X
SULJE MAINOS
Kotitalouksien velkaantuminen huolestuttaa Suomen Pankkia. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Suomen Pankki: Koronan kaikkia vaikutuksia ei ole vielä nähty

Suomen Pankki haluaa velkakaton viipymättä käyttöön.

Vaikka Suomen talous on selvinnyt koronasta pelättyä pienemmin vaurioin, ei epidemian kaikkia vaikutuksia pankkiin ja yrityksiin ole vielä nähty, varoitti Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen tiistaina. Nykänen puhui rahoitusjärjestelmän vakautta käsittelevässä tiedotustilaisuudessa.

– Pankkien sekä viranomaisten on syytä varautua siihen, että luottotappioita ja muita ongelmia luotonhoidon kanssa voi syntyä vielä kriisin pahimman vaiheen jälkeen, Nykänen sanoi.

Erityisen huolestuttavaa on suomalaisten lisääntyvä velkaantuminen, Nykänen korosti. Asuntomarkkinat ovat vilkastuneet heikon talouskehityksen aikana. Kotitalouksien kasvava velkaantuneisuus uhkaa heikentää Suomen kykyä selvitä tulevista talouskriiseistä, ja etenkin pitkiä asuntolainoja nostetaan enemmän kuin koskaan. Entistä suurempi osa uusien asuntolainojen määrästä on myönnetty ihmisille, joilla on runsaasti velkaa heidän tuloihinsa nähden.

– Sen takia kotitalouksien velkakatto, asuntolainojen pituusrajoitukset ja taloyhtiölainojen enimmäisluototossuhde tulisi saada Suomessa käyttöön viipymättä.

Pandemia rauhoitti Pohjoismaiden asuntomarkkinoita vain hetkellisesti, Suomen Pankki kertoo. Asuntojen hinnat nousevat nyt vauhdikkaasti, mutta Suomessa keskimäärin rauhallisemmin kuin naapureissa. Asuntojen hintaerot kasvavat kuitenkin edelleen Suomessa.

– Voidaan todeta, että Pohjoismainen rahoitusjärjestelmä kokonaisuudessaan on haavoittuvainen asunto- ja liikekiinteistömarkkinoiden riskeille.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt