Sosiaali- ja terveysministeriö oti keväällä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjaukseensa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Sanna Marin A-studiossa: THL:n pääjohtaja ei päätä THL:ssa

Pääjohtaja ja pääministeri kävivät twitter-väittelyä vielä puolenyön aikaan.

Keskiviikkoillan Ylen A-studiossa pääministeri Sanna Marin (sd.) väitteli kokoomuksen Petteri Orpon kanssa keväällä antamatta jätetystä maskisuosituksesta.

– Pääjohtaja (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n Markku) Tervahauta ei ole henkilö, joka THL:ssa päättää esimerkiksi tämän kaltaisesta asiasta. Hänellä on ollut ilmeisesti oma henkilökohtainen eriävä näkemys tästä kysymyksestä, mutta THL:n kannan muodostavat toiset henkilöt, Sanna Marin sanoi.

THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön suhde on ollut polttopisteessä kiistassa peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) teoista koronakriisissä.

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa kiinnitti pääministerin kommenttiin huomiota twitterissä.

– Pääministeri @MarinSanna #yleastudio sanoi, ei @mapetti Tervahauta ole henkilö, joka päättää @THLorg kannan. Eikös THL ole päällikkövirasto, jossa juuri pääjohtaja päättää laitoksen kannan? Nyt kyllä täytyy tarkistaa THL- laki ja työjärjestys, Sari Sarkomaa twiittasi.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta vastasi heti.

–  THL-laki 3. pykälä: ”Laitosta johtaa pääjohtaja. Pääjohtaja ratkaisee laitoksessa päätettävät asiat, joita ei ole säädetty tai työjärjestyksessä määrätty laitoksen palveluksessa olevan muun henkilön ratkaistavaksi.”, Markku Tervahauta twiittasi Sarkomaalle.

Kello 23.34 pääministeri Sanna Marin twiittasi oman kommenttinsa.

– Käsitykseni on, että @THLorg on asiantuntijaorganisaatio ja THL:n näkemyksen maskisuosituksesta ovat muodostaneet asiasta vastaavat asiantuntijat ja virkamiehet. Tämä kanta on hallitukselle esitelty THL:n kantana. Onko hallitukselle esitelty asia virheellisesti @mapetti?, Sanna Marin kysyi.

– Asiantuntijamme ja viranhaltijamme ovat olleet VN:n ja ministeriöiden käytettävissä, @THLorg tehtävien mukaisesti, tukemassa valmistelua ja päätöksentekoa. Kyse on tällöin yleensä asiantuntija-arvioista ja -näkemyksistä. Laitoksen kanta perustuu esittelystä tehtyihin päätöksiin, Markku Tervahauta vastasi puolenyön jälkeen.
 

a

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt