyyttä” – Saksassa arvostellaan aikeita leikata Ukraina-apua

– Hallituskoalitio ajaa Donald Trumpin tyylistä politiikkaa ja pysäyttää Ukrainan lisäavun sisäisten poliittisten riitojen vuoksi. Ainoa ero on, että Saksalle Ukrainan tukeminen tarkoittaa oman turvallisuutensa rahoittamista, oppositiopuolue kristillisdemokraattien (CDU) ulkopolitiikan asiantuntija Norbert Röttgen sanoi Ukrinformin mukaan.

CDU:n budjettiasiantuntija Ingo Gädechens puolestaan arvosteli, että liittokansleri Olaf Scholz ja hallitseva koalitio osoittavat ”ennennäkemätöntä tekopyhyyttä” Ukrainaa kohtaan.

– Toisaalta Scholz lupaa jatkuvasti tukea niin kauan kuin sitä tarvitaan, ja toisaalta hän yrittää tulla ”rauhankansleriksi”.  Tämä ristiriita johti nykyiseen kriisiin, oppositiopoliitikko toteaa.

Myös hallitukseen kuuluvat vihreät kritisoivat suunnitelmia.

– Ukraina ehdottoman yksiselitteisesti tarvitsee edelleen täyttä solidaarisuuttamme ja tukeamme. Kaikki tarvittavat taloudelliset resurssit on annettava tähän tarkoitukseen, liittopäivien vihreiden ryhmäjohtaja sanoi Britta Hasselman.

Puolustusasiantuntija Christian Klink päähallituspuolue sosialidemokraateista (SPD), kehotti Saksaa olemaan sallimatta Ukrainan joutua ”velkajarrun” tai vastaavien toimenpiteiden uhriksi.

– Tilan antaminen diplomatialle on tietysti oikein. Meidän on kuitenkin jatkossakin annettava Ukrainalle mahdollisuus jatkaa puolustussotaa. Erityisesti on välttämätöntä toimittaa pikaisesti ilmapuolustusjärjestelmiä sen siviiliväestön suojelemiseksi, hän totesi.

USA voisi antaa Ukrainalle pitkän kantaman risteilyohjuksia

Valkoinen talo on halukas antamaan Ukrainalle ilmasta-maahan-ohjuksia, kun Kiovan onnistunut maahyökkäys syvällä Venäjän sisällä lähestyy toista viikkoaan, kertoo Politico.

Lopullista päätöstä ohjusten lähettämisestä ei ole tehty, mutta presidentti Joe Bidenin hallintoviranomaisen mukaan hallinto käy parhaillaan läpi asian yksityiskohtia.

– Me harkitsemme useita vaihtoehtoja täyttääksemme Ukrainan turvallisuusavun vaatimukset, sanoi Pentagonin tiedottaja Jeff Jurgensen.

Lopullista päätöstä ohjuksen lähettämisestä ei ole tehty, mutta Bidenin hallintoviranomaisen mukaan hallinto käy parhaillaan läpi monimutkaisia yksityiskohtia. Näihin kysymyksiin kuuluvat herkkien teknologioiden siirron tarkastelut ja sen varmistaminen, että Ukrainan koneet voivat laukaista lähes 1100 kilon ohjuksen, jossa on noin 450 kilon taistelukärki.

Yhdysvaltain hallinnon virkamies varoitti, että edessä on paljon työtä ennen kuin ohjukset todella pääsevät Ukrainaan, mukaan lukien sen varmistaminen, että Kiovan nykyiset neuvostoaikaiset koneet ja sen juuri saamat F-16-hävittäjät voisivat laukaista ohjuksen yli 230 mailin päässä oleviin kohteisiin.

Yhdysvallat on käyttänyt JASSM-ohjuksia säästeliäästi taisteluissa, ja se on antanut niitä vain muutamille läheisille liittolaisille.

Neuvottelujen jatkuessa Valkoisessa talossa ja Pentagonissa eräs hallinnon virkamies varoitti, että on vielä paljon tehtävää ennen kuin ohjukset pääsevät Ukrainaan. Kahden lähteen mukaan Pentagon kuitenkin työskentelee jo Ukrainan kanssa näissä teknisissä kysymyksissä.

Ukrainalla on jo sekä ilmasta että maasta laukaisevia ohjuksia, joita Yhdysvallat, Britannia ja Ranska ovat toimittaneet. Niiden kantomatka on noin 300 kilometriä, mutta rajoitukset ohjusten käyttöön iskuihin Venäjän alueella ovat toistaiseksi voimassa.

EU-parlamentin valiokunnan puheenjohtaja haluaa Taurus-ohjuksia Ukrainalle

Euroopan parlamentin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Marie-Agnes Strack-Zimmermann on kehottanut Saksan hallitusta ja muita EU-maita ryhtymään lisätoimiin parantaakseen juuri Ukrainaan saapuneiden yhdysvaltalaisten F-16-hävittäjälentokoneiden tehokkuutta, uutisoi Ukrinform.

– Kaikkien valtioiden – ei vain Saksan – on tehtävä kaikkensa suojellakseen Ukrainaa ja mahdollistaakseen sen jatkamisen puolustamaan itseään. Tämä koskee myös ilmapuolustusyksiköitä ja, halusi (Saksan) liittokanslerinvirasto tai ei, Taurus-risteilyohjuksia, Strack-Zimmermann sanoi.

Hän toteaa, että F-16-hävittäjien toimittaminen vihdoinkin oli tärkeä signaali ja tehokas tuki, mutta varoitti, että Euroopan ei pidä antaa periksi.

Ennen kuin Strack-Zimmerman valittiin Euroopan parlamenttiin tämän vuoden kesäkuussa, hän oli Saksan liittopäivien puolustusvaliokunnan johtajana toistuvasti vaatinut Taurus-risteilyohjusten toimittamista Ukrainaan.

Liittokansleri Olaf Scholz on kuitenkin torjunut ehdotuksen johdonmukaisesti muun muassa sillä perusteella, että Saksaa ei pitäisi vetää mukaan sotaan.

Taurus on ilmasta laukaistava risteilyohjus. 460 kilon taistelukärjellä varustettu ohjus lentää aliääninopeudella tutkaa vältellen lähellä maan pintaa ennalta määriteltyä reittiä pitkin. Sen kantama on virallisten lähteiden mukaan 500 kilometriä.

Britannia lisää Martlet-ohjusten tuotantoa – osa tarkoitettu Ukrainalle

Britannian puolustusministeriö on tilannut 176 miljoonan punnan arvoista kevyitä Martlet-monitoimiohjuksia. Osa niistä lähetetään Ukrainaan, kertoo The Kyiv Independent.

Ukraina on jo saanut ja käyttänyt menestyksekkäästi joitakin Martlet-ohjuksia siitä lähtien, kun se vastaanotti ne ensimmäisen kerran vuonna 2022. Niillä on tuhottu venäläisiä Orlan-10 -lennokkeja ja muita kohteita.

Vuoden 2022 kesäkuussa Ukrainan joukot ampuivat alas venäläisen Ka-52 -helikopterin Martlet-ohjuksella.

Britannia on viime aikoina kouluttanut lisää ukrainalaisia sotilaita Martletin käyttöön.

Kyseisen ohjuksen tärkein etu on sen monikäyttöisyys. Se voi tehokkaasti tuhota sekä ilma- että pintakohteita monenlaisissa taistelutoimissa. Se voidaan laukaista useilta eri alustoilta, kuten helikoptereista, laivoista tai kantoraketeista.

Se on myös moderni ase. Ensimmäinen vuonna 2013 tilattu tuhannen Martlet-ohjuksen erä tuli saataville vuonna 2021. Britannian hallituksen äskettäinen 176 miljoonan punnan tilaus ennakoi Martlet-ohjusten tuotannon lisäksi myös laukaisualustojen modernisointia, mukaan lukien laivojen torjuntaohjusjärjestelmät.

Suunnitelmissa on myös varustaa suurin osa Britannian laivaston Wildcat-monitoimihelikoptereista Martlet-ohjuksilla.

Ohjus on 1,3 metriä pitkä ja painaa 13 kiloa.

F-16-koneiden käyttö vaatii iskuja Venäjän linjojen taakse

Ukrinformin mukaan Institute for the Study of War (ISW) arvioi edelleen, että Ukraina tarvitsee huomattavan määrän F-16-koneita saattaakseen ne käyttöön siinä mittakaavassa, että se onnistuu integroimaan koneet laajempaan ilmapuolustuksen sateenvarjoonsa.

– Ukrainan on myös erityisesti jatkettava ponnisteluja kohdistaakseen iskuja Venäjän ilmapuolustukseen rintaman takana ja miehitetyssä Ukrainassa lännen toimittamilla pitkän kantaman aseilla, jotta se voisi käyttää F-16-suihkukoneita, raportissa sanotaan.

Asiantuntijoiden mukaan venäläiset sotabloggarit vastasivat F-16-koneiden saapumiseen yrittämällä vähätellä niiden mahdollisia vaikutuksia taistelukentällä. Tämä puolestaan heikentäsi suoraan Venäjän tiedotusoperaatioita, joiden tarkoituksena oli muodostaa F-16-koneiden ja muiden länsimaisten asejärjestelmien toimittaminen ylittämättömäksi ”punaiseksi viivaksi”.

Useat venäläiset sotabloggarit väittivät, että länsimainen ja ukrainalainen media ”ylihypettää” F-16-koneiden saapumista kääntääkseen huomion pois taistelukenttien epäonnistumisista. Monet sotabloggarit kääntyivät välittömästi keskustelemaan siitä, kuinka Venäjän joukot alkavat kohdistaa ja tuhota lentokoneita.

Venäläiset tietoavaruuden kommentaattorit ja virkamiehet ovat usein väittäneet, että länsimaisten aseiden toimittaminen Ukrainaan on ”punainen viiva”, jonka ylittäminen pakottaa Venäjän eskaloivaan reaktioon.

Samaan aikaan Venäjä on kuitenkin toistuvasti osoittanut, että oletettujen ”punaisten linjojen” vetoaminen on refleksiivinen hallintatekniikka, jonka tarkoituksena on pakottaa länsi olla antamatta Ukrainalle sotilaallista lisäapua.

– Länsi ja Ukrainan politiikka on ylittänyt Venäjän itse määrittelemät ”punaiset linjat” useita kertoja sodan alun jälkeen ilman merkittävää Venäjän reaktiota, mikä venäläisten sotabloggareiden mukaan toistuu reaktiossa F-16-hävittäjille. ISW arvioi.

Analyytikon mukaan F-16-hävittäjät eivät muuta sodan dynamiikkaa

Rajoitetulla määrällä suihkukoneita ja rajoitettuja iskukykyjä Ukrainalla on haaste integroida ja laajentaa F-16-laivastoaan tulevan vuoden aikana, samalla kun se noudattaa rajoituksia, jotka koskevat iskuja Venäjän alueelle, toteaa ukrainalainen vanhempi analyytikko Mykola Bielieskov Euromaidanpressin mukaan.

Hänen mukaansa Ukrainan saamat F-16-koneet ovat selkeä edistysaskel verrattuna neuvostoaikaisiin suihkukoneisiin, ja niissä on erinomaiset tutkaominaisuudet ja pidempi toimintasäde.

– Samaan aikaan niitä ei pidä nähdä pelin muuttavana aseena sodassa Venäjän kanssa. Tulevan vuoden aikana Ukrainan tehtävänä on asteittain integroida ja laajentaa F-16-laivastoaan, Bielieskov toteaa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on todennut, että Ukraina tarvitsisi 128 F-16-koneen laivaston.

Bielieskovin mukaan Ukrainan F-16-laivastolla on todennäköisesti myös rajoitettu asevalikoima.

– On edelleen epäselvää, voiko Kiova luottaa pidemmän kantaman iskukykyyn huolimatta viimeaikaisista raporteista, joiden mukaan Yhdysvallat on suostunut aseistamaan ukrainalaisia F-16-koneita amerikkalaisvalmisteisilla ohjuksilla ja muilla kehittyneillä aseilla, hän sanoo.

Ukrainan uusien suihkukoneiden tehokkuutta rajoittavat myös rajoitukset iskuille Venäjän alueella. Koneet parantavat kuitenkin huomattavasti Ukrainan kykyä estää Venäjän hyökkäyksiä, sillä F-16 pystyy torjumaan risteilyohjuksia lennon aikana.

Ukrainan asevoimien komentaja Oleksandr Syrskyin mukaan F-16:t toimisivat vähintään 40 kilometrin etäisyydellä rintamasta suojautuakseen venäläisiltä yrityksiltä tuhota ne ohjuksilla.

Kamala Harris tukisi ex-lähettilään mukaan tinkimättä Ukrainaa

Yhdysvaltain ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa on viimeisten neljän vuoden ajan linjattu ja toteutettu presidentti Joe Bidenin johdolla, eikä varapresidentti Kamala Harrisilla ole ollut siinä kovinkaan merkittävää roolia.

Kun Harris on nyt nousemassa demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi, Atlantin molemmin puolin kysytään, mitä hän ajattelee Euroopasta, Ukrainasta ja Venäjästä. Muuttuisiko USA:n ulkopoliittinen linja, jos Harrisista tulisi maan seuraava presidentti?

– Lyhyt vastaukseni on ei, Yhdysvaltain entinen Moskovan-suurlähettiläs, Stanfordin yliopiston kansainvälisten suhteiden professorina nykyisin toimiva Michael McFaul kirjoittaa blogissaan.

Jonkinlaista hienosäätöä suhteessa esimerkiksi Gazan konfliktiin sekä Afrikan, Aasian ja Latinalaisen Amerikan kanssa tehtävään yhteistyöhön saattaisi hänen mukaansa olla odotettavissa, mutta Euroopan, Ukrainan ja Naton osalta avainsana olisi todennäköisesti jatkuvuus.

– Vaikka emme vielä tiedä, millaista Harrisin ulkopolitiikka Eurooppaa kohtaan olisi, voimme tehdä hänen aiempien puheidensa ja toimiensa pohjalta joitakin oletuksia, McFaul sanoo.

Sveitsissä kesäkuussa järjestetyssä Ukrainan rauhankonferenssissa, johon osallistuivat muun muassa Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi, Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Saksan liittokansleri Olaf Scholz, Suomen presidentti Alexander Stubb sekä kymmeniä muita valtiojohtajia eri puolilta maailmaa, delegaatit olivat McFaulin mukaan vaikuttuneita Yhdysvaltoja edustaneen Harrisin asiantuntemuksesta ja diplomaattisista taidoista.

– Hänen Ukrainan itsenäisyyttä ja demokratiaa tukevat julkiset puheenvuoronsa olivat voimakkaita ja selkeitä, McFaul toteaa.

Harris on McFaulin mukaan korostanut, että Yhdysvallat ei tue Ukrainaa hyväntekeväisyydestä vaan siksi, että Ukrainan menestys on lännen strategisten etujen mukaista.

– On etujemme mukaista pitää kiinni kansainvälisistä säännöistä ja normeista, kuten suvereniteetista ja alueellisesta koskemattomuudesta, sekä kansainvälisestä järjestelmästä, jonka luomisessa me toisen maailmansodan jälkeen autoimme. On Yhdysvaltojen edun mukaista puolustaa demokraattisia arvoja ja vastustaa diktaattoreita. On etujemme mukaista tukea ystäviämme, kuten Ukrainaa, Harris totesi Sveitsissä.

– Myös Venäjän osalta Harrisin lähestymistavasta on saatu myönteisiä signaaleja. Varapresidenttinä hän on toistuvasti ja selkeästi vastustanut Vladimir Putinin hyökkäystä Ukrainaan ja tämän harjoittamaa raakaa sortoa omassa maassaan, McFaul sanoo.

Euroopan kannalta positiivista on hänen mukaansa myös se, että Harrisin turvallisuusneuvonantaja Phil Gordon on toiminut aiemmin muun muassa Euroopasta ja Euraasiasta vastaavana apulaisulkoministerinä.

– Gordon on ollut alusta alkaen tiiviisti mukana muotoilemassa Bidenin hallinnon politiikkaa koko Euroopan ja erityisesti Ukrainan, Venäjän ja Valko-Venäjän osalta. Bidenia lukuun ottamatta kukaan koko hallinnossa ei tiedä Euroopasta niin paljon kuin Gordon, McFaul suitsuttaa.

Ukrainan F-16-koneet taistelukentälle tänä vuonna

– 2024 on vuosi, jolloin meillä on tämä (F-16) -kapasiteetti ja sitä käytetään taistelukentällä. Työskentelemme parhaillaan harjoitusten määrän lisäämiseksi nopeasti. huoltohenkilöstöä ja tietenkin lentokoneiden toimitusten nopeuttamiseksi, Ukrainan Yhdysvaltain suurlähettiläs Oksana Markarova sanoi Ukrinformin mukaan.

Hän lisäsi, että ”tulevat kuukaudet osoittavat suuren lisäyksen” aseiden toimituksissa etulinjoille ja ilmapuolustusjärjestelmille Ukrainan kaupunkien suojelemiseksi.

– Erityisesti diplomaatit työskentelevät tykistöammusten saamiseksi Ukrainaan, Markarova sanoi.

Hänen mukaansa ilmapuolustuksen tuki on myös tärkeää.

– Tämä on myös kysymys lisäjärjestelmistä, joita on jo alkanut saapua. Saksasta meille saapuneesta Patriotista on ilmoitettu. Työskentelemme viiden lisäjärjestelmän kanssa, jotka myös saapuvat. Näemme pian käytössä joukkojemme aiemmin tilatut järjestelmät – NASAMS ja muut, Markarova sanoi.

Näitä aseita Ukraina on saanut länsimailta

Venäjän hyökättyä Ukrainaan vuonna 2022 länsimaiden aseapu on ollut suuressa roolissa puolustuksen tukemisessa.

Ukrainalle on toimitettu muun muassa panssarintorjunta-aseita, ilmatorjuntajärjestelmiä, tykkejä, raketinheittimiä, panssarivaunuja ja lennokkeja. Kesän aikana Ukraina saa länsimailta myös F-16-hävittäjiä.

Asiasta kertoo BBC.

Panssarintorjunta-aseilla on ollut suuri merkitys hyökkääjän rynnäköiden torjunnassa. Länsimaisilla panssarintorjuntaohjuksilla Ukraina on kyennyt iskemään myös Venäjän raskaimmin panssaroituihin ajoneuvoihin.

Ilmatorjuntajärjestelmillä, kun Yhdysvaltalaisella Patriot-järjestelmällä Ukraina on pystynyt torjumaan Venäjän ohjuksia. Kaikkiaan länsimaisilla ilmatorjunta-aseilla puolustaja on pystynyt estämään Venäjää saamasta täyttä ilmaherruutta rintamalla.

Sotaa Ukrainassa on leimannut tykistön merkittävä rooli. Perinteisiä vedettäviä tykkejä, liikkuvia teloilla tai pyörillä varustettuja tykkejä ja raketinheittimiä on kummallakin osapuolella käytössä runsaasti.

Paljon mediahuomiota saaneiden Himars-raketinheittimien ja erilaisten ohjusaseiden ohella Ukraina on saanut länsimailta vedettäviä tykkejä sekä liikkuvia tykkejä.

Ukraina on ilmaissut myös tarvitsevansa merkittävästi lisää tykistöammuksia. Tällä hetkellä Venäjä tuottaa huomattavasti enemmän tykistökranaatteja länsimaihin verrattuna. Ammusten puute on estänyt Ukrainaa käyttämästä tykistö täydellä teholla.

Vuoden 2023 alussa länsimaat aloittivat myös panssarivaunujen toimittamisen Ukrainalle. Panssarivaunujen määrässä Ukraina ei kuitenkaan pysty länsiavusta huolimatta kilpailemaan Venäjän kanssa. Ukraina on saanut muun muassa brittiläistä, yhdysvaltalaista ja saksalaista panssarikalustoa.

Lennokit ovat nousseet erittäin suureen rooliin Ukrainassa. Vaikka maa ostaa suuren määrän käyttämistään lennokeista itse, ovat myös länsimaat hankkineet niitä Ukrainalle.

Länsimaisesta aseavusta huolimatta Ukraina kärsii ammuspulasta. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut, että Ukraina ei pysty suojelemaan kaikkia kaupunkejaan nykyisellä ilmatorjuntajärjestelmien määrällä.

Ukrainalainen komentaja USA:n aseavusta: Olemme lähes tuplanneet tulenkäyttömme

Harkovan alueella toimivat Ukrainan aluepuolustusjoukkojen komentajat ovat tyytyväisiä lännen ja ennen kaikkea USA:n aseapuun, joka on alkanut jälleen virrata nopeammin rintamalle, kertoo The Moscow Times.

Heidän mukaansa Venäläisten toukokuun alussa aloittama hyökkäys Harkovan alueelle on tyrehtynyt, ja rintamalohko on saatu vakautettua.

– Olemme lähes kaksinkertaistaneet tulenkäyttömme Venäjän aloitettua hyökkäyksensä (toukokuun alussa). Näin voimme ylläpitää tarpeeksi tulivoimaa pitääksemme venäläiset loitolla, sanoo ulkomaalaisista muodostettua yksikköä komentava Ansar.

Ansarin eliittiyksikkö lähetettiin Harkovan alueelle ennen Venäjän hyökkäystä.

– Tiesimme heidän hyökkäävän, joten lähdimme tiedustelemaan heidän asemiensa taakse häiritäksemme logistiikkayhteyksiä, hän kertoo.

– Mutta nyt, kun meillä on lupa iskeä Venäjän alueelle länsimaiden toimittamilla aseilla, voimme vain iskeä heidän logistiikkaansa HIMARSeilla.

Eräässä Harkovan aluepuolustusprikaatissa yksikön komentajana toimivan Vjatšeslav kertoo, että hyökkääjä pysäytettiin.

Hän uskoo, että vaikeat päivät ovat takanapäin ja että länsimainen apu alkaa vaikuttaa rintamalla.

– En voi paljastaa kaikkea, koska se on turvaluokiteltua, mutta voin sanoa, että kyvykkyytemme paranee ja että prikaatimme on saanut enemmän kuin osasimme toivoa.

Vjatšeslav on erityisen tyytyväinen Bradley-rynnäkköpanssarivaunuihin ja uusiin kranaattiampumalaitteisiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)