Sinuhe Wallinheimo. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Sinuhe Wallinheimo: Muuttuuko hallituksen kanta keppilinjaan?

Hallitus sopii työllisyystoimista tammikuun lopussa pidettävässä iltakoulussa.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimon mukaan hallituksen tavoite saada Suomeen 60 000 uutta työpaikkaa edellyttää ”kipeästi lisätoimia”.

– Rehellisesti todettakoon, että optimistikin olisi varovainen asettamaan tuollaisia tavoitteita ilman mittavaa työllisyysohjelmaa, lakkovapaata kevättä tai voimakasta globaalin talouskehityksen kasvua. Vielä hallituksella ei ole näistä mitään, Wallinheimo kirjoittaa Keskisuomalaisessa.

Kokoomusedustajan mukaan hallituksen työllisyystavoitteen toteutuminen olisi suomalaisten etu. Julkisuuteen tihkuneet tiedot herättävät hänen mukaansa kuitenkin huolta.

– Työllisyystoimien osalta kesällä kovalla rummutuksella synnytetyt kolmikantaiset työllisyysryhmät ovat jättäneet väliraporttinsa hallitukselle valitettavasti laihoin eväin.

Wallinheimo toteaa, että työryhmiin osallistuneilla työmarkkinatoimijoilla on erilaiset näkemykset tehokkaista työllisyystoimista.

– Kärjistetysti todettuna palkansaajapuolelle kävisivät vain pehmeät keinot, kun taas työnantajat ja valtaosa ekonomisteista kannattaisi myös kovempien toimien käyttöönottoa.

Ministerit ovat tähän mennessä vakuutelleet, että hallitukselle ei keppilinja työllisyyspolitiikassa käy.

– Tammikuun lopussa pidettävässä hallituksen iltakoulussa nähdään, onko tämä kanta nyt hiipuvan työllisyyskehityksen ja lakkojen myötä muuttunut, Wallinheimo kirjoittaa.

Kansanedustaja patistaa hallitusta tekemään päätöksiä, joilla työllisyysaste nousee.

– Uskon, että suomalaiset eivät enää halua nähdä tämän vuoden kaltaista budjettia, joka tulee vähentämään työllisyyttä Suomessa. Nykyisen hyvinvointiyhteiskunnan ja sen palveluiden ylläpitäminen edellyttää meiltä muista Pohjoismaista tuttua työllisyystasoa, ja siksi kaikki keinot sen saavuttamiseksi pitäisi ottaa käyttöön.

Wallinheimo tarjoaa hallitukselle keinoja.

– Aloittaa voisi vaikka ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisella, työttömyysputkesta luopumisella ja aidolla paikallisella sopimisella yrityksissä. Näillä saataisiin kokoon noin puolet hallituksen työllisyystavoitteesta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt