SDP linjaa harjoitustoimintaa. LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN

SDP: Suomen ei pidä osallistua harjoitustoimintaan, joka voisi antaa väärän kuvan

SDP:n puoluehallituksen mukaan Suomen on syytä osallistua vakiintuneeseen kansainväliseen harjoitustoimintaan.

SDP toteaa, että Suomen puolustus perustuu omaan kansalliseen puolustukseen, sotilaalliseen liittoutumattomuuteen ja mahdollisuuteen ottaa vastaan kriisitilanteissa kansainvälistä apua.

Puolueen mukaan sotilaallisesti liittoutumattomalle ja kansalliselle puolustusratkaisulle pohjautuvalle puolustuksellemme antaa tärkeän tuen jäsenyys Euroopan unionissa, kehittyvä pohjoismainen yhteistyö ja hyvin toimiva kumppanuus Naton kanssa.

– Naton rauhankumppanuusyhteistyöstä saamme sellaista tietoa ja harjoittelumahdollisuuksia, jotka palvelevat oman puolustuksemme taitojen ja tehokkuuden lisäämistä. Osallistumme harjoittelutoimintaan tässä tarkoituksessa ja valitsemme omista lähtökohdistamme poliittisen harkinnan perusteella ja valitsemme erikseen harjoitukset, joihin osallistumme, silloin kun ne eivät aiheuta kansainvälisen jännityksen kasvua, SDP toteaa.

Suomella ei ole sotilasliiton tarjoamaa avunantoa mahdollisessa kriisitilanteessa, mutta ei myöskään velvoitetta osallistua sotilasliiton operaatioihin tai yhteiseen puolustukseen.

SDP korostaa, ettei Suomen tule osallistua sellaiseen kansainväliseen harjoitustoimintaan, joka voisi antaa vääränkuvan Suomen turvallisuuspoliittisesta linjasta.

– Suomen linja perustuu edellä mainittuihin sotilaalliseen liittoutumattomuuteen ja siihen, ettei Suomi salli aluettaan käytettävän vihamielisiin tarkoituksiin muita valtioita kohtaan. Suomi tekee itse päätöksensä osallistumisesta kansainväliseen harjoitustoimintaan; harjoitustoimintaan osallistumisen lähtökohtana tulee olla kansallisen puolustuskyvyn, kriisinhallintakyvyn ja yhteistoimintakyvyn kehittäminen.

– Normaalia puolustusvalmiuden ylläpitämiseen tähtäävää harjoitustoimintaa ei tule käyttää pelkojen lietsontaan ja jännityksen kasvattamiseen, SDP:n puoluehallitus sanoo.

SDP:n mielestä on myös tärkeää ja puolue edellyttää, että eduskunta saa ajantasaisesti ja kattavasti informaatiota päätöksistä kansainväliseen harjoitustoimintaan osallistumisesta.

Kommentit