Pääministeri Sanna Marin ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (vas) saapuivat hallituksen tiedotustilaisuuteen valtioneuvoston tiedotustilassa Helsingissä torstaina 26. marraskuuta 2020. LEHTIKUVA / HANDOUT / HEIKKI SAUKKOMAA

Sanna Marin: Vielä ei olla valmiuslain tilanteessa

Pääministerin mukaan tilanne voi pahentua nopeasti, jolloin valmiuslaista voidaan aktivoida välttämättömiä toimia.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus on käynyt keskiviikkona neuvotteluissaan läpi oikeudellista arviota valmiuslain käyttöönoton edellytyksistä.

− Jotta valmiuslaki voidaan ottaa käyttöön tartuntataudin leviämisen torjumiseksi ja terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi, on voitava todeta, että tilanne ei ole hallittavissa viranomaisten säännönmukaisin toimivaltuuksin. Tasavallan presidentti on todennut valmiuden omalta osaltaan todeta poikkeusolot, mikäli muodostuu tarve valmiuslain toimivaltuuksien käyttöön, pääministeri Marin sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa.

− Vielä emme siinä tilanteessa ole, hän jatkaa.

Pääministeri huomauttaa, että tilanne voi pahentua nopeasti.

− Tartunnat voivat kasvaa joillakin alueilla siten, että kasvun pysäyttämiseksi ei ole mitään muuta tehtävissä kuin rajoittaa henkilöiden liikkumista ja kohtaamista rajatulla alueella. Tällöin tulisi mahdolliseksi, että valmiuslaista aktivoitaisiin sellaiset välttämättömät toimivaltuudet, joilla turvataan terveydenhuollon kantokykyä ja rajoitetaan tartuntojen leviämistä rajoittamalla fyysisiä kontakteja ja oikeutta liikkua tietyllä paikkakunnalla tai alueella, jos se on välttämätöntä ihmisten henkeä uhkaavan vakavan vaaran torjumiseksi.

Marin vetoaa paikallisiin ja alueellisiin viranomaisiin riittävien torjuntatoimien tekemiseksi.

− Nyt on syytä tehdä ryhtiliike. On tehtäviä ennakoivia toimia nyt, jotta tilanne ei pahene.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt