Kataloniassa on osoitettu mieltä Espanjan toimia vastaan. LEHTIKUVA/AFP

Romahdus Katalonian turismissa – terrori-iskutkaan eivät vieneet näin paljon

Turismin romahtamisella on vakavat vaikutukset Katalonian taloudelle.

Katalonian bruttokansantuotteesta peräti 12 prosenttia tulee turismista. Viime vuonna Kataloniassa vieraili 18 miljoonaa turistia. 400 000 ihmistä Kataloniassa saa elantonsa turismista. Siksi turismin notkahduksella on hyvin suuri merkitys niin Katalonian kuin koko Espanjankin talouden kehitykselle.

Kun elokuussa 16 ihmistä kuoli Barcelonaan ja Cambrils’iin tehdyissä terrori-iskuissa, sillä ei juuri ollut mitattavaa vaikutusta Katalonian turismiin. Itsehallintoalueen itsenäisyysäänestyksen jälkeen turismi on kuitenkin notkahtanut merkittävästi.

Lokakuun ensimmäinen päivä pidetyn äänestyksen jälkeisenä kahtena viikkona Katalonian turismi on pudonnut 15 prosentilla, kertoo The Guardian. Tieto perustuu turismijärjestö Excelturin varajohtajan José Luis Zoredan arvioon.

Zoredan mukaan loppuvuoden varaukset ovat noin 20 prosentin vapaapudotuksessa. Jos osoittautuisi, että turismi notkahtaisi 20 prosentilla loppuvuodesta, se tarkoittaisi 1,1 miljardin euron menetyksiä.

Espanja korjasi alkuviikosta ensi vuoden taloudellista ennustettaan alaspäin Katalonian kriisin takia.

Turisteja huolestuttaa, mitä Kataloniassa tapahtuu, kun Espanja aikoo väliaikaisesti lopettaa alueen itsehallinnon perustuslain perusteella, koska itsehallintoalueen poliittinen johto ei ole suostunut ilmoittamaan vetäytyvänsä aikomuksistaan julistaa alue itsenäiseksi.

 

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt