Verkkouutiset

Ukrainan tuki

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Saksalta mittava aseapupaketti Ukrainalle – myös kolme HIMARS-järjestelmää

Uutta sotilaallista apua toimitetaan kahdella eri tavalla eli rahoittamalla sotatarvikkeiden ja muun teollisuuden toimituksia ja toiseksi toimituksia Saksan asevoimien varastoista.

Pelkästään tänä vuonna varat sotilaalliseen apuun Ukrainalle ovat noin 7,1 miljardia euroa. Näistä rahoitetaan myös Saksan rahoitusosuudet Euroopan unionin Euroopan rauhanrahastoon (EPF). EPF:stä Ukrainan sotilasapumenot voidaan korvata EU:n jäsenvaltioille. Tämän lisäksi valtuutuksia sitoumusten tekemiseen seuraavina vuosina on tällä hetkellä noin kuusi miljardia euroa.

Tähän mennessä Ukrainan sotilaalliseen apuun on käytetty jo noin viisi miljardia euroa viime vuonna ja noin 1,6 miljardia euroa vuonna 2022.

Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen 24.2.2022 Saksa on toimittanut materiaalia asevoimiensa varastoista noin 5,2 miljardin euron arvosta. Lisäksi yli 10 000 ukrainalaista sotilasta on saanut sotilaskoulutuksen Saksassa.

Tuore asepaketti sisältää muun muassa kolme HIMARS-raketinheitinjärjestelmää, kaksi IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmää, 20 Marder-taisteluajoneuvoa, kymmenen Leopard 1 A5.taistelupanssarivaunua, neljä Wisent 1 miinanraivauspanssarivaunua, 21 000 155 mm:n tykistökranaattia sekä erilaisia valmiuksia ja miljoonia ammuksia.

Volodymyr Zelenskyi uskoo Patriot-järjestelmien tuovan tulosta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmaisi luottamuksensa siihen, että nykyinen yhteistyö kumppaneiden kanssa johtaa Patriot-järjestelmien suhteen hyvään tulokseen lähitulevaisuudessa.

Zelenskyi puhui torstaina yhteisessä lehdistötilaisuudessa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa G7-huippukokouksessa Italiassa, Ukrinform raportoi.

– Olemme keskustelleet mahdollisuudesta saada viisi niitä (Patriot-järjestelmää), ja kumppanimme työskentelevät tämän asian parissa. Tämä ei tarkoita, että huomenna meillä olisi kaikki viisi järjestelmää, mutta näemme Ukrainalle hyvän tuloksen lähiaikoina, Zelenskyi sanoi.

Hän korosti myös, että Ukraina tarvitsee tällä hetkellä vähintään seitsemän Patriot-ohjuspatteria.

– Vaikka tämä ei täysin kata taivasta vaaralta, tämä määrä antaa luotettavamman suojan alueellemme, Zelenskyi sanoi.

Joe Biden puolestaan totesi, että ainakin viisi maata on suostunut toimittamaan lisää Patriot-järjestelmiä ja muita ilmapuolustusjärjestelmiä. Lisäksi hän korosti, että Ukrainan tarpeita pidetään nyt prioriteettina, joten muiden asiakkaiden ”täytyy odottaa”.

Petteri Orpo: Ukrainan tulevaisuus on Euroopassa

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) korosti Suomen jatkavan tukeaan Ukrainalle Berliinissä järjestetyssä Ukrainan jälleenrakennuskonferenssissa Berliinissä 11.-12. kesäkuuta. Konferenssi keskittyi Ukrainan talouden tukemiseen, jälleenrakentamiseen ja EU-lähentymisen edellyttämiin uudistuksiin.

Konferenssiin osallistui Ukrainaa tukevien maiden valtiojohtajia ja ministereitä, kansainvälisiä järjestöjä ja rahoituslaitoksia, liike-elämän edustajia ja kansalaisjärjestöjä.

– Ukrainan päättäväisyys ja halu uudistua on tullut kaikille selväksi. Ukrainan tulevaisuus on Euroopassa, Orpo korosti pitämässään Suomen kansallisessa puheenvuorossa.

Hän osallistui tapahtumassa myös korkean tason pyöreään pöytään, jota puheenjohtivat Saksan liittokansleri Olaf Scholz ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

Orpo tapasi myös konferenssiin osallistuneiden suomalaisyritysten edustajia. Suomalaisilla yrityksillä ja muilla toimijoilla on hänen mukaansa Ukrainan kaipaamaa osaamista monilla aloilla.

– Suomalainen tietotaito voi auttaa Ukrainaa monilla sektoreilla, esimerkiksi kriittisen energiainfrastruktuurin jälleenrakennuksessa, digitaalisen infrastruktuurin rakentamisessa, koulutuksessa, ympäristöasioissa, tai väestönsuojelussa, Orpo totesi.

Erityisen huolestuttavana Orpon mielestä on se, että miljoonien lasten koulunkäynti on keskeytynyt väestönsuojien puutteen takia.

– Investointi väestönsuojiin on satsaus Ukrainan tuleviin sukupolviin, hän sanoi.

Suomi on sitoutunut Ukrainan tukemiseen hallitusohjelmassa. Ukrainan jälleenrakentamisessa Suomella on erillinen kansallinen suunnitelma, jolla tuetaan yritysten toimintaedellytyksiä Ukrainassa muun muassa rahoitus- ja neuvontapalveluissa.

Sodan alkamisesta lähtien Suomi on tukenut Ukrainaa lähes kolmella miljardilla eurolla. Puolustusmateriaalin lisäksi tuki koostuu kehitysyhteistyö- ja humanitaarisesta avusta.

Seuraava Ukrainan jälleenrakennuskonferenssi järjestetään ensi vuonna Italiassa.

USA toimittaa Ukrainalle ylimääräisen Patriot-järjestelmän

Presidentti Joe Bidenin hyväksymä päätös on vastaus Ukrainan kiireelliseen pyyntöön tehostaa ilmapuolustusta Venäjän ankaran hyökkäyksen keskellä Harkovan alueella, kertoo The Kyiv Independent.

Tämä on toinen Patriot-järjestelmä, jonka Yhdysvallat toimittaa Ukrainalle rutiininomaisen, mutta julkistamattoman ohjustoimituksen ohella.

Virkamiesten mukaan Bidenin päätös tehtiin viime viikolla useiden korkean tason kokousten ja sisäisen keskustelun jälkeen siitä, kuinka vastata Ukrainan kiireellisiin tarpeisiin vahvistaa ilmapuolustusta vaarantamatta Yhdysvaltain taisteluvalmiutta.

Muut liittolaiset, mukaan lukien Saksa ja Italia, ovat myös antaneet ilmapuolustusjärjestelmiä ja ammuksia Ukrainan tukemiseen.

Järjestelmä voidaan ottaa käyttöön Ukrainassa jo lähipäivinä, jos siihen tehdään tarvittavat huollot tai muutokset.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi huhtikuussa, että jotta ilmapuolustus kattaisi Ukrainan tulevaisuudessa kokonaan, on parempi, että käytössä on 25 Patriot-järjestelmää, joissa kussakin on 6-8 patteria.

– Kaikki kansainväliset kumppanit ovat tietoisia Ukrainan ilmapuolustusjärjestelmien tarpeesta, Zelensky sanoi ja lisäsi, että jotkut liittolaiset tietävät jopa, mihin järjestelmät olisi sijoitettava.

Saksa lähettää kolmannen Patriot-järjestemän ja ohjuksia Ukrainalle

Se sisältää Patriot-ohjuksia ja muita aseita. Ukrinformin mukaan Boris Pistorius totesi tämän vieraillessaan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa tiistaina sotilastukikohdassa Mecklenburg-Vorpommernissa, jossa ukrainalaisia sotilaita koulutetaan käyttämään Patriot-järjestelmiä.

Pistorius sanoi, että paketti sisältää sata ohjusta Patriot-järjestelmää varten. Ministeri tarkensi, että 32 ohjusta on jo Ukrainassa, kun taas 68 toimitetaan lähiviikkoina.

Ohjukset saatiin Saksan, Tanskan, Hollannin, Alankomaiden ja Norjan yhteistyön ansiosta osana Saksan aloitetta Ukrainan ilmapuolustusvalmiuksien vahvistamiseksi.

Lisäksi lähitulevaisuudessa Ukrainalle lähetetään panssarintorjunta-aseita, tykistön ammusten komponentteja, useita tuhansia hyökkäyslennokkeja ja lennokkien torjuntalaitteita sekä pienaseita, mukaan lukien kiikarikiväärit.

Kysyttäessä mahdollisuudesta laajentaa länsimaisten aseiden käyttöä laajemmalle alueelle, ei vain Harkovin lähelle, Pistorius sanoi, että siitä ei kannata puhua ääneen, mutta lisäsi, että hän ”ei sulje pois, että keskustelut tästä aiheesta jatkuvat”.

Pistorius kehui, että ukrainalaiset sotilaat oppivat erittäin nopeasti. ”He viettävät koulutuksessa 10-12 tuntia päivässä, kuusi päivää viikossa. Kahdessa kuukaudessa he hallitsevat sen, mitä toiset tarvitsevat kuukausia tai jopa vuosia oppiakseen”.

Italia puolestaan ilmoitti tiistaina toimittavansa Ukrainalle toisen SAMP-T-ilmapuolustusjärjestelmän, joka pystyy torjumaan ballistisia ohjuksia.

Italialta uusi apupaketti Ukrainalle – mukana Samp-T

– Olen samaa mieltä (Ukrainan ulkoministeri) Dmytro Kuleban kanssa, kun hän sanoo, että Ukrainan jälleenrakennuksen ensimmäinen strategia on suojella infrastruktuuria ja rakennuksia ilmapuolustuksella. Siksi haluan ilmoittaa, että Italia on valmis lähettämään uuden apupaketin Ukrainalle, Italian ulkoministeri Antonio Tajani sanoi Ukrainan jälleenrakennuskonferenssissa Berliinissä tiistaina.

– Voin ilmoittaa uudesta avustuspaketista Ukrainalle. 140 miljoonaa euroa aloitteisiin infrastruktuurin, terveydenhuollon, humanitaarisen sektorin, maatalouden, miinanraivauksen aloille. Se on Italian hallituksen viimeisin päätös, Tajani sanoi La Repubblican mukaan.

Paketissa on mukana Samp-T-ilmapuolustusjärjestelmä. Aiemmin Ranska ja Italia toimittivat Ukrainalle yhdessä SAMP-T-järjestelmän viime vuonna.

SAMP-T tunnetaan myös nimellä MAMBA, joka on ranskalais-italialainen ohjusjärjestelmä. Se voi seurata kymmeniä maaleja ja torjua kymmenen kohdetta kerralla. Se on ainoa Euroopassa valmistettu järjestelmä, joka voi torjua ballistisia ohjuksia.

Myös Saksa on toimittamassa Ukrainalle pian lisää ilmapuolustusta ja on toivonut, että muut maat liittyvät Saksan aloitteeseen.

USA:n Ukraina-tukea pidättelee ex-komentajan mukaan vain pelko

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti perjantaina uudesta 225 miljoonan dollarin arvoisesta ase- ja ampumatarviketoimituksesta Ukrainalle. Bidenin Pariisissa tavannut presidentti Volodymyr Zelenskyi painotti puolestaan jälleen kerran, että venäläisten hyökkäyksen pysäyttämiseksi Ukrainan on voitava iskeä Venäjän maaperälle.

Vaikka Biden myöntyi viime viikolla hyväksymään amerikkalaisten asejärjestelmien käyttämisen Venäjän alueella sijaitseviin kohteisiin Harkovan suunnassa, Valkoinen talo painotti suhtautuvansa edelleen kielteisesti iskuihin muihin sotilaskohteisiin Venäjällä.

USA:n Eurooppaan sijoitettujen maajoukkojen entinen komentaja, kenraaliluutnantti evp. Ben Hodges pitää Bidenin hallinnon linjaa kestämättömänä.

– Ei ole olemassa moraalisia, oikeudellisia eikä sotilaallisia perusteita estää Ukrainaa käyttämästä Atacms-järjestelmää tai muita toimittamiamme aseita iskemiseen rajan taa, Hodges sanoo amerikkalaiselle ABC News -uutiskanavalle antamassaan haastattelussa.

Valkoisen talon omaksuma linja ei hänen mukaansa nojaa etiikkaan, oikeuteen eikä kestävään sotilasstrategiaan, vaan pelkoon. Institute for the Study of War -ajatushautomon (ISW) Venäjä-tiimiä johtava George Barros on kenraalin kanssa samaa mieltä.

– Uskoakseni kyse ei ole muusta kuin eskalaation pelosta, Barros toteaa ABC Newsille.

Bidenin hallinto on toistuvasti vakuuttanut Yhdysvaltojen tuen Ukrainalle jatkuvan niin kauan kuin on tarpeen. Hodgesin ja Barrosin mielestä Kreml on kuitenkin onnistunut uhkailullaan estämään sen, että USA antaisi Ukrainalle niin paljon apua kuin se tosiasiassa tarvitsisi.

Valkoisen talon alituinen vitkastelu tukipäätöksissään kertoo Hodgesin mukaan siitä, että Bidenin hallinnon Ukraina-politiikasta puuttuu strateginen visio.

– Se on tietyllä tavalla hapuilua ja jättää kaikenlaisia takaportteja. On vaikeaa muodostaa hyvää strategiaa ja politiikkaa, jos tavoiteltua lopputulemaa ei ole määritelty, Hodges sanoo.

USA:n 20 vuotta kestäneen Afganistan-operaation epäonnistuminen on hänen mielestään esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun näkemystä tavoitellusta lopputulemasta ei ole. Niin kauan kuin Yhdysvallat rajoittaa Ukrainalle toimittamiensa asejärjestelmien käyttöä, Venäjälle jätetään Hodgesin mielestä vapaat kädet jatkaa viattomien ukrainalaisten murhaamista. ISW:n Barros on tässäkin samoilla linjoilla.

– Yksi ratkaisevimmista asioista, mitä tämä [Bidenin] hallinto voisi tehdä – mutta ei rehellisesti sanoen todellakaan ole tehnyt – olisi yksiselitteisesti luopua kaikista rauhoitetuista alueista ja sallia ukrainalaisille iskut kaikin USA:n toimittamin asejärjestelmin syvälle operatiiviseen selustaan, Barros toteaa.

Emmanuel Macron lupasi Ukrainalle Mirage 2000-hävittäjiä

Puhuessaan Ranskan televisiolle Normandian maihinnousun muistojuhlien 80. vuosipäivän päätyttyä Emmanuel Macron kertoi, että hänen maansa kouluttaisi myös ukrainalaisia lentäjiä, kertoo The Kyiv Independent.

– Huomenna aloitamme uuden yhteistyön ja ilmoitamme ranskalaisen Dassaultin valmistamien Mirage 2000-5 -hävittäjien antamisesta Ukrainalle ja koulutamme heidän lentäjänsä Ranskassa, hän sanoi.

Macron ei täsmentänyt, kuinka monta konetta Ukraina saa, eikä toimitusten aikataulua.

Mirage 2000 on monitoimihävittäjä, joka suunniteltiin 1970-luvun lopulla ja esiteltiin vuonna 1984. Se voi kuljettaa erilaisia ohjuksia, mukaan lukien laserohjatut pommit.

2000-5-versiossa on päivitetyt tutkajärjestelmät ja se voi kuljettaa ylimääräistä polttoainesäiliöitä, mikä lisää huomattavasti sen toimintasädettä.

Mirage on ns. neljännen sukupolven hävittäjä, mikä tarkoittaa, että se on samaa luokkaa kuin Yhdysvalloissa valmistettu F-16.

Alankomaat aikoo aloittaa F-16-hävittäjien toimitukset Ukrainaan tänä syksynä, kun taas Tanska aloittaa lentokoneidensa siirron jo kesällä.

Alankomaat on luvannut toimittaa Ukrainalle 24 neljännen sukupolven Yhdysvalloissa valmistettua hävittäjää.

Alankomaat, Tanska, Norja ja Belgia ovat luvanneet toimittaa Ukrainalle kaikkiaan kymmeniä F-16-hävittäjiä.

Tällainen on Ukrainalle Ruotsista toimitettava PbV 302 -vaunu

Ruotsi on puolustusministeri Pål Jonsonin mukaan lähettämässä kaikki Pansarbandvagn 302 -miehistönkuljetusvaununsa Ukrainaan. Kyseessä ovat vuonna 2014 käytöstä poistetut ja Stridsfordon 90 -rynnäkköpanssarivaunuilla korvatut vaunut. Ruotsi on lähettänyt CV 90 -vaunujakin Ukrainaan.

PbV 302 -vaunuja on valmistettu 647, mutta Ruotsi poisti ensimmäiset 160 vaunua käytöstä vuonna 2005 ja 210 vaunua vuonna 2007. Sen jälkeen jäljelle jäivät vain Kosovon rauhanturvaoperaatiossa käytetyt 302C-mallin vaunut, jotka poistettiin vuonna 2014. Vuonna 2018 Ruotsissa oli varastoituna noin 180 vaunua monenlaisessa teknisessä kunnossa.

Kaikki käyttökelpoiset vaunut tarvitsevat todennäköisesti jonkinlaista entisöintiä ennen niiden lähettämistä rintamalle ja ehkä kevyttä modernisointia.

Riippumatta lopullisesta määrästä PbV 302 -vaunut ovat joka tapauksessa hyvin tärkeä vahvistus Ukrainalle, koska kyseessä on klassinen teloilla kulkeva miehistönkuljetukseen tarkoitettu vaunu. Se on hyvin samanlainen kuin amerikkalainen M113, joka on saanut hyvää palautetta ukrainalaissotilailta.

Joskus PbV 302:een on viitattu rynnäkköpanssarivaununa, koska se on aseistettu matalaan torniin integroidulla 20 mm:n Hispano-Suiza HS 804 -automaattitykillä. Siinä käytetään 30 ammuksen lippaita, koska vyösyöttö osoittautui liian epäluotettavaksi.

Vaunun perusversion paino on 12,3 tonnia, ja sen panssarointi on suunniteltu suojaamaan 20 mm:n tykin ammuksilta. 302C-mallin vaunuissa on miehistötilassa sirpalevaikutusta ehkäisevä verhous ja ulkopinnalla 800 kilon painosta keraamisia elementtejä. Yleisin PbV 302 -versio on B, joka on modernisoitu vuosina 1984–97.

Moottorina on 270 hevosvoiman Volvo Penta THD 100B -dieselmoottori neliportaisella vaihteistolla. Vaunu on uintikykyinen. Miehistöä on kolme ja mukaan mahtuu kahdeksan jalkaväkisotilasta. Vaunuun noustaan ja sieltä poistutaan takaa, koska moottori on alapuolella.

Ranskalaislähteet: Sotilaskouluttajia Ukrainaan jo lähipäivinä

Eurooppalaisia sotilaskouluttajia saatetaan ranskalaislehti Le Monden tietojen mukaan lähettää Ukrainaan jo seuraavien päivien ja viikkojen kuluessa. Ranskan presidentti Emmanuel Macron pyrkii tiettävästi kokoamaan halukkaiden maiden koalition antamaan koulutustukea ukrainalaisjoukoille nimenomaan Ukrainan omalla maaperällä.

Asiaa koskevien neuvottelujen kerrotaan käyvän kovilla kierroksilla, jotta koulutusapu voitaisiin julkistaa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin osallistuessa Macronin isännöimiin Normandian maihinnousun 80-vuotisjuhlallisuuksiin 6.–7. kesäkuuta 2024. Tämä olisi johdonmukaista jatkoa Macronin helmikuiselle ilmoitukselle, että hän ei sulje pois läntisten sotilaiden lähettämistä Ukrainaan.

Ajatuksena olisi ilmeisesti lähettää ensimmäisessä vaiheessa muutamia kymmeniä asiantuntijoita kartoittamaan koulutustarpeita. Seuraavassa vaiheessa kyse olisi jo usean sadan sotilaan operaatiosta. Tarkoituksena on kouluttaa ukrainalaisia miinanraivaustehtäviin, mutta myös edistää uuden mekanisoidun prikaatin muodostamista.

Saksa on suhtautunut Macronin hankkeeseen pidättyväisesti, mutta useat muut maat näyttävät olevan Le Monden mukaan halukkaita liittymään koalitioon.

– Liettua on valmis liittymään Ranskan johtamaan koalitioon, joka kouluttaisi sotilaita Ukrainassa, totesi Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergis jo toukokuun puolivälissä.

Ukrainassa oli liettualaisia sotilaskouluttajia ennen helmikuuta 2022, mutta heidät vedettiin kotiin Vladimir Putinin käynnistettyä täysimittaisen hyökkäyssotansa. Myös Britannian, Latvian ja Viron raportoidaan ilmaisseen kiinnostuksensa koulutusmissiota kohtaan.

Viron pääministeri Kaja Kallas totesi brittiläisen Financial Times -lehden toukokuisessa haastattelussa, että vaikka läntiset sotilaskouluttajat joutuisivat Ukrainan maaperällä Venäjän iskujen kohteeksi, se ei tekisi heidän maistaan sodan osapuolia eikä myöskään laukaisisi automaattisesti Naton peruskirjan keskinäistä puolustusta koskevaa 5. artiklaa.

Ukrainan maaperällä annettava koulutus olisi Le Monden mukaan luontevaa jatkoa EU:n syksyllä 2022 käynnistämälle EUMAM-ohjelmalle, jonka puitteissa 24 EU-maata, Britannia ja Norja ovat kouluttaneet jo yli 52 000 ukrainalaissotilasta Ukrainan rajojen ulkopuolella.

Läntisistä sotilaslähteistä arvioidaan, että ukrainalaissotilaiden kouluttaminen Ukrainan maaperällä sekä tehostaisi koulutusta että vähentäisi joukkojen liikutteluun liittyviä riskejä ja logistisia haasteita. Suurin osa koulutuksesta on toistaiseksi tapahtunut Puolassa, Saksassa ja Britanniassa.

Italia aikeissa lähettää Ukrainalle toisen SAMP/T-ohjuspatterin

Italian ulkoministeri Antonio Tajani sanoi The Kyiv Independentin mukaan, että se on ”ilmapuolustusväline, jota Ukraina pyysi meiltä”. Hän ei kuitenkaan kertonut, milloin järjestelmä saapuu Ukrainaan.

Ukraina on pyytänyt kansainvälisiä kumppaneita lisäämään ilmapuolustusta Venäjän energiainfrastruktuuriin kohdistuneiden iskujen lisääntymisen vuoksi maaliskuusta lähtien ja tuhoisten ilmahyökkäysten seurauksena Harkovan alueella.

Aiemmin Ranska ja Italia toimittivat Ukrainalle yhdessä SAMP/T-järjestelmän viime vuonna.

Luovutettava SAMP/T-järjestelmä on tällä hetkellä Kuwaitissa, mutta se on määrä palauttaa pian takaisin Italiaan.

Viime kuussa G7-maat lupasivat vahvistaa Ukrainan ilmapuolustusvalmiuksia suojellakseen siviilejä ja kriittistä infrastruktuuria Venäjän iskuilta.

Aiemmin tänä vuonna Ukrainan energiainfrastruktuuria vastaan tehdyt hyökkäykset tuhosivat useita lämpövoimaloita eri puolilla maata, mukaan lukien tärkein Trypillian voimalaitoksen, joka on Kiovan, Zitomyrin ja Tšerkassyn alueiden tärkein sähköntuottaja.

SAMP/T tunnetaan myös nimellä MAMBA, joka on ranskalais-italialainen ohjusjärjestelmä. Se voi seurata kymmeniä maaleja ja torjua kymmenen kohdetta kerralla. SAMP/T on ainoa Euroopassa valmistettu järjestelmä, joka voi torjua ballistisia ohjuksia.

Alankomaat ei aseta rajoituksia F-16-koneiden käytölle

Alankomaiden puolustusministeri Kajsa Ollongren sanoi Politicon mukaan, ettei Ukrainalle ole asetettu rajoituksia lahjoitettaville F-16-koneiden käytölle eli niitä voidaan käyttää iskuihon Venäjän alueelle.

Hänen mukaansa niin kauan kuin Ukraina noudattaa YK:n peruskirjan artiklaa 51 ja kansainvälistä humanitaarista oikeutta, Alankomaiden toimittamaa sotilaallista kalustoa voidaan käyttää sotilaallisten tavoitteiden saavuttamiseen.

– Noudatamme samaa periaatetta, jota olemme soveltaneet kaikkiin muihinkin kykytoimituksiin, eli kun luovutamme sen Ukrainalle, se on heidän käytössään. Pyydämme heitä vain noudattamaan kansainvälistä oikeutta ja oikeutta itsepuolustukseen, kuten YK:n peruskirjassa sanotaan, Ollongren totesi.

Belgian pääministeri Alexander De Croo puolestaan on sanonut hänen maansa vastustaa sitä, että Ukraina käyttäisi belgialaisia aseita, mukaan lukien F-16-hävittäjät, kohteisiin Venäjän rajojen sisäpuolella. Belgia on sitoutunut toimittamaan Ukrainalle 30 F-16-hävittäjää.

Romania aikeissa lahjoittaa Ukrainalle Patriot-järjestelmän

Presidentti Klaus Iohannis kuitenkin selvensi, että tällainen päätös edellyttäisi maanpuolustusneuvoston (SCND) hyväksyntää, kertoo The Kyiv Independent.

Pääministeri Marcel Ciolacu korosti niin ikään asiantuntijoiden mukaan ottamista ja päätöksentekoa asianmukaisten institutionaalisten kanavien kautta, koska lahjoitus vaikuttaa Romanian puolustukseen ja suhteisiin Nato-liittolaisiin.

Romania allekirjoitti vuonna 2017 sopimuksen seitsemän Patriot-ilmapuolustusjärjestelmän ostamisesta Yhdysvalloista. Arvoltaan hankinta oli 3,9 miljardia dollaria. Vuodesta 2024 lähtien vain yksi näistä järjestelmistä on toiminnassa Romaniassa.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi on pyytänyt kiireellisesti 25 Patriot-ilmapuolustusjärjestelmää puolustautuakseen lisääntyviä Venäjän ilmahyökkäyksiä vastaan, jotka kohdistuvat Ukrainan kaupunkeihin ja infrastruktuuriin.

Kaikki kansainväliset kumppanit ovat tietoisia Ukrainan ilmapuolustusjärjestelmien tarpeesta, Zelenskyi sanoi ja lisäsi, että jotkut liittolaiset tietävät jopa, mihin järjestelmät on asennettava.

Zelenskyin mukaan myös Patriotin kaltaiset järjestelmät voisivat myös olla tehokkaita Venäjän iskuja vastaan.

Saksalta puolen miljardin euron asepaketti Kiovalle, mukana ohjuksia

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius kertoi maansa valmistelevan uutta 500 miljoonan euron sotilasapupakettia Ukrainan tukemiseksi, uutisoi Euromaidanpress.

Julkaisu mukaan avustuspaketti sisältää ”huomattavan määrän ohjuksia” Iris-T SLM:n keskipitkän kantaman ilmapuolustusjärjestelmiin ja pienempi määrä lyhyen kantaman SLS-järjestelmiin.

Pakettiin kuuluu myös tiedusteludrooneja, varaosia, jalkaväen Marder-taisteluajoneuvoja, panssaroituja taisteluajoneuvoja, ilmatorjuntajärjestelmiä, elektronisia sodankäyntilaitteita, useita satoja kiikarikivääriä ja miljoona patruunaa pienaseisiin.

Lisäksi Pistorius sanoi, että Saksa aikoo toimittaa Ukrainalle 18 haupitsia vuodesta 2025 alkaen, rahoittaa ukrainalaisten teknikkojen ja satelliittiviestinnän ammattilaisten koulutusta ja kunnostaa 19 espanjalaista Leopard-panssarivaunua, jotka Espanja siirtää myöhemmin Ukrainalle.

Turvallisuussyistä Saksan puolustusministerin vierailu Odessaan pidettiin salassa eilisiltaan asti.

Pistorius tapasi Ukrainan puolustusministeri Rustem Umerovin keskustellakseen sotilaallisesta avusta, turvallisuudesta ja yhteistyöstä Ukrainan kanssa.

Jens Stoltenberg: Venäjä hyödyntää Nato-maiden rajoituksia

– Olette ehkä nähneet, että on keskusteltu tuen tyypistä, mutta myös tarjoamamme tuen käytöstä. Mielestäni meidän on tunnustettava, että liittolaiset toimittavat Ukrainalle monenlaista sotilaallista tukea. Ja jotkut heistä ovat asettaneet (Ukrainalle) rajoituksia näiden aseiden käyttöön todella puolustaa itseään, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi puheessaan Tshekin parlamentissa torstaina Ukrinformin mukaan.

Stoltenbergin mukaan asia on nähtävä sodan kehittymisen valossa.

– Alussa melkein kaikki taistelut käytiin Ukrainan alueella, syvällä Ukrainan alueelle. Mutta nyt viime viikkoina tai kuukausina suurin osa rajuista taisteluista on käyty itse asiassa Venäjän ja Ukrainan rajalla Harkovan alueella, Stoltenberg sanoi.

Näissä olosuhteissa pääsihteerin mukaan venäläiset hyödyntävät länsiliittolaisten asettamia rajoituksia Ukrainan aseiden käytölle.

– Erityisesti venäläiset voivat sijoittaa raketteja, lentokoneita, ammuksia ja polttoainevarastoja rajalle ja tuntea olonsa turvalliseksi, sillä raja suojelee heitä nykyaikaisia länsimaisia asejärjestelmiä käyttävien ukrainalaisten joukkojen hyökkäyksiltä, Stoltenberg sanoi.

– Meidän on muistettava, mitä tämä on – tämä on Moskovan valinnasta käynnistetty hyökkäyssota Ukrainaa vastaan. Venäjä hyökkäsi toiseen maahan ja Ukrainalla on kansainvälisen oikeuden mukaan oikeus puolustaa itseään. Se on kirjattu YK:n peruskirjaan, hän muistutti.

Stoltenberg totesi, että oikeus itsepuolustukseen sisältää myös sotilaalliset kohteet Ukrainan ulkopuolella.

– Sodan luonne on muuttunut viimeisen kahden viikon ja muutaman kuukauden aikana, hän sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)