Julija Timoshenko. CC BY SA 2.0/EPP/Wikimedia Commons

”Rauhan hinta ei voi olla Ukrainan antautuminen”

Ex-pääministeri Julija Timošenko kehottaa Britanniaa ja USA:ta muistamaan Budapestin muistion velvoitteet.

Entinen pääministeri Julija Timošenko vaatii Krimin ja Donbassin miehitettyjen alueiden ehdotonta palauttamista Ukrainan hallituksen valvontaan. Hän torjuu ajatuksen mallista, jossa Venäjä voisi tavalla tai toisella käyttää määräysvaltaa Ukrainaan kuuluvilla alueilla.

– Tarvitsemme rauhaa, mutta sen hintana ei saa olla Ukrainan antautuminen. Ukrainalle ei kannata tarjoilla ulospääsyteitä, jotka merkitsisivät sen tiettyjen osien muuttamista puoliukrainalaisiksi alueiksi tai niiden liittämistä takaisin Ukrainaan hyökkääjävaltiolle edelleen täysin alistettuina, Timošenko sanoi kansainvälisessä korkean tason YES-konferenssissa lauantaina Kiovassa.

Hän on valmis hyväksymään vain sellaisen ratkaisun, jonka lähtökohtana on Ukrainan täydellinen suvereniteetti ja alueellinen koskemattomuus.

– En halua minkäänlaista jäätynyttä konfliktia tai hybridirauhaa todellisen ratkaisun sijaan.

Venäjän vuonna 2014 miehittämän ja laittomasti itseensä liittämän Krimin palauttaminen Ukrainalle on Timošenkon mukaan ehdottomasti asia, josta ei ole mahdollista tinkiä.

– Pahinta, mitä voisimme tehdä, olisi siirtää asia syrjään, unohtaa se tyystin tai teeskennellä, että olemme unohtaneet.

Hän varoittaa suhtautumasta Krimin menetykseen tapahtuneena tosiasiana, johon Ukrainan ja muun maailman on vain vähitellen sopeuduttava.

Budapestin muistion kunnianpalautus

Donbassin miehitettyjen alueiden ja Krimin palauttamiseksi Ukrainan hallintaan Timošenko esittää uutta strategiaa, joka perustuisi vuonna 1994 allekirjoitettuun Budapestin muistioon. Siinä Ukraina sitoutui luopumaan alueelleen neuvostoaikana sijoitetuista ydinaseista. Venäjä, Britannia ja Yhdysvallat puolestaan ilmoittivat kunnioittavansa Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja antoivat maalle tietyt turvatakuut.

Venäjän miehitettyä Krimin helmikuussa 2014 muistio, jolla ei ole oikeudellista sitovuutta, on käytännössä jäänyt kuolleeksi kirjaimeksi.

– Budapestin muistio on minulla tässä. Vastustan ajatusta sen heittämisestä syrjään ikään kuin sitä ei olisi olemassa, Timošenko sanoi arvovaltaiselle kansainväliselle kuulijajoukolle Kiovassa.

Julija Timošenko muistetaan yhtenä Ukrainan oranssin vallankumouksen johtohahmoista, joka on toiminut maansa pääministerinä kahteen otteeseen. Vuoden 2010 presidentinvaaleissa hän hävisi täpärästi Venäjää myötäilleelle Viktor Janukovytšille ja sai vankeustuomion vallan väärinkäytön ja korruptiosyytteiden perusteella. Ukrainan parlamentti päätti hänen vapauttamisestaan helmikuussa 2014 pian sen jälkeen, kun Janukovytš lähimpine tukijoineen oli paennut Venäjälle.

Keväällä 2019 järjestettävissä Ukrainan presidentinvaaleissa nykyisin kansanedustajana toimivan Timošenkon on arvioitu olevan yksi istuvan presidentin Petro Porošenkon varteenotettavimmista haastajista.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt