Verkkouutiset

Ukrainan tuki

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Britannia kehottaa Saksaa antamaan Ukrainalle pitkän kantaman ohjuksia ja luvan iskeä Krimille

Britannian puolustusministeri Grant Shapps kehottaa Saksaa toimittamaan Ukrainalle pitkän kantaman ohjuksia ja sallimaan niiden käytön iskuihin Krimille, uutisoi Ukrinform.

Shapps sanoi, että Britannia pitää venäläisten miehittämää Krimiä osana Ukrainaa ja hänen maansa sallii Ukrainan käyttää toimittamiaan aseita iskeäkseen venäläisiin kohteisiin Krimillä. Hänen mielestään kumppaneiden pitäisi tehdä samoin.

– Haluaisin nähdä kaikki kumppanimme, mukaan lukien Saksa, joilla on mahdollisuus toimittaa pitkän kantaman aseita, mutta he eivät salli niiden käyttöä Krimillä, joka on osa Ukrainaa ovat asioita, joiden pitäisi tapahtua ensitilassa, Shapps sanoi.

Hän myös kehotti muita Euroopan maita lisäämään apua Ukrainalle. Shapps korosti, että länsi on tilanteessa, jossa käydään sotaa demokratian puolesta ja samalla Ukrainan apu viivästyy.

Shapps kommentoi myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin lausuntoa, jonka mukaan Ukraina on ”järjettömässä tilanteessa, jossa länsi pelkää Venäjän häviävän sodan, eikä se halua Ukrainan häviävän sitä”.

Shapps muistutti, että ”viivästyttämällä sitä, mitä meidän pitäisi tehdä [… ] otamme sen riskin, että teemme juuri sen, mistä presidentti Zelenskyi on huolissaan.”

– Meidän on ymmärrettävä, että olemme eksistentiaalisessa taistelussa tavasta, jolla johdamme maailmanjärjestystä ja itse demokratiasta.

Asiantuntijan mukaan Donald Trump ei välttämättä hylkäisi Ukrainaa

Yhdysvaltain presidentinvaaleja seurataan tarkkaan ympäri maailman, mukaan lukien Suomessa. Niiden tuloksien pelätään voivan vaikuttaa myös Euroopan turvallisuuteen. Vaaleissa ovat vastakkain istuva demokraattipresidentti Joe Biden ja hänen edeltäjänsä, republikaanien Donald Trump.

Vaikka Trumpin valinnan pelätäänkin aiheuttavan epävakautta Euroopassa, ei hän tulisi todennäköisimmin hylkäämään Ukrainaa, kertoo Transatlantic Policy Center-keskuksen varajohtaja Garret J. Martin.

Hän esittää, että sota voisi jopa eskaloitua Trumpin sekavasta viestinnästä ja uhmakkaasta luonteesta johtuen viitaten kollegansa viime viikolla Wall Street Journalissa julkaisemaan kolumniin.

Martin antoi kommentit Ulkopoliittisen instituutin paneelissa, johon ottivat osaa myös UPI:n tutkijat Matti Pesu, Tyyne Karjalainen ja Ville Sinkkonen.

Trumpin ulkopoliittinen linja on herättänyt huolta niin Ukrainan tukijoissa kuin Yhdysvaltojen liittolaismaissakin. Ex-presidentti on aika ajoin kyseenalaistanut puolustusliitto Naton, arvostellut Ukraina-apua ja uhonnut neuvottelevansa lopun sodalle ”24 tunnissa”.

Yhtä lailla Trump on tullut tunnetuksi hänen Vladimir Putinia ihannoivista puheistaan sekä Naton ja EU:n vähättelystä. Tämän vuoksi Euroopassa pelätäänkin, että Trumpin valinta voisi johtaa Ukrainan tappioon sodassa Venäjän hyökkäystä vastaan.

Martinin mukaan huolimatta Trumpin vahvoista ulostuloista, on todennäköisintä, että hänen puheensa Ukrainan hylkäämisestä jäävät pelkiksi puheiksi. Hän painottaakin Trumpin tukeneen Ukrainaa merkittävästi presidentinkautensa aikana. Trump ei suostunut tunnustamaan Krimin miehitystä, ja lähetti Ukrainaan merkittävästi aseapua.

Vaikka Trumpin retoriikka on koventunut hänen hävittyään 2020 presidentinvaalit, ja hän on flirttaillut yhä enenevissä määrin republikaanien äärielementtien kanssa, olisi Ukrainan tuen katkaiseminen helpommin sanottu kuin tehty.

Keskeisiksi Trumpin sitoutumista Ukrainaan puoltaviksi tekijöiksi Martin nostaa kaksi tekijää eli merkittävän republikaanipuolueen sisäisen tuen Ukrainalle ja elon oman kannatuksensa menettämisestä.

– Trump näki miten paljon Bidenin kannatusluvut laskivat hänen päätettyä vetäytyä Afganistanista. Jos hän voittaa ja lopettaa Ukrainan tuen, on hän vaarassa leimautua presidentiksi, joka hävisi ensimmäisen sodan Euroopassa vuoden 1945 jälkeen, painottaa Martin.

Martin näkeekin tämän merkittävänä syynä sille, että Trump pehmensi kantojaan jossain määrin ennen viimekuista äänestystä Ukrainan apupaketista ja antoi vihreää valoa tukijoilleen edustajanhuoneessa.

– Uskon, että Trumpia kiinnostaa ”helppo” tapa näyttäytyä vahvana johtajana tukemalla Ukrainaa, samalla miellyttäen republikaanien perinteisempää siipeä.

Todennäköisimmiksi vaihtoehdoiksi Trumpin Ukraina-politiikalle Martin näkeekin joko Bidenin tukipolitiikan jatkamisen nöyryyttävän häviön pelossa tai jopa sodan eskaloitumisen johtuen Trumpin arvaamattomasta luonteesta ja hallintotavasta.

Samalla kuitenkin Martin painottaa varovaisuutta.

– On kuitenkin muistettava, että Trump on ennen kaikkea ”villi kortti.” On vaikea arvioida, kuka tulee kuiskimaan hänen korvaansa, ja mihin suuntaan hän tulee ulkopolitiikkaa viemään.

Senaattorin mukaan Ukraina joutui nappulaksi USA:n poliittisissa peleissä

– Ukraina joutui Yhdysvaltain kongressin republikaanien ja demokraattien välisen poliittisen vastakkainasettelun panttivangiksi, mutta lopulta maltillisemmat lainsäätäjät tekivät kaikkensa saadakseen Ukrainan sotilasapupaketin hyväksytyksi, Nebraskan osavaltion republikaanisenaattori, eversti evp Tom Brewer Ukrinformin haastattelussa.

– Ei ollut mitään oikeutta sille, mitä he (venäläiset) tekivät. Ja sitten ihmisten näkemien asioiden julmuus sodan alussa sai heidät jopa polarisoitumaan enemmän Ukrainan puolelle. Valitettavasti ajan mittaan tapahtui sitä, mitä voisi kutsua sotaväsymykseksi tai että sota Israelissa ja Gazan kaistalla veti kaiken huomion pois ja teidän sotanne unohdettiin.

– Ja sitten se yhdistettiin poliittiseen taisteluun, joka oli käynnissä (Yhdysvaltain) etelärajasta. Ja taas, miksi Ukrainasta tuli pelinappula tässä suuressa shakkipelissä, se ei koskaan ollut oikein tai reilua, mutta se tapahtui, Brewer jatkaa.

Hän selitti, että pieni joukko äärioikeistolaisia lainsäätäjiä kyseenalaistaa avun antamista millekään maalle, koska heidän mielestään kaiken rahan pitäisi jäädä Yhdysvaltoihin.

Brewer lisää, että samaan aikaan Israelin arvostelijat purkivat vihaansa Yhdysvaltain hallitukselle ja sen aloitteille erityisesti estämällä Ukrainan avun.

– Joskus, kun sinulla on hulluja ääniä, jotka ovat mikrofonissa ja ihmiset, jotka eivät ajattele paljon, he voivat vaikuttaa negatiivisella tavalla asioihin, joihin heidän ei pitäisi pystyä vaikuttamaan, Brewer muotoilee.

Hänen mukaansa kuitenkin ”keskellä on niitä, jotka näkevät hyödyn ja he ovat niitä, jotka äänestivät ja lopulta saivat (Ukrainan) apupaketin läpi”.

– Luulen, että hyvä uutinen on se, että ääripäät molemmissa päissä ovat suhteellisen pieniä. Keskustassa olevat ovat se osa, joka saa suurimman osan lainsäädännöstä tehtyä. Ja se on se osa, joka oli valmis antamaan apua Ukrainalle, Brewer sanoo.

Alankomaat aloittamassa F-16-hävittäjien toimitukset Ukrainalle syksyllä

Alankomaat aikoo aloittaa F-16-hävittäjien toimittamisen Ukrainaan tänä syksynä. Tanska puolestaan aloittaa koneidensa toimituksen jo kesällä, Alankomaiden puolustusministeri Kajsa Ollongren sanoi lehdistötilaisuudessa Vilnassa The Kyiv Independentin mukaan.

Alankomaat on luvannut toimittaa 24 neljännen sukupolven Yhdysvalloissa valmistettua F-16-hävittäjää Ukrainalle sen pyrkiessä vahvistamaan ilmavoimiaan.

Liettualaisen kollegansa Laurynas Kasciunasin kanssa puhuessaan Ollongren sanoi, että toimitukset ovat osa yksityiskohtaista suunnitelmaa, joka sisältää myös ukrainalaisten lentäjien ja huoltohenkilöstön koulutusta.

Jos liittolaiset onnistuvat pysymään kurssilla, ensimmäisten tanskalaisten F-16-koneiden pitäisi saapua Ukrainaan tänä kesänä, Ollongren lisäsi.

Hollanti, Tanska, Norja ja Belgia ovat luvanneet toimittaa Ukrainalle yhteensä kymmeniä F-16-hävittäjiä. Tanska, Hollanti ja Yhdysvallat ovat johtaneet viime vuonna perustettua kansainvälistä liittoumaa toimittamaan Kiovalle F-16-hävittäjiä ja kouluttaa ukrainalaisia lentäjiä.

Rheinmetallin johtaja lupaa Kiovalle satoja tuhansia tykistökranaatteja

Saksalainen asevalmistaja Rheinmetall toimittaa Ukrainalle satoja tuhansia ammuksia tänä vuonna, mukaan lukien prototyypit kranaatteja, joiden kantama on sata kilometriä, Rheinmetallin toimitusjohtaja Armin Papperger sanoi The Kyiv Indenpendentin mukaan.

Kun Venäjä tehostaa ilmahyökkäyksiä Ukrainan kaupunkeihin ja saa jalansijaa Ukrainan itäisellä etulinjalla, kriittinen ampumatarvikepula rajoittaa Ukrainan armeijan reagointikykyä.

– Tykistö on pelin muuttaja, Papperger sanoi.

Hänen mukaansa Rheinmetall keskittyy voimakkaasti tykistön tuotantoon. Ennen Venäjän täysimittaista hyökkäystä aseyhtiön vuosikapasiteetti oli noin 70 000 kranaattia. Tänä vuonna yhtiö arvioi valmistavansa niitä 700 000 kappaletta.

Papperger totesi, että tykistötuotanto on vähentynyt sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa viime vuosina.

– Länsimaailma ei ole valmistautunut tavanomaiseen sotaan, hän sanoi.

Pappergerin mukaan Rheinmetall aikoo rakentaa uusia tykistötehtaita Unterlüssiin Saksaan ja toisen Liettuaan.

Aiemmin yhtiö ilmoitti rakentavansa myös tykistötehtaan Ukrainaan sekä sotilasajoneuvojen, ruudin ja ilmatorjunta-aseiden valmistukseen tarkoitetut tehtaat.

”Nato-liittolaiset eivät ole pitäneet lupauksiaan, ja nyt näemme seuraukset”

– Nato-maiden on tiedostettava, että kaikki viivästykset aseiden toimituksissa Ukrainaan tai riittämättömät toimitukset muuttuvat Ukrainalle elämän ja kuoleman kysymykseksi ja aiheuttavat valtavia riskejä jäsenmaille, sanoi Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg lehdistötilaisuudessa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin kanssa Kiovassa Ukrinform raportoi.

– Meidän on tiedostettava, että meidän on oltava rehellisiä, ja meidän on ymmärrettävä, että kun emme toimita tai viivytämme toimituksia, on kyse elämästä ja kuolemasta. Sillä on todellisia seurauksia, hän jatkoi.

Stoltenberg totesi, että tämä sota ei ole mikään teoreettinen asia.

– Jos jotain tapahtuu 24/7, ja kun emme toimita (aseita) niin kuin pitäisi, ukrainalaiset maksavat hinnan. Mutta se on myös me, myös kaikki Nato-liittolaiset, hän sanoi.

Stoltenberg huomautti, että sotatarvikkeiden toimittaminen Ukrainalle sen voittoon on varmasti kallista ja sisältää riskejä, jotka liittyvät näin laajaan konfliktiin.

– Mutta suurin riski on, jos presidentti (Vladimir) Putin voittaa. Ja suurin hinta on, jos Venäjä voittaa Ukrainassa, koska silloin puhumme valtavasti suuremmista rahasummista, paljon suuremmista rahasummista, jotka Nato-liittolaisten on investoitava turvallisuutensa, hän varoitti.

Stoltenberg korosti, että Ukrainan tukeminen on paras tapa varmistaa turvallisuus ja se on viesti Nato-liittolaisille.

– Nato-liittolaiset eivät ole pitäneet lupaamiaan (Ukrainalle). Yhdysvallat käytti kuukausia ollakseen sopimatta paketista Ukrainalle, eivätkä eurooppalaiset liittolaiset ole toimittaneet lupaamaansa määrää ammuksia. Ja tällä on ollut vakavia seurauksia taistelukentällä.

– Ammusten puute on antanut venäläisille mahdollisuuden edetä rintamalla. Ilmapuolustuksen puute on mahdollistanut useiden venäläisten ohjusten osumisen kohteisiinsa, ja sitten syväiskukyvyn puute on mahdollistanut venäläisten keskittämisen lisää joukkoja. Ja nyt näemme sen seuraukset, Naton pääsihteeri jatkoi.

Hän kuitenkin huomautti, että viime viikkoina Ukrainan asetoimituksissa on tapahtunut merkittäviä muutoksia.

– Yhdysvallat on hyväksynyt yli 60 miljardin dollarin apupaketin, Iso-Britannia on ilmoittanut kaikkien aikojen suurimmasta paketistaan ja muut jäsenmaat ovat tehneet uusia ja merkittäviä sitoumuksia.

Stoltenbergin mukaan kenraali Christopher Cavoli, Yhdysvaltain Yhdysvaltain Euroopan joukkojen komentaja, on vastuussa tästä ponnistelusta.

– He tekevät kaikkensa varmistaakseen, että ilmoitukset muuttuvat toimituksiksi mahdollisimman nopeasti, koska aika on keskeistä, hän sanoi.

Kauppa yli 80 neuvostokoneesta – Saako Ukraina varaosia vai hämäysmaaleja?

Kazakstan on jo useiden vuosien ajan pyrkinyt korvaamaan ilmavoimiensa neuvostoaikaista kalustoa uuden sukupolven hävittäjillä. Korvaajiksi onkin valikoitunut venäläisvalmisteinen neljännen sukupolven Sukhoi SU-30SM-hävittäjä, mutta Kazakstan on huomionarvoisesti ostanut myös länsivalmisteisia Airbusin sotilaskäyttöön tarkoitettuja A400Mkuljetuskoneita maan pyrkiessä tasapainottelemaan idän ja lännen välillä.

Osana tätä modernisaatioprojektia Kazakstanin ilmavoimat huutokauppasivatkin 117 kappaletta 1970- ja 1980-luvilla valmistettuja neuvostoaikaisia sotilaskoneita. Huutokauppailmoituksen mukaan koneet eivät olleet lentokuntoisia ja lentokoneiden rungot olivat niin kuluneita, että niiden modernisointi tai käyttö varaosina on kallista ja hankalaa.

Tästä huolimatta kuitenkin venäläiset lähteet ovat raportoineet, että Yhdysvallat olisi ostanut välikäsien kautta 81 huutokaupatuista koneista. Ostettuihin koneisiin lukeutui tietojen mukaan Mig-27 hävittäjäpommikoneita, MiG-29 taisteluhävittäjiä, ja Su-24 pommikoneita.

On epäselvää, mihin käyttöön ostetut koneita suunnitellaan, mutta oletettavissa on, että koneet tulevat päätymään ennemmin tai myöhemmin Ukrainaan. Mahdollisia käyttötarkoituksia on koneiden käyttö varaosina, tai jopa niiden runkojen muuttaminen hämäysmaaleiksi, joiden käyttö voisi suojella Ukrainan rajallista lentokalustoa.

Merkittävä Venäläinen sotilasaiheisiin keskittyvä sotablogisivusto topwar.ru on kiirehtinyt kieltämään kaupan yllä vellovat huhut, vedoten siihen että Kazakstanin puolustusministeriö on kieltänyt myyneensä koneet Ukrainalle.

Kazakstan ei ole kuitenkaan suostunut kommentoimaan, onko se myynyt koneet Yhdysvalloille tai sen liittolaisille.

 

Virolaiseversti: Venäjä tehostaa hyökkäyksiään Ukrainan odottaessa apupakettia

Tilanne rintamalla on kiristynyt tällä viikolla, kun Venäjä tehostaa hyökkäyksiään odottaessaan länsimaisia varusteita saapuvaksi Ukrainaan, arvioi Viron puolustusvoimien tiedustelukeskuksen komentaja, eversti Ants Kiviselg. Asiasta uutisoi Viron yleisradioyhtiö ERR.

– Kulunut viikko on ollut suhteellisen intensiivinen Ukrainassa. Venäjän hyökkäysten määrä on noussut 100 hyökkäykseen päivässä viikon ensimmäisellä puoliskolla ja laskenut jonkin verran toisella puoliskolla noin 80 hyökkäykseen päivässä, Kiviselg sanoo.

Venäläisten joukkojen kerrotaan läpäisseen Ukrainan puolustuksen joillakin alueilla. Vaikka Venäjän taktiset voitot ovatkin olleet nähtävissä, Ukrainan puolustuslinjojen romahtaminen ei Kiviselgin mukaan näytä todennäköiseltä.

Sekä Venäjä että Ukraina suorittavat joukkojen kiertoja ja uudelleenryhmittelyjä, ja Venäjä pyrkii hyödyntämään mahdollisia avautumia ennen länsimaisten avustusten saapumista.

Ukraina on onnistunut vähentämään venäläisten pitkän kantaman pommittajien tehokkuutta ilmatorjuntaoperaatioillaan. Samalla Ukraina on ollut proaktiivinen suorittaessaan iskuja Krimillä ja syvällä Venäjän alueella sijaitseviin sotilas- ja öljyteollisuuskohteisiin.

Tilanne pysyy jännittyneenä, erityisesti alueilla kuten Avdiivka-Marinka, jossa venäläiset joukot ovat ottaneet asteittaisia edistysaskeleita.

Kuitenkin etelässä, esimerkiksi Zaporizhzhian ja Khersonin alueilla, operaatioiden vauhti on ollut hitaampi.

Ukrainan asevoimat pitivät Kiviselgin mukaan asemansa Dnipro-joella, mikä viittaa suhteellisen vakaaseen tilanteeseen kyseisellä alueella ainakin toistaiseksi.

Ukrainaan on tulossa suoranainen tulva amerikkalaista sotakalustoa

Ukrainan apupaketin hyväksyminen Yhdysvalloissa merkitsee sitä, että puolustaja saa kohta vastaanottaa suoranaisen ”tulvan” amerikkalaista sotakalustoa, Wall Street Journalissa arvioidaan.

Edustajainhuone näytti noin 60 miljardin dollarin Ukraina-avulle vihreää valoa viikonloppuna. Paketti vaatii vielä senaatin hyväksynnän ja presidentti Joe Bidenin allekirjoituksen. Näitä pidetään kuitenkin läpihuutojuttuna.

Amerikkalaislehden mukaan apu saadaan liikkeelle nopeasti. Yhdysvaltain asevoimat on jo pitkään valmistellut suuria määriä ampumatarvikkeita ja kalustoa toimitettavaksi Ukrainaan.

Jotakin osviittaa toimitusten nopeudesta saa Yhdysvaltain armeijan Euroopan joukkojen komentajana aiemmin toimineen, kenraaliluutnantti (evp.) Mark Hertlingin lausunnosta.

– Sanoisin, että C-17:t [kuljetuskoneet] on todennäköisesti lastattu ja ne nousevat taivaalle, kun muste on paperilla, Ukrainan sodan kommentaattorina tunnetuksi tullut Hertling sanoi X-palvelussa.

Vaikka apupaketilla onkin merkittävää vaikutusta Ukrainan kykyyn jatkaa sotaa, kärsii puolustaja yhä muun muassa vakavasta miespulasta.

– Haluamme saada tavaraa niin nopeasti kuin mahdollista, että saamme jotakin tuntuvaa apua etulinjan sotilaille mahdollisimman pian – ei joskus puolen vuoden kuluttua – että he pääsevät etenemään, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kommentoi sunnuntaina.

Hänen mukaansa Ukraina tarvitsee kipeästi etenkin pitkän kantaman tykistöä ja ilmatorjunta-aseita. Amerikkalaisen avun liikahdus tulee myös Zelenskyin mukaan auttamaan Ukrainaa värväämään lisää joukkoja sotaan.

Presidentti myönsi Ukrainan menettäneen aloitteen rintamalla. Nopeasti tuleva tuki voi tarjoaa kuitenkin hänen mukaansa tilaisuuden vakauttaa sotatilannetta.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja William Burns herätti viime viikolla huomiota arvioituaan puhetilaisuudessa kylmästi, että Ukraina voi hävitä sodan vielä tämän vuoden aikana, mikäli Yhdysvallat ei saa tukea liikkeelle.

Jos paketti taas hyväksyttäisiin, olisi tilanne hänen mukaansa varsin erilainen.

– Tästä sotilaallisesta tuesta tulevalla konkreettisella ja psykologisella piristysruiskeella ukrainalaiset ovat täysin kykeneviä pitämään puolensa vuoden 2024 ajan ja murtamaan [Vladimir] Putinin ylimielisen käsityksen siitä, että aika on hänen puolellaan, Burns sanoi Politicon mukaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)