Sauli Niinistö hakee toista kautta – näin hän asiasta kertoi

Presidentti kertoi valitsijayhdistyksen perustamisesta presidentinvaaleihin.

Presidentti Sauli Niinistö totesi tiedotustilaisuutensa aluksi vaivaavansa ensin ”pienellä mietinnällä”.

Hänen mukaansa viime aikoina presidentiltä on johdonmukaisesti kavennettu nimenomaan sisäpoliittisia valtaoikeuksia. Se on tarkoittanut siihen, että presidentti on etäytynyt yhä kauemmaksi puoluepolitiikasta.

Sauli Niinistö kävi läpi kansainvälisen politiikan kehitystä toimikaudellaan. Hänen mukaansa ulkopolitiikka on heikommin ennalta arvattavaa kuin viisi vuotta sitten.

Tämän jälkeen Niinistö kertoi olleensa pitkään erilaisissa muodollisissa ja vähän epämuodollisimmissakin ”puheissa” siitä, että vieläkö hän tulee pyrkimään jatkokaudelle.

– Moni on vedonnut, ja varmaan ollut ihan tosissaankin siinä. Minä olen esittänyt vasta-ajatuksena aika monillekin, että kun tosiasiallinen tilanne nyt on se, että presidentti alkaa olla yhä enemmän etäällä puoluepolitiikasta, niin miltä tuntuisi jos presidenttiehdokkaan takana olisikin valitsijayhdistys, niin kuin meidän perustuslakimme sanoo.

Tämäkin on hänen mukaansa tuntunut monista hyvältä. Niinistön mukaan häntä hivenen kiehtoo nähdä, kuinka laaja-alaisesti suomalaiset todella olisivat hänen tukenaan.

– Tämän vuoksi olen sitten tietyllä tavalla päättänyt mittauttaakin tilannetta niin, että tällainen valitsijamiesyhdistys – jonka eteen jo innokkaimmat ovat varmasti vähän ajatustyötä tehneetkin – lähtisi toimimaan ja kerättäisiin se määrä vähintään allekirjoituksia, joita perustuslaki edellyttää, 20 000. Sitten kesän mittaan mielelläni näkisin muutenkin tukemisen mittausta, netin ja muiden välineiden kautta.

Niinistön mukaan tarkoituksena on kertoa suomalaisille, että ”kovasti tarpeen ja tervetullut olisi tukenne, ja toisaalta, että minä siihen yritän sitten kykyjeni mukaan vastata”.

Presidentiltä kysyttiin, miten kokoomus suhtautuu ajatukseen valitsijayhdistyksestä. Hän vastasi yhden henkilön, jonka kanssa on puhunut, olevan kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, ”joka ei nähnyt mitään ihmettelemistä siinä”.

– Todellakaan tarkoitus ei ole mitenkään se, että toteaisin kokoomukselle ei. Ei näin. Päinvastoin jos kokoomus kohdaltansa on valmis kannattamaan, niin tietysti se on vain tervetullutta. Mitään tällaista tästä ei kannata lukea.

Hänen mukaansa ”jos vakavasti jokainen pohtii mielessään, niin kyllä tämä presidentin tehtävä aika erillään puoluepolitiikasta on”. Toisaalta hän ei opponoi maakuntavaalien järjestämistä samaan aikaan.

Niinistö toivoo tuolloin sen korostuvan, että presidentinvaalissa ”ei ole kysymys sisäpolitiikan puoluevetoisesta politiikasta eikä siitä kysymyksenasettelusta, jota puolueet toisilleen väistämättä esittävät”.

Rakastan tätä maata

– Tietysti jos saan riittävästi tukea, on selvää että pyrin eteenpäin, jatkoon, Sauli Niinistö vastasi ruotsiksi kysymykseen perustettavasta yhdistyksestä.

Hänen mukaansa yhdistyksen perustamisessa ”etupäässä on kysymys tekniikasta, yhdistyksen rakentamisesta ja tekniikasta jolla tukijoita etsitään”. Yhdistys hoitaa kampanjan varainhankinnan.

– Kokoomuksella on kyllä täysi valtuus minun puolestani nimetä kenet tahansa viralliseksi presidenttiehdokkaakseen. Mutta kyllä minä siitä pidän kiinni, että jos tätä valitsijayhdistystä en saa kasaan, niin mitäpä minä niissä vaaleissa tekemään.

Presidentti vastasi kysymykseen iästään ja terveydestään. Hänen mukaansa ei ole ollut kovin paljon kerrottavaa, kun lähtökohtana on, että ”mies on terve”. Hän totesi lääkärinsä olevan nimenomaan sitä mieltä, että terveydentila kuvataan niin onko siitä haittaa vai ei ole viran hoidolle.

– Ikäkysymys on tietysti yksi, joka totta kai minua on mietityttänyt aika laillakin, Niinistö totesi.

Hänen mukaansa ”tässä iässä joskus tulee sellainenkin olo, että olisi mielellään vähän vapaampi velvollisuuksista ja vastuista. En ollenkaan tarkoita sitä, että ne millään tavalla liikaa painaisivat, mutta minulla on sellainen rakenne mielessäni, että enemmin sitä tuntee ehkä enemmin ja laajemmin murhetta kuin ehkä tehtävänkuvaan välttämättä aina kuuluisikaan”.

– Ei tämä helppoa ole ollut, Niinistö kuvaili päätöksentekoaan ehdokkuudesta.

Hänen mukaansa kyse oli kokonaisharkinnasta.

– Se seikka jota teille kuvailin, että hyvinkin moni on vedonnut aika syvästikin, se tietysti vaikuttaa. Ja sitten ihan yksinkertaisesti se, että minä rakastan tätä maata.

Presidentti ei osannut kuvata tarkkaa hetkeä, jolloin päätöksen teki. Hän sanoi joutuneensa kevään mittaan miettimään sitä kovastikin.

– Tässä ollaan töissä Suomella oltu, ja pyritään jatkoon.

Sauli Niinistö huomautti, että hänen mahdollisuutensa vaalikampanjoida ovat ”minimaaliset” Suomen 100-vuotisjuhlien takia aina itsenäisyyspäivän viikolle asti.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt