Verkkouutiset

Suomen rahoitusjärjestelmä on pysynyt vakaana, vaikka Suomen talous on taantumassa., LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Suomen Pankki: Geopoliittiset jännitteet voivat luoda uusia uhkia vakaudelle

Pankin mukaan Suomen rahoitusjärjestelmä on pysynyt vakaana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen rahoitusjärjestelmä on pysynyt vakaana, vaikka Suomen talous on taantumassa, Suomen Pankki kertoi tiistaina julkaistussa arviossa Suomen rahoitusjärjestelmän vakaudesta.

Suomen Pankki nosti kuitenkin esiin kolme keskeistä viestiä rahoitusjärjestelmän riskeihin liittyen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Asunto- ja kiinteistömarkkinoiden jähmettyminen ja suuri herkkyys korkojen muutoksille kasvattavat vakausarvion mukaan riskejä Suomen rahoitusjärjestelmässä. Vanhojen asuntojen hinnat ovat laskeneet tuntuvasti, asuntokauppa on vähentynyt ja uusien asuntojen rakentaminen pysähtynyt lähes kokonaan.

Rakennusalan yritysten konkurssit ovat lisääntyneet, ja pankkien luottoriskit rakennusalalle myönnetyistä lainoista ovat kasvaneet. Samaan aikaan kotitalouksien velkaantuneisuus on pienentynyt, mikä on lievittänyt riskejä.

Korkojen lasku ja talouden toipuminen odotusten mukaisesti tukisivat Suomen rahoitusjärjestelmän vakautta. Toisaalta pankkien sekä asunto- ja kiinteistösijoittajien riskit voivat kasvaa, jos asuntojen ja kiinteistöjen kauppa ei piristy.

Suomen Pankki nostaa esiin myös kansainvälisen turvallisuusympäristön heikkenemisen, joka luo uusia uhkia rahoitusvaakaudelle.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, Gazan konflikti ja valtioiden väliset kaupparajoitteet voivat aiheuttaa häiriöitä kansainvälisessä taloudessa ja rahoitusjärjestelmässä.

– Lisääntyneet geopoliittiset jännitteet voivat luoda uusia uhkia rahoitusjärjestelmän vakaudelle, totesi Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen.

Riskit ovat pysyneet hallinnassa muun muassa rahoitussääntelyyn ja -valvontaan pitkäjänteisesti tehtyjen parannusten ja harjoitetun makrovakauspolitiikan ansiosta.

Suomen Pankin mukaan rahoitusjärjestelmän kriisinkestävyyttä on ylläpidettävä ja edelleen vahvistettava.

Pankki nostaa esiin muun muassa makrovakauspolitiikan reagointikyvyn parantamisen muuttuvan lisäpääomavaatimuksen joustavammalla käytöllä. Rahoitustoimialan ja viranomaisten on jatkettava varautumista operatiivisiin häiriöihin ja kyberriskien kasvuun.

Suomen Pankki toivoo myös pääomamarkkinaunionin ja pankkiunionin vauhdittamista edistämään Euroopan rahoitusvakautta.

– Eurooppalaiset yritykset ovat liian riippuvaisia pankkirahoituksesta. EU:hun tarvitaan pääomamarkkinaunioni, jotta Eurooppa pysyy kilpailukykyisenä muiden talousmahtien puristuksessa. Euroopan vahva talous on paras suoja rahoitusjärjestelmän häiriöitä vastaan, toteaa Nykänen.

Suomen pankin mukaan digitalisaatioon ja ilmastonmuutokseen liittyy uusia ja arvaamattomia uhkia, jotka voivat horjuttaa rahoitusjärjestelmän vakautta lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.

Rahoitussektorin digitalisoituminen luo mahdollisuuksia, mutta kasvattaa myös riskejä, jotka liittyvät väärän tiedon välittämiseen ja informaatiovaikuttamiseen. Ilmastonmuutoksen ja luontokadon aiheuttamat riskit rahoitusvakaudelle ovat osin vielä vaikeasti arvioitavissa.

Vaikean toimintaympäristön tuomiin uusiin riskeihin pitää varautua.

– Rahoitusmarkkinoiden sääntelyn lisääminen tai vähentäminen ei voi olla tavoite itsessään. Sääntelyä tulee kehittää huolellisen suunnittelun perusteella. Rahoitussääntelyssä pitää ennakoida toimintaympäristön muutokset, jotta emme torju vain menneitä kriisejä, sanoo Nykänen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)