Italiaan on reilun viikon aikana tullut kaksi siirtolaisia Välimereltä pelastanutta alusta ilman lupaa. LEHTIKUVA / AFP

Saksan sisäministeri Maria Ohisalolle: Välimeren tilanne vaatii ratkaisun

Horst Seehofer haluaa keskustella EU:n sisäministerien kokouksessa siirtolaisten meripelastuksista.

Saksa haluaa luoda Euroopan laajuisen säännöstön, jonka puitteissa sovitaan Välimerestä pelastettujen siirtolaisten vastaanottamisesta.

Saksan sisäministeri Horst Seehofer on pyytänyt EU:n puheenjohtajamaana toimivaa Suomea lisäämään pelastuksia koskevan teeman ensi viikon epävirallisen oikeus- ja sisäministerikokouksen asialistalle, kertoo Der Spiegel.

Seehofer toteaa kirjallisessa viestissään Suomen sisäministeri Maria Ohisalolle (vihr.), että ”nyt pitää kehittää humanitaarisia ja käytännöllisiä ratkaisuja siirtymäkauden ajaksi”.

– Olen vakuuttunut siitä, että tarvitsemme kiireesti yhteiseen vastuuseen perustuvan eurooppalaisen ratkaisun, jota EU-jäsenmaiden laaja koalitio ja komissio tukevat, Seehofer kirjoittaa.

Italiaan on reilun viikon aikana tullut kaksi siirtolaisia Välimereltä pelastanutta alusta ilman lupaa. Kyseessä on avustusjärjestöjen alukset.

Toissa viikolla Italian viranomaiset ottivat haltuunsa Lampedusan saarelle siirtolaisia kuljettaneen hyväntekeväisyysjärjestön Sea-Watch 3 -pelastusaluksen. Aluksen kapteeini Carola Rackete pidätettiin, mutta hänet vapautettiin oikeuden päätöksellä myöhemmin viikolla.

Sea-Watchin tapaus nosti myös Suomessa ilmaan keskustelun pakolaispolitiikasta, sillä Suomi ottaa vastaan kahdeksan alukselta pelastettua turvapaikanhakijaa.

Seehofer totesi viikonloppuna Politicolle, että Saksa voi ottaa vastaan Italiaan rantautuvia siirtolaisia, jos myös muut Euroopan maat sitoutuvat samaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt