X
SULJE MAINOS
Sanna Marin. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Sanna Marin viruksen brittimuunnoksesta: Riskit ovat isot

Pääministerin mukaan on syytä harkita rajatarkastusten kiristämistä entisestään.

Hallitus neuvottelee keskiviikkoiltana Säätytalossa koronatilanteesta.

– Tänään käymme läpi epidemiologista tilannetta ja erityisen tarkasti tämän uuden brittimuunnoksen tilannetta, minkälaisia riskitekijöitä se aiheuttaa Suomellekin, pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi toimittajille saapuessaan Säätytalolle.

Hänen mukaansa on oletettavaa, että tätä muunnosta on jo Suomessa.

– Se ei ole vain tuontitavaraa, koska ensimmäiset muunnostapaukset löytyivät Britanniasta jo syyskuussa. Eli on mahdollista, että vaikka saimme kuulle tästä joulukuussa, niin tätä on jo aikaisemmin maahan päässyt.

– Itse arvioin, että riskit ovat isot, kun katsomme esimerkiksi tilannetta Irlannissa.

Brittimuunnoksen uskotaan olevan esimerkiksi Irlannin räjähdysmäisen koronaepidemian takana. Jo liki puolet Irlannin päivittäisistä tartunnoista ovat mediatietojen mukaan uutta muunnosta.

– Irlannissa tilanne oli jopa parempi kuin Suomessa noin puolitoista kuukautta sitten. Nyt siellä luvut ovat pystysuoraan ylöspäin. Eli tautitapauksia tulee kiihtyvään tahtiin, Marin totesi.

Brittiläisen muunnoksen on laskettu olevan noin 40-80 prosenttia aiempia koronavariantteja tarttuvampi. Vaarallisempaa tartuntaa se ei kuitenkaan aiheuta. Pelkkä herkempi leviäminen on kuitenkin itsessään varsin haasteellista, koska tartuntamäärät kasvavat niin nopeasti.

– Itse olen ollut sillä linjalla keväästä asti, että mieluummin toimitaan aikaisemmin ja voimakkaammin kuin odotetaan liian kauan ja toimitaan hitaammin, Marin sanoi.

Hänen mukaansa nyt ei pidä lähteä höllentämään rajoitustoimia.

– Eli alueille ja kunnille ainakin omalta osaltani vahva viesti siitä, että nyt pitää pidättäytyä rajoitusten höllentämisestä. On mahdollista, että näitä toimia joudutaan entisestään kiristämään.

Rajatoimien kiristäminen

Marin totesi, että rajatoimien kiristämisestä pitää keskustella vakavasti.

– Meillähän on ollut koko ajan käytössä rajatarkastukset sisä- ja ulkorajoilla. Olemme halunneet pitää voimakkaat rajoitustoimet rajoilla, jotta voisimme pitää tautitilannetta hallinnassa.

– Nyt mielestäni on syytä katsoa, pitäisikö näitä rajatarkastuksia kiristää entisestään eli sallia vain välttämätön työmatkaliikenne.

Marinin mukaan sen lisäksi pitää ottaa käyttöön testaus kaikilla rajoilla. Ei vain lentoliikenteessä vaan myös laivaliikenteessä. Myös maarajoilla pitää ottaa testaus käyttöön paljon laajemmin.

– Tämä on kuntien käsissä oleva asia. Mutta uskon, että hallitus tulee tästä hyvin voimakkaan viestin kunnille lähettämään, että nyt pitää testata niin laajasti kuin mahdollista ja myös asettaa karanteeniin tarpeen vaatiessa.

Hän muistutti, että testaaminen ja karanteeniin asettaminen ovat tartuntatautilääkärien toimivallassa, ei hallituksen toimivallassa olevia asioita.

– Hallitus on tukena, mutta päätökset pitää tehdä paikallisesti.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt