Sisäministeri Orpo Ylelle: Katupartioissa piirteitä ääriajattelusta

Sisäministerin mukaan poliisin ja turvallisuusviranomaisten vastuulla on turvallisuudesta huolehtiminen ja sen ylläpitäminen.

Sisäministeri Petteri Orpon (kok.) mielestä eri puolilla Suomea harjoitettavassa katupartioinnissa on piirteitä, jotka eivät lisää turvallisuutta.

– Tässä on piirteitä ääriajattelusta, ja se ei todellakaan välttämättä lisää turvallisuutta, vaikka sitä ollaan hakemassa. Siksi tilannetta pitää tarkkailla. Mikään toiminta ei voi koskaan olla suunnattu mitään kansalaisryhmää tai etnisesti erilaisen taustan omaavia ihmisiä vastaan, Petteri Orpo sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Erilaiset ryhmät ovat partioineet kaduilla turvallisuuden nimissä eri puolilla Suomea. Eri medioiden mukaan ryhmien johdossa on myös useita väkivaltarikoksista tuomittuja. Suomen Vastarintaliike ja Soldiers of Odin kutsuvat itseään isänmaallisiksi tai patrioottisiksi ja korostavat suomalaisten puolustamista.

– Tässä ei saa antaa tilaa millekään ääriajattelun nousemiselle. Isänmaallisuutta on se, että pyritään yhteisöllisesti hoitamaan tätä haastavaa tilannetta, jonka edessä olemme, Orpo toteaa.

Hän muistuttaa, että Suomeen on viime vuoden aikana tullut yli 30 000 muun maalaista.

– Pyritään yhdessä mieluummin löytämään yhteisiä keinoja, joiden avulla tilanne pysyy rauhallisena.

Orpo korostaa, että Suomessa poliisin ja turvallisuusviranomaisten vastuulla on turvallisuudesta huolehtiminen ja sen ylläpitäminen.

Hänen mukaansa suomalaiseen yhteiskuntajärjestelmään kuuluu se, että katsellaan mitä ympäristössä tapahtuu ja vinkataan poliisille, jos jotain epäilyttävää nähdään.

– Liikkumaraja kulkee tasan tarkkaan siinä, minkä laki määrittelee. Voimankäyttöoikeudet ovat puhtaasti poliisilla ja turvallisuusviranomaisilla.

– Meillä on toisaalta oikeus vapaaseen liikkumiseen, ja meillä on sananvapaus. Jokaisella on oikeus noudattaa näitä. Mihinkään rikolliseen tai lainvastaiseen toimintaan ei kukaan Suomessa saa minkään asian nimissä ryhtyä.

Kommentit