Sähkön siirtohintojen "sinun ei tarvitse tehdä mitään" - korotukset ärsyttävät suomalaisia rankasti. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

”Sähkön siirtohintoihin ei pidä tyytyä”

Kansanedustaja leikkaisi merkittävästi verkkoyhtiöiden tuottoja.

Kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma kirjoittaa Länsiväylässä, että tärkeä jokapäiväisten elinkustannusten pitäminen siedettävällä tasolla ei ole onnistunut sähkön siirtohinnoissa. Palaute niistä on hänen mukaansa hyvin kitkerää ja turhautunutta.

– Alati nouseviin sähkön siirtohintoihin ei kuitenkaan pidä tyytyä, vain lainsäädäntöä tulee muuttaa, Pia Kauma toteaa.

Kokoomuksen 13 kansanedustajaa on jättänyt toukokuussa asiasta kirjallisen kysymyksen. Puolueessa halutaan usean toimenpiteen kokonaisuus, jossa toimitusvarmuus säilyisi mutta kuluttajan maksama siirtohinta alenisi.

Kauman mielestä verkkoyhtiöiden tuottoja tulisi merkittävästi leikata nykyisestä jopa 32 prosentista. Yli-investointeihin pitäisi puuttua, vuosittaiset korotukset rajoittaa 15 prosentista viiteen prosenttiin vuodessa ja pientuotannon verkot vapauttaa monopolin alta.

– Ei ole mitään järkeä vetää kaapeleita joka niemen notkoon ja saarelmaan.

– Tällä hetkellä rakentaminen on monopolin piirissä ja hallitsevan verkkoyhtiön suostumuksesta kinni. Muutoksen myötä maatilat, omakotitalot tai taloyhtiöt voisivat itse rakentaa yhteisen pienvoimalan, Kauma sanoo.

Hänen mukaansa ”sähkön siirtohintojen on annettu nousta aivan liian pitkään”.

– Se, että aikanaan myrskyvahinkoihin puututtiin liian järein toimin, ei ole syy jatkaa samalla tavalla.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt