Myös lisärajoitusten alueelliseen poistamiseen varaudutaan. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Ravintoloiden rajoitukset uusiksi: Näin eri alueilla toimitaan

Ravintolat erotellaan jatkossa ruokaravintoloihin ja baareihin.

Hallitus on päättänyt uusista ravintoloiden rajoituksista. Tänään annettu asetus astuu voimaan marraskuun alusta ja on voimassa ensi vuoden helmikuun loppuun saakka.

– Olemme tekemässä kaikkemme, että Suomi ei joudu epidemian leviämisvaiheeseen ja laajoihin valtakunnallisiin sulkutoimiin ja jälleen poikkeuksellisiin olosuhteisiin, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) totesi tiedotustilaisuudessa.

Uuden lainsäädännön myötä ravintolatyypit voidaan Kiurun mukaan nyt erottaa toisistaan. Jatkossa ravintolat jaetaan kahteen kategoriaan niiden tartuntariskin perusteella.

– Ruokailuun keskittyviin ravintoloihin siis käytännössä sovelletaan kevyempiä rajoituksia kuin pubeihin ja yökerhoihin tämän tyyppierottelun johdosta, hän selvitti.

Krista Kiuru nosti esiin myös eduskunnan kannan siitä, että rajoituksia säännellään täsmennetysti alueellisen tilanteen mukaan.

– Siksi sääntelyn taso tulee jatkossa olemaan alueellisesti neliportainen epidemiologisen tilanteen mukaan. Sekä alueellisuus että ravintolatyyppien erottelu on siis mahdollistamassa sen, että perustasolla sääntely on lievintä ja välttämättömyyden kasvaessa rajoitukset kiristyvät jos alue siirtyy sitten leviämis- tai kiihtymisvaiheeseen.

Vaikka asetuksessa ei suoraan huomioidakaan tilannetta, jossa alueella ei ole tiettynä seurantakautena lainkaan koronatartuntoja, varaudutaan ministerin mukaan silti hallituksen keskinäisellä päätöksellä siihen, että tällaisessa tapauksessa ravitsemusliikkeille säädetyt lisärajoitukset poistetaan kokonaan.

Rajoitukset alueittain

Uusien rajoitusten nojalla epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevissa Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, ja Pohjanmaan maakunnissa pubien, baarien ja yökerhojen asiakaspaikat rajoitetaan nykyiseen tapaan puoleen normaalista. Muissa ravitsemusliikkeissä asiakaspaikkojen määrä on näissä maakunnissa rajattu kolmeen neljäsosaan normaalista.

Muualla Suomessa asiakaspaikkamäärää ei edelleenkään rajoiteta.

Alkoholijuomien anniskelu pitää lopettaa nykyiseen tapaan viimeistään kello 22 Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Pohjanmaalla. Kaikki ravitsemusliikkeet on suljettava Pohjanmaan maakunnassa viimeistään kello 23. Muissa edellä mainituissa maakunnissa pääasiallisesti alkoholijuomia tarjoavat ravitsemusliikkeet on samoin suljettava viimeistään kello 23, mutta muut ravitsemusliikkeet vasta kello 24.

Muualla Suomessa anniskelu päättyy nykyiseen tapaan viimeistään kello 24. Pääasiallisesti alkoholijuomia tarjoavien paikkojen on Uudenmaan, Varsinais-Suomen, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Pohjanmaan maakuntien ulkopuolella suljettava viimeistään kello 01, mutta muut ravitsemisliikkeet saavat olla avoinna vuorokauden ympäri.

Ravitsemusliikkeiden aukioloaikojen rajoituksia helpotetaan asetuksessa. Jatkossa rajoitusten kohteena olevat ravitsemusliikkeet saadaan avata tunnin kiinniolon jälkeen.

Jos siis esimerkiksi anniskelu on päättynyt kello 24 ja liike on suljettava kello 01, saa sen asetuksen mukaan avata uudelleen vaikkapa yökahvilana kello 02.

Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske Suomen ja ulkomaiden välillä tai ulkomailla kulkevia vesi- ja ilma-aluksia eikä huoltoasemien yhteydessä toimivia ravitsemisliikkeitä.

Jatkossa, mikäli maakunnassa ei esiinny koronavirustartuntoja, edellä mainitut rajoitukset poistetaan kokonaan asetuksen muutoksella.

Kullakin alueella sekä rajoitusten kohteina olevissa ravitsemusliikkeissä käytetään hallituksen mukaan jatkossa vain epidemian leviämisen estämiseksi välttämättömiä rajoituksia.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt