Verkkouutiset

Ilmalämpöpumppu

TE: Asiantuntijat erimielisiä yhdestä ilmalämpöpumpun käyttötavasta

Talouselämä kertoo asiantuntijoiden olevan erimielisiä siitä, kannattaako ilmalämpöpumppu sammuttaa lomamatkan ajaksi vai ei.

Energiatehokkuutta edistävä valtionyhtiö Motiva neuvoo sammuttamaan pumpun kotoa poistuttaessa, jotta energiankulutus pienenee.

– Pumpun käyttäminen jäähdytykseen lisää rakennuksen energiankulutusta ja syö osaltaan niitä säästöjä, joita lämmityskäytössä on mahdollisesti saatu lämmityskauden aikana. Tästä syystä jäähdytystoimintoa kannattaa käyttää vain kohtuudella ja todelliseen tarpeeseen, yhtiön verkkosivulla ohjeistetaan.

– Ei tarvitse viilentää silloin, kun ei ole itse paikalla. Laitteen voi todellakin sammuttaa silloin. Ei se mene siitä rikki, Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski sanoo.

Suomen lämpöpumppuyhdistys SULPU ry:n toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen taas neuvoo, että ilmalämpöpumppua ei aina kannata sammuttaa, kun kotoa poistuu.

– Jos on lyhyemmän aikaa pois, rakenteiden on turha antaa lämmitä kuumaksi ja sitten yrittää jäähdyttää niitä pumpulla, Hirvonen kertoo.

Matthias Fried jyväskyläläisestä Matthias Fried Oy:stä puolestaan sanoo, että ilmalämpöpumpun voi pitää päällä koko kesän.

– Itse laitan laitteen jäähdyttämään huhti-toukokuussa ensimmäisten lämpimien päivien tullessa ja säädän lämpötilan sopivaksi. Sammutan koneen tai vaihdan sen lämmitykselle loka-marraskuussa. Muuten se saa olla koko ajan päällä, Fried kertoi Ylellä viime vuonna.