Verkkouutiset

Sauli Niinistön kannatus presidentiksi on lähes 70 prosenttia

Jos vaalit järjestettäisiin nyt, tasavallan presidentti Sauli Niinistö saisi 69 prosentin kannatuksen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tämä selviää Taloustutkimuksen Iltalehdelle tekemän kyselyn aineistosta.

Vaaleissa ei ole äänestysvaihtoehtoina vaihtoehtoja ”en osaa sanoa”, ”en äänestä lainkaan” tai ”joku muu”. Näin ollen kyselyn aineistosta voidaan laskea vaaleja vastaava kannatus poistamalla siitä edellä mainitut vastaukset. Verkkouutiset on laskenut, mikä ehdokkaiden kannatus olisi vaalitilanteessa.

Jos vaalit järjestettäisiin nyt, tasavallan presidentti Sauli Niinistö valittaisiin jatkokaudelle jo vaalien ensimmäisellä kierroksella 69 prosentin kannatuksella.

Vaalien kakkoseksi selviäisi nyt aivan kuin viisi vuotta sittenkin vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto. Häntä äänestäisi nyt 14 prosenttia äänestäjistä.

Kolmanneksi suosituin presidenttiehdokas on perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari. Hänen kannatuksensa on viisi prosenttia.

Entisen pääministerin, keskustan kansanedustajan Matti Vanhasen kannatus on kolme prosenttia.

SDP:n mahdollinen presidenttiehdokas, kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta ja vasemmistoliiton europarlamentaarikko Merja Kyllönen saavat molemmat kyselyssä kahden prosentin kannatuksen.

Yhtä suuren kannatuksen saa myös kansalaispuolueen siivellä presidenttiehdokkaaksi pyrkivä keskustan kunniapuheenjohtaja ja europarlamentaarikko Paavo Väyrynen.

RKP:n europarlamentaarikko Nils Torvalds saa yhden prosentin kannatuksen. Kyselyssä on selvitetty myös presidenttiehdokkuutta kannattajakorteilla tavoittelevan, Andorrassa poliisin pidättämän MV-lehden päätoimittajan Ilja Janitskinin kannatus. Se jää yhteen prosenttiin.

Kyselyyn vastanneista yhdeksän prosenttia ei osannut ottaa kantaa, ketä äänestäisi. Kaksi prosenttia äänestäisi jotain muuta henkilöä. Kaksi prosenttia ei äänestäisi lainkaan.

Toisella kierroksella Niinistön lukemat jopa yli 90 prosentin

Kyselyssä selvitettiin myös mahdollinen toisen kierroksen kannatus. Jos Niinistö ja Huhtasaari olisivat vastakkain, Niinistö saisi 93 prosenttia äänistä ja Huhtasaari jäisi seitsemään prosenttiin.

Jos vastakkain olisivat Niinistö ja Haavisto, Niinistö saisi 76 prosentin kannatuksen ja Haavisto 24 prosentin kannatuksen.

Jos vastakkain olisivat Niinistö ja Feldt-Ranta, Niinistö saisi 90 prosentin kannatuksen ja Feldt-Ranta saisi 10 prosentin kannatuksen.

Taloustutkimus haastatteli kyselyä varten 1 188 henkilöä 22.–23. elokuuta internetpaneelin välityksellä. Kyselyn virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)