Al-Holin leiri sijaitsee Koillis-Syyriassa. LEHTIKUVA / AFP Delil Souleiman

SK: ISIS-leirin naiset yllättyivät, kun sairaanhoitaja tervehti suomeksi

SPR:n sairaanhoitajan mukaan al-Holin leirin olosuhteet olivat järkyttävän huonot.

Suomen Punaisen Ristin sairaanhoitaja Ahmada Siogope, 42, kertoo Suomen Kuvalehdelle Espoon Kilossa ensikohtaamisestaan suomalaisten kanssa al-Holin leirin vieressä sijaitsevassa sairaalassa.

Siogope muistelee naisten yllättyneen, kun tummaihoinen ylihoitaja alkoi puhua heille suomea.

– Sanoin heille aluksi, että terve, terve! Ai että ne naiset olivat yllättyneitä. Kysyivät heti, että mitä ihmettä, puhutteko suomea, ja mistä päin mä olen kotoisin, Siogope kertoo.

Isis-taistelijoiden perheenjäsenet hakivat sairaalasta hoitoa ja ruokaa.

Syyriassa sijaitsevan Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) sairaalassa hoidetaan al-Holin leirin kaikkia asukkaita. Leirillä elää edelleen yli 60 000 ihmistä. Unicefin mukaan heistä lähes 40 000 on lapsia.

Siogope matkusti al-Holiin kesällä 2020 ja työskenteli sairaalassa viitisen kuukautta.

– Kävin usein myös leirin sisällä hoitamassa lapsia ja naisia. Olosuhteet siellä olivat todella kamalat, varsinkin lapsille. Ei siellä ole mitään normaaliin elämään kuuluvaa. Ei koulua, ei vettä, ei monipuolista ruokaa, eikä normaalia sosiaalista elämää.

Koronpandemia ei iskenyt tuolloin pahasti leiriin, mutta terveystilanne on yleisesti huono. Taudit leviävät helposti ison leirin sisällä.

– Al-Holissa kaikki järkytti minua. Muistan elävästi sen, kuinka lapsi kuoli siksi, ettei äidille pystytty toimittamaan ajoissa verta, Siogope sanoo.

– Kun jotkut äidit saivat tietää, että olin Suomesta, he pyysivät, että veisin lapsia mukanani Suomeen. Vastasin heille asemaani viitaten, etten voi tehdä sitä.

Suomen ulkoministeriön erityisedustajan Jussi Tannerin mukaan al-Holissa on vielä puolenkymmentä suomalaisäitiä ja toistakymmentä lasta. Tähän mennessä Syyrian leireiltä on palannut Suomeen joko ulkoministeriön avustamina tai omin toimin kuusi naista ja parikymmentä lasta.

Leirin olosuhteet ovat käyneet entistä vaarallisemmiksi. Eri raporttien mukaan leirillä on surmattu kymmeniä ihmisiä alkuvuoden aikana.

Tansaniasta kotoisin oleva Siogope kouluttautui Suomessa lähihoitajaksi ja sen jälkeen sairaanhoitajaksi. Hän työskenteli vuosia Espoossa Jorvin sairaalassa, minkä jälkeen hän lähti Punaisen Ristin liiveissä maailmalle.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt