Verkkouutiset

Saksassa olevan ajatollahin epäillään johtaneen 2000 teloitusta

Viranomaiset selvittävät, onko Mahmud Hashemi Shahrudi syyllistynyt rikoksiin ihmisyyttä vastaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Saksan liittovaltion syyttäjä kertoo harkitsevansa syytteiden nostamista korkea-arvoista iranilaista uskonoppinutta Mahmud Hashemi Shahrudia vastaan. Shahrudi on ollut Saksan Hannoverissa sairaalahoidossa, mutta on suunnitellut palaavansa Iraniin.

”Kuoleman tuomari Iranissa, luksuspotilas Saksassa”, Bild-lehti otsikoi etusivunsa maanantaina. Viikonloppuna noin kaksisataa ihmistä kerääntyi sairaalan eteen osoittamaan mieltään ajatollahia ja Iranin teloituksia vastaan.

Viranomaiset tutkivat parhaillaan, onko Shahrudi syyllistynyt rikoksiin ihmisyyttä vastaan, syyttäjänviraston tiedottaja totesi. Radio Free Europen mukaan ajatollahin on arvioitu valvoneen jopa kahtatuhatta teloitusta toimiessaan Iranin oikeusministeriön johtajana.

Oikeustutkinta jatkuu riippumatta siitä, jatkaako Shahrudi oleiluaan Saksassa.

Vihreiden kansanedustaja Volker Beck ja maanpaossa asuva Iranin opposition jäsen jättivät tällä viikolla viranomaisille tutkintapyynnön Shahrudista.

National Council of Resistance of Iran -oppositioryhmä kehotti keskiviikkona Saksaa antamaan välittömästi pidätysmääräyksen Shahrudista, jotta hän ei pääsisi poistumaan Hannoverista. Ryhmän mukaan Iranin hallitus on varannut seitsemän lentolippua ajatollahille ja tämän seurueelle torstaina lähtevälle lennolle.

Iranilaiset ihmisoikeusjärjestöt kertovat antaneensa Saksan hallitukselle todisteita Shahrudin roolista toisinajattelijoiden ja uskonnollisten vähemmistöjen sortamisessa. Lukuisia Iranin hallituksen vastustajia on kidutettu, raiskattu ja murhattu maan vankiloissa.

– Shahrudi on suoraan vastussa tuomarien ja syyttäjien nimittämisestä, jotka ovat järjestelmällisesti polkeneet ihmisoikeuksia. Hänen on jouduttava vastuuseen teoistaan, kommentoi Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2003 voittanut iranilainen ihmisoikeusjuristi Shirin Ebadi.

Shahrudi kuuluu Iranin 88-jäseniseen neuvostoon, jolla on valta nimittää ja erottaa maan korkein johtaja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)