Verkkouutiset

”Sadat tuhannet tarvitsevat dialyysia loppuelämänsä”

Vakavasti sairastunut tutkija varoittaa koronaviruksen rajuista seurauksista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Koronavirukseen sairastunut London School of Hygiene & Tropical Medicine -yliopiston virustutkija Peter Piot varoittaa pandemian aiheuttamista pitkäaikaisseurauksista.

Hänen mukaansa on harhaanjohtavaa ajatella, että noin prosentti menehtyy sairauteen ja muiden osalta kyseessä ovat ”jonkinasteiset flunssaoireet”.

– Tarina on tätä monimutkaisempi. Sairaus jättää monille kroonisia sydän- ja munuaisvaurioita. Jopa keskushermosto voi vaurioitua. Eri puolilla maailmaa sadat tuhannet ihmiset tulevat tarvitsemaan dialyysin kaltaisia hoitoja loppuelämänsä ajan, Peter Piot sanoo Science-lehdelle.

71-vuotias, EU-komission neuvonantajana toimiva Piot kertoo sairastuneensa Covid-19:ään maaliskuun puolivälissä ja joutuneensa sairaalaan viikoksi. Hän hengästyy edelleen pienestäkin liikunnasta.

Korkea kuume ja voimakas päänsärky olivat taudin ensimmäiset oireet. Myöhemmin otetussa keuhkokuvassa näkyi merkkejä myös vakavasta bakteerien aiheuttamasta keuhkokuumeesta.

Moni kuolee immuunijärjestelmän ylireagointiin

40 vuotta viruksia vastaan taistellut tutkija kertoi lukeneensa toipumisensa aikana tuoreen tutkimuksen, jonka mukaan 30 prosenttia Britanniassa sairaalaan joutuneista koronapotilaista menehtyy sairauteen. Tieto ei ainakaan helpottanut henkistä olotilaa.

– Potilaana olet väsynyt ja alistunut kohtaloosi, antaudut täysin sairaalahenkilökunnalle. Elämäsi koostuu verikokeiden ja lääkkeiden rutiinista, toivot vain selviäväsi, Piot toteaa.

– Viikkojen ajan pystyin vain kuiskaamaan. Ääneni katoaa vieläkin iltaan mennessä.

Peter Piot joutui palaamaan sairaalaan viikko kotiutuksen jälkeen hengenahdistuksen vuoksi. Niin sanottu sytokiinimyrsky oli vaurioittanut hänen keuhkojaan.

– Monet ihmiset eivät kuole viruksen aiheuttamista kudosvaurioista, vaan immuunijärjestelmän ylireagoinnista – keho ei oikein tiedä, mitä tälle virukselle pitäisi tehdä. Jos sytokiinimyrsky olisi ilmaantunut muiden oireiden ohella, en olisi selvinnyt, Piot sanoo.

Hän tarvitsee vielä lähes kahden kuukauden jälkeen lääkkeitä sydämen sykkeen rajoittamiseksi ja veritulppien ehkäisemiseksi.

– Tämä on viruksen aliarvioitu puoli: se voi todennäköisesti iskeä kehomme kaikkiin elimiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)