Verkkouutiset

USA:n suurlähettiläs: Suomi on aina tervetullut Naton jäseneksi

Amerikkalaisdiplomaatin mukaan USA:n ja Suomen yhteistyö nousee uudelle tasolle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain johdossa ollaan suurlähettiläs Robert Pencen mukaan hyvin tietoisia Suomen panostuksista alueellisen turvallisuuden sekä Euroopan unionin ja USA:n välisten kauppasuhteiden edistämisen hyväksi.

Suomen valtiojohdon näkemyksille annetaan hänen mukaansa Washington D.C.:ssa suuri painoarvo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Tämä on johtamassa puheita pitemmälle. Suomen panostuksia alueelliseen turvallisuuteen arvostetaan niin korkealle, että olemme allekirjoittaneet kaksi puolustusyhteistyötä koskevaa aiesopimusta – toisen Suomen kanssa kahdenvälisesti, toisen kolmikantasopimuksena, jossa mukana on myös Ruotsi, suurlähettiläs Robert Pence totesi Suomen Atlantti-Seuran tilaisuudessa käyttämässään puheenvuorossa.

Yhdysvallat ja Suomi haluavat hänen mukaansa lisätä edelleen asevoimiensa yhteistyötä, keskinäistä tiedonvaihtoa ja yhteistä harjoittelua Suomen sotilaallista liittoutumattomuutta varauksetta kunnioittaen.

– Näitä toimia ovat tänä vuonna täydentäneet kaksi merkittävää virstanpylvästä – Suomen osallistuminen Red Flag -harjoitukseen Alaskassa ja Trident Juncture -harjoitukseen Norjassa – yhä tiheämmän vierailuvaihdon, kahdenvälisen harjoittelun ja muiden harjoitusten ohella, Pence sanoi.

Nato-ratkaisu on
Suomen oma asia

Yhdysvallat on suurlähettiläs Pencen mukaan yksi Suomen laajennettujen mahdollisuuksien Nato-kumppanuusaseman aktiivisimmista tukijoista.

– Arvostamme korkealle Suomen pragmaattista ja johdonmukaista ääntä Euroopan unionissa Naton ja EU:n yhteistyön vahvistamisen puolesta. Tämä kattaa uusien puolustustarvikehankintojen yhteensopivuuden ja työn sen varmistamiseksi, että Naton sotilaskalustoa kyetään siirtämään yli eurooppalaisten rajojen ilman viipeitä ja haittatekijöitä, suurlähettiläs totesi.

– Yhdysvallat myös tukee edelleen täysin Naton politiikkaa, jonka mukaan puolustusliiton ovi on Suomelle avoinna, jos Suomi jonakin hetkenä toteaisi sen olevan maallenne oikea tie. Tulemme varmistamaan, että tämä optio säilyy. Haluan kuitenkin korostaa, että Suomen on tehtävä ratkaisunsa itse – millään ulkovallalla ei ole oikeutta tehdä sitä Suomen puolesta.

Hybridikeskuksella
on tärkeä rooli

Kansainvälisen strategisen toimintaympäristön suurlähettiläs Pence arvioi muuttuneen viime vuosina dramaattisesti. Maailmassa käydään nyt uutta kilpailua vaikutusvallasta.

– Kuten viime vuonna julkaistussa Yhdysvaltain kansallisessa turvallisuusstrategiassa todetaan, suurvaltojen välinen kilpailu on palannut keskeiseksi aikaamme määrittäväksi geopoliittiseksi tosiasiaksi, Pence sanoi.

Venäjä ja Kiina pyrkivät hänen mukaansa luomaan alistussuhteita sotilaallista voimaa, taloudellista vipuvaikutusta ja kulttuurista vaikuttamista kumpikin omalla tavallaan hyödyntäen.

– Jotkut spekuloivat meidän tavoittelevan paluuta kylmään sotaan. Tämä on kategorisesti perätöntä. Nykyiset jännitteet suhteissamme Venäjään ja Kiinaan ovat seurausta näiden valtioiden toimista, kuten sekaantumisesta demokraattisiin vaaleihin ja epäreiluista kauppatavoista – eivät USA:n toimista, Pence totesi.

Läntisten demokratioiden kykyä torjua niihin kohdistuvia horjuttamisyrityksiä on hänen mukaansa syytä vahvistaa. Helsingissä toimivalla Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksella on siinä hänen mielestään merkittävä rooli.

– Hybridikeskus, joka ei ole osa Natoa eikä EU:ta, työskentelee molempien organisaatioiden kanssa. Se auttaa niitä harjoittelemaan ja suunnittelemaan, kuinka lyömme takaisin niiden ponnistukset, jotka haluavat meille pahaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)