Hevosenlantaa saa jatkossa polttaa energiakäyttöön. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

”Valtavasti ilmaista energiaa hukattiin huonon lain takia”

Kansanedustaja Timo Heinonen iloitsee, että uusi laki sallii lannan polton energiaksi. Jo muutamalla hevosella lämmittää omakotitalon.

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on tyytyväinen, että hallitus hyväksyi kesäkuun lopussa lannan polttoa helpottavat lakiesitykset. Lannan polttoon ei enää tarvita jätteenpolttolupaa korkeintaan 50 megawatin energiantuotantoyksiköissä.

– Olihan tämä aika monen kottikärryllisen takana. Onneksi viime hallitusneuvotteluissa saimme asiasta vahvan velvoittavan kirjauksen hallitusohjelmaan, ja normien purun nimissä homma sitten lähti lopulta etenemään, Heinonen toteaa.

Aikaisemmin lainsäädäntö on sallinut lannan polton ainoastaan suurissa jätteenpolttolaitoksissa. Jatkossa polttaminen pienissä ja keskisuurissa, alle 50 megawatin yksiköissä on mahdollista ja se katsotaan jätteenpolton sijaan energiantuotannoksi.

– Kymmenen vuoden aikana hukkasimme valtavan määrän ilmaista energiaa, mutta onneksi ei enää jatkossa, sanoo Heinonen.

Uusi laki sallii paitsi hevosten myös muiden tuotantoeläinten lannan polttamisen energiaksi.

– Suomessa hevosia on noin 70 000 ja näiden päivittäin lanta vastaa 210 000 litraa polttoöljyä, ja päälle tulee vielä noin 15 000 ponin tarpeet. Tästä laskien jo 4-5 hevosella lämmittää omakotitalon, kansanedustaja Heinonen laskee.

Hevosen lantaa syntyy Suomessa vuositasolla noin 500 000–700 000 tonnia. Tästä polttoon arvioidaan uuden lainsäädännön myötä menevän enintään noin 100 000 tonnia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt