X
SULJE MAINOS
Pelkästään Norrbottenissa vahvistettiin huhtikuussa yli 180 uutta tartuntaa päivässä. / lulea.se

Rauhoittuuko epidemia? Pohjois-Ruotsissa rokotettu jo 40 prosenttia

Koronavirus pääsi leviämään hallitsemattomasti Norrbottenin ja Västerbottenin lääneissä.

Koronavirusrokotukset ovat edenneet muuta maata nopeammin Ruotsin pohjoisosissa, joiden epidemiatilanne on ollut kuluvan vuoden aikana erityisen synkkä.

Ruotsin kansanterveyslaitos Folkhälsomyndighetenin tietojen perusteella Norrbottenin läänissä 39,5 prosenttia aikuisväestöstä on saanut ainakin yhden rokoteannoksen. Kahden annoksen on saanut vajaat yhdeksän prosenttia.

Västerbottenin läänissä luku on vajaat 36 prosenttia yhden annoksen ja 10,5 prosenttia kahden annoksen osalta.

Barents Observer -lehden mukaan koronavirukseen on kuollut kyseisten läänien alueella jo yli 430 potilasta eli huomattavasti enemmän kuin Pohjois-Suomessa tai Pohjois-Norjassa.

Virus pääsi leviämään viime vuoden puolella hallitsemattomasti useissa kaupungeissa Ruotsin pohjoisosissa. Norrbottenin läänissä todettiin vielä huhtikuun puolella päivittäin yli 180 uutta virustartuntaa, joista suuri osa oli keskittynyt Jällivaaran kaivoskaupunkiin. Tartuntoja on kertynyt yli 42 000 koko pandemian aikana.

Rokotusten etenemisen toivotaan rauhoittavan epidemiaa ja vähentävän riskiä viruksen leviämisestä myös Suomen puolelle. Tutkijoiden mukaan 40 prosentin rokotuskattavuuden ylittyminen voi jo hidastaa koronan leviämistä ratkaisevalla tavalla.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt