Verkkouutiset

asevoimat

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tanskalaisen sotalaivan ohjusjärjestelmä jumittui kauhistuttavalla hetkellä – pian toinenkin takkusi

Tanskassa kuohuu, kun kahdessa sen merivoimien aluksessa on ilmennyt suuria vikoja. Niiden tutkajärjestelmät ja ohjuslaukaisimet saattavat jumittua kriittisellä hetkellä. Asia tuli julkisuuteen, kun tanskalainen puolustusalan julkaisu Olfi kertoi asiasta alkuviikosta.

Olfin tietojen mukaan tanskalainen Iver Huitfeldt -fregatti oli turvaamassa kaupallista meriliikennettä Punaisellamerellä maaliskuun alussa, kun aluetta riivaavat huhtikapinalliset kävivät sen kimppuun itsemurhalennokeilla. Tuolloin sen ohjusjärjestelmä meni jumiin puoleksi tunniksi, eikä alus pystynyt käyttämään niitä.

175-henkinen miehistö otti käyttöön b-suunnitelman, ja onnistui ampumaan alas sen kimppuun lähetetyt neljä dronea. Tämä b-suunnitelma ei kuitenkaan ollut yhtä tehokas, mikä johti siihen, että ammuksia kului paljon. Tiistaina Tanskan merivoimat kertoi, että fregatti oli kotimatkalla ja julkaisi videon siitä, miten dronet torjuttiin. Voit katsoa videon uutisen lopusta.

Olfi-lehti tiesi tiistaisessa skuupissaan kertoa, että ohjusjärjestelmien viat ovat olleet merivoimissa tiedossa jo kauan. Tämä pahensi tilannetta entisestään, sillä yleisö ei ollut tiennyt niistä mitään.

Keskiviikkoiltaan mennessä soppa oli jo niin syvä, että Tanskan puolustusministeri Troes Lund Poulsen ilmoitti, ettei Tanskan puolustusvoimien komentaja nauti enää hänen luottamustaan. Selkokielellä sanottuna komentaja Flemming Lentfer sai siis potkut. Asiaan vaikutti se, että ohjusjärjestelmän jumiutuminen kriittisellä hetkellä 9. maaliskuuta Punaisellamerellä oli tullut puolustusministerin tietoon maanantai-iltana. Merivoimista tieto ohjusjärjestelmän jumiutumisesta oli kuitenkin kerrottu asevoimien pääesikuntaan neljä päivää tapahtuneen jälkeen, mutta on epäselvää, kantautuiko se pääesikunnasta puolustusministerille ennen huhtikuun ensimmäistä päivää, kertoi Tanskan yleisradioyhtiö DR.

Juuri kun puolustusministeri oli saanut taklattua kriisin ja nimitettyä virkaatekeväksi puolustusvoimien komentajaksi erikoisjoukkojen komentajan, oli Iver Huitfeldt -alus palaamassa Tanskaan torstaina. Se ehti päästä Korsørin satamaan, kun sen viereen ankkuroidun sisaraluksen, fregatti Niels Juelin ohjusjärjestelmä jumittui laukaisuvalmiuteen. Tanskan puolustusvoimat hätääntyi – mitä jos Harpoon-ohjus laukeaisi ja lähtisi matkaan? Koko Ison-Beltin salmi suljettiin meri- ja lentoliikenteeltä. Se jouduttiin pitämään suljettuna useita tunteja, kunnes ohjusjärjestelmän jumi saatiin ratkaistua.

Tanskan merivoimilla on kolme Iver Huitlfedt -luokan ilmatorjuntafregattia. Lisäksi merivoimien 2. laivueessa, kotisatamaan Korsør, on myös kaksi Absalon-luokan monitoimifregattia.

Nyt Tanskassa vaaditaan vielä selvitystä siitä, oliko Iver Huitfledt -fregatti riittävän taisteluvalmis, kun se lähetettiin torjuntatoimiin Punaisellemerelle. Lisäksi Tanskan sotilastiedustelu on määrätty tutkimaan, miten Olfi-julkaisu sai käsiinsä ja julkaistavakseen salaista tietoa.

Tiedustelun raportti varoittaa: Venäjä vahvistaa joukkojaan Suomen lähellä

Norjan sotilastiedustelu kertoo maanantaina julkaistussa vuosikatsauksessaan, että Venäjä ennakoi sotilasmenojensa kasvavan vuonna 2024 noin 61 prosenttia vuoden 2023 menoihin verrattuna. Tämä tarkoittaisi noin 6,1 prosentin osuutta bruttokansantuotteessa.

Sota Ukrainassa on heikentänyt Venäjän luoteisosaan sijoitettujen maavoimien vahvuuksia, mutta Pohjoinen laivasto ei ole kärsinyt Ukrainan sodasta juuri ollenkaan. Se saa uutta kalustoa, aluksia ja sukellusveneitä, kuten ennenkin. Nämä ovat Norjan turvallisuudelle kaikkein suurin uhka, kertoo Norjan sotilastiedustelu.

Norjan mukaan Venäjän on tarkoitus kasvattaa asevoimiensa kokoa miljoonasta sotilaasta 1,5 miljoonaan vuoteen 2026 mennessä. Tämä prosessi on jo käynnissä: keskeinen toimi oli asepalvelusikärajojen nostaminen kesällä.

Sotilaiden riittävyys on huolen aihe, sillä Venäjän syntyvyys laskee eikä varusmiespalvelukseen astu niin paljoa nuoria, että sotilaiden määrä kasvaisi luontaisesti. Lisäksi Ukrainan sodassa tapahtuvat kuolemat vähentävät sotilaiden kokonaismäärää.

Norjan sotilastiedustelu kiinnitti raportissaan erikseen huomiota Karjalaan. Raportti kertoo, että Moskovan ja Leningradin sotilaspiirit palautetaan. Vuodesta 2021 sotilaspiirit piirit ovat olleet Läntinen (sen esikunta on Pietarissa), Pohjoinen laivasto (esikunta Severomorskissa), Eteläinen (Donin Rostovissa), Keskinen (Jekaterinburgissa) ja Itäinen (Habarovskissa). Ennen Pietari ja Moskova olivat omat sotilaspiirinsä, ja Norjan sotilastiedustelun mukaan järjestelyyn ollaan ennen pitkää palaamassa.

Järjestelyyn kannusti puolustusministeri Sergei Šoigu loppuvuodesta 2022. Toimen perusteluna oli, että Venäjän on pystyttävä vastaamaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen, kertoi Tass.

Uusien joukkojen muodostaminen on jo käynnissä. Leningradin sotilaspiiriin perustetaan oma armeijakunta, kertoi Karjalan tasavallan päämies Artur Parfentšikov Delovoi Peterburg -lehden mukaan  tammikuussa. Tammikuun lopussa Izvestia-lehti kertoi, että Leningradin sotilaspiiriin on tulossa kaksi moottoroitua jalkaväkidivisioonaa ja yksi panssaridivisioona. Yhden divisioonan vahvuus vaihtelee Venäjällä 12000 ja 24000 sotilaan välillä.

Lehden haastattelema sotilasasiantuntija Viktor Murakovski arvioi, että myös tykistön, tiedustelun ja elektronisen sodankäynnin kyvykkyyksiä tullaan täydentämään.

Viime syksynä Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Pentti Forsström arvioi Verkkouutisille, että Venäjä ei saa kovin nopeasti korvattua Ukrainan sodassa menettämiään kykyjä. Maavoimien panssarikaluston uusiminen voisi viedä noin kymmenen vuotta.

Arvio ei vastaa siihen, miten joukkoja Suomen lähialueilla kehitetään. Se voi myös antaa optimistisen kuvan, sillä paljon riippuu alueellisista painotuksista: mikään ei estä Venäjään vaikkapa siirtämästä joukkoja toisista sotilaspiireistä Karjalaan ja Pohjoisen laivaston sotilaspiirin alueille, jos niin presidentti Vladimir Putin ja hänen esikunnassaan puolustusministeri Šoigu niin valitsevat menetellä.

– On valitettavaa, etteivät suomalaiset vastanneet suuntaan, jossa Karjalan demilitarisointi on ollut lähes täydellinen, Karjalan tasavallan päämies Artur Parfentšikov kirjoitti tammikuussa Telegram-kanavalleen viitaten yhdysvaltalaisiin joukkoihin, jotka hyötyvät Suomen Nato-jäsenyydestä.

Samassa päivityksessä Parfentšikov kertoi, että puolustusministeri Sergei Šoigu oli ilmoittanut Karjalan armeijakunnan perustamisesta.

– Lisäksi: Kuudennen armeijan naftaliiniin laitettu infrastruktuuri on pitkälti tallessa.

Tämä Neuvostoliiton puna-armeijan armeijakunta hajotettiin vuonna 1998 ja sen toiminnot siroteltiin ympäri Leningradin sotilaspiiriä. Vuonna 2010 6. armeija perustettiin uudelleen. Sen esikunta sijaitsee Pietarissa.

 

 

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)