Verkkouutiset

Suomalaiset eivät sijoita – ”kiinni köyhyyden identiteetissä”

Sijoittaminen on Suomessa vieraampaa kuin muissa Pohjoismaissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaiset jäävät edelleen osakesäästämisessä selvästi jälkeen Ruotsista ja Tanskasta, Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva kertoo.

Evan julkaiseman Ryysyistä rikkauksiin -artikkelin mukaan muissa Pohjoismaissa kansalaisia on haluttu jo pitkään ohjata säästämään ja sijoittamaan varojaan verotuksella. Ruotsissa sosiaalidemokraatit ajattelivat jo 1970-luvulla, että pääoma kuuluu yhtä lailla työläisille kuin kapitalisteille. Siksi ensimmäiset verohelpotuksin tuetut osakesäästörahastot syntyivät Ruotsissa jo vuonna 1978. Vauras Ruotsi on Pohjoismaista selvästi pisimmällä kansankapitalismissa.

Suomessakin sijoitussäästötili otettiin käyttöön vuoden 2020 alusta. Suomessa SAK vastusti tiliä.

– Sijoitussäästötilien syntytarina eri Pohjoismaissa on sukellus maiden poliittiseen päätöksenteko- ja taloudenpitokulttuuriin. Siinä missä Suomessa on taipumusta voivotteluun asioiden surkeasta tolasta, Tanskassa ay-liike puhuu estoitta työtä tekevien rikastumisesta, Norjassa ostetaan vimmaisesti sijoitusasuntoja ja Ruotsissa ollaan säännöllisten kuukausisummien rahastosäästäjiä, pohjoismaisen vertailun artikkeliin tehnyt taloustoimittaja Annukka Oksanen sanoo.

– Suomi on vielä monin tavoin kiinni köyhyyden identiteetissä, turhaan. Verotukselliset kannustimet yksilölliseen säästämiseen luovat turvaa ja lisäävät suomalaisten vaurautta. Pitkäaikaisella säästämsiellä voi tehdä eläkepäivistään mukavampia, sillä niin erinomaisia kuin pohjoismaiset eläkejärjerstelmät ovatkin, ne eivät mahdollista samaa elintasoa kuin työssä käydessä, Evan Johtaja Emilia Kullas toteaa.

Evan tuoreen arvo- ja asennetutkimuksen mukaan suomalaisten suhtautuvat sijoittamiseen kuitenkin aiempaa positiivisemmin. 62 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että osakesijoittaminen tarjoaa erinomaisen keinon lisätä kansalaisten ja koko kansantalouden vaurautta, vaikka siihen sisältyy rikejä.

13 prosenttia suomalaisista on asiasta eri mieltä. Suomalaisten suhtautumisessa sijoittamiseen on tapahtunut selvä muutos, sillä vielä vuonna 2000 42 prosenttia suomalaisista piti osakesijoittamista erinomaisena keinona lisätä vaurautta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)