X
SULJE MAINOS

Sovitellun työttömyyspäivärahan maksua yritetään nopeuttaa sähköisellä tiedonsiirrolla

Määräaikaisten ja osa-aikaisia töiden vastaanottamista pyritään helpottamaan uudessa kokeilussa, jossa palkkatiedot välitetään työttömyyskassalle sähköisesti.

Yleinen työttömyyskassa YTK ja henkilöstöpalveluyritys Opteam aloittavat kokeilun, jossa pyritään nopeuttamaan sovitellun ansiopäivärahan maksamista siirtämällä palkkatiedot sähköisesti työttömyyskassaan.

YTK:n mukaan työttömyyspäivärahojen maksamisen viivästyminen on estänyt työttömiä työnhakijoita ottamasta vastaan muuta kuin pysyvää, pitkäaikaista työtä.

Jos työtön työnhakija ottaa vastaan määräaikaisia töitä, hänelle maksetaan soviteltua ansiopäivärahaa, mikäli työttömyys jatkuu määräaikaisen työn jälkeen. Rahaa ei kuitenkaan voida maksaa ennen kuin työntekijä on toimittanut palkkalaskelman työttömyyskassaan.

Tätä byrokraattista kannustinloukkua yrittävät YTK ja Opteam nyt purkaa. Keinona on palkkatietojen välittäminen sähköisesti työnantajalta työttömyyskassaan. Tämä nopeuttaisi YTK:n mukaan jopa neljällä viikolla työttömyyspäivärahan maksamista.

Nyt alkavassa kokeilussa määräaikaisia työntekijöitä välittävä Opteam toimittaa työn päätyttyä heidän puolestaan sähköisen palkkatiedon YTK:lle. YTK pystyy tiedon perusteella nopeasti laskemaan soviteltavan ansiopäivärahan suuruuden.

YTK uskoo, että työttömyyspäivärahan nopean maksamisen ansiosta työnhakijan on entistä houkuttelevampaa ottaa vastaan myös määräaikaisia ja osa-aikaisia töitä. Esimerkiksi vuokranmaksun takia on työntekijälle mahdoton tilanne odotella päivärahaa neljä viikkoa.

– Mielestämme päivärahan maksaminen ei saisi viivästyä siksi, että on ottanut vastaan työtä. Tämän takia olemme YTK:ssa halunneet erityisesti panostaa sovitellun työttömyyspäivärahan nopeaan käsittelyyn, kertoo YTK:n toimitusjohtaja Auli Hänninen kassan tiedotteessa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt