Verkkouutiset

Rankka tiedusteluraportti: Näin Venäjä vakoilee ja vaikuttaa

Liettuan turvallisuuspalvelujen mukaan Venäjän tiedustelutoiminta on aggressiivista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Merkittävin uhka Liettuan kansalliselle turvallisuudelle muodostuu Venäjän aggressiivisista aikeista ja toimista ja suurin tiedustelu-uhka Venäjän tiedustelu- ja turvallisuuspalvelujen toiminnasta, Liettuan turvallisuuspalvelujen vuotuisessa uhka-arviossa todetaan.

Tällä viikolla julkaistu raportti maalaa rankan kuvan Venäjän toiminnasta sen lähinaapurustossa. Arvion mukaan Venäjän strategisena tavoitteena on ”muuttaa globaalia voimatasapainoa ja dominoida aluetta, jonka se katsoo kuuluvan intressipiiriinsä, kuten Baltiaa”.

Tiedustelutoiminnan ja aggressiivisen ulkopolitiikan lisäksi Venäjä on raportin mukaan kohdistanut Liettuaan erilaista propagandaa ja muuta informaatiovaikuttamista sekä kyberhyökkäyksiä ja energiapoliittisia toimia.

Kolmannes diplomaateista tiedustelijoita

Liettualaisraportissa puhutaan suoraan Venäjän tiedustelun metodeista ja kohteista. Viimeisen vuoden aikana Venäjän tiedustelu on keskittynyt Liettuassa strategisen tiedon keräämiseen kaikilta maan politiikan osa-alueilta.

”SVR (Venäjän ulkomaantiedustelu) suoritti salaisia tiedusteluoperaatioita kerätäkseen ei-julkista (mutta ei välttämättä salaista) tietoa Liettuan kannoista EU:ssa ja Natossa, suhteista IVY-maihin, Liettuan ulkopolitiikan vaikuttajista, sisäpolitiikasta ja poliittisten instituutioiden välisistä suhteista, puolueiden ja yksittäisten poliitikkojen suhtautumisesta Venäjään ja liettualaisista liike-elämän toimijoista, joita kiinnostaa parantaa Venäjä-suhteita sekä heidän kannoistaan Liettuan ulkopolitiikkaan”, raportissa kerrotaan.

Liettuan viranomaisten mukaan Venäjän SVR on lisäksi ottanut Liettuan vuoden 2019 presidentinvaalit ”erityisen huomion” kohteeksi.

Peräti joka kolmas Liettuassa toimiva venäläinen diplomaatti on uhka-arvion mukaan todellisuudessa Venäjän tiedustelupalveluiden palveluksessa. Sen lisäksi Venäjän tiedustelun virkailijoita matkustaa Liettuaan erilaisten liike-elämän, median, tieteen ja kansalaisjärjestöjen tarjoamien peiteroolien turvin.

”RISS (yleislyhenne eri Venäjän turvallisuus- ja tiedustelupalveluille) suorittivat aggressiivisia ja intensiivisiä toimia Venäjän alueelta Liettuaa ja muita Venäjän rajalla olevia EU- ja Nato-maita vastaan”, uhka-arviossa todetaan.

Venäjän tiedustelun kerrotaan  ottaneen kohteekseen maassa vierailevia tai siellä työskenteleviä liettualaisia liikemiehiä, diplomaatteja ja viranomaisia. Toiminnassa käytetään kiristystä ja provokaatioita. Erityisessä vaarassa ovat henkilöt, joilla on jotain salattavaa, jota voidaan käyttää heitä vastaan.

Venäjän tiedustelu hyödyntää liettualaisten mukaan myös vanhoja neuvostoaikaisia arkistotietoja KGB:n kanssa yhteistyötä tehneistä liettualaisista.

”Venäjän tiedustelu etsii ja yrittää saattaa huonoon valoon KGB:n kanssa ennen salaa yhteistyötä tehneitä henkilöitä, jotka eivät ole kertoneet asiaa julki, jotka ovat nykyisin valtion viroissa Liettuassa ja joilla on Venäjän tiedustelua kiinnostavaa tietoa ja jotka voivat vaikuttaa päätöksentekoon”, raportissa kerrotaan.

Sotilaskohteita tutkitaan

Liettuan turvallisuuspalvelujen mukaan Venäjä pyrkii keräämään Liettuan puolustukseen liittyviä tietoja, jotka eivät ole julkisia, mutta eivät myöskään varsinaisesti salaisia. Tietoa etsitään esimerkiksi tärkeistä infrastruktuurikohteista ja maanpuolustuksen kannalta keskeisistä henkilöistä.

”Tällaiset tiedot, joita voidaan tavallisesti kerätä puhtaasti agenttien kautta, on äärimmäisen tärkeää venäläisessä sotilassuunnittelussa sekä hybriditoiminnan että tavallisten toimien kohdistamisessa Baltian maita vastaan”, raportissa kerrotaan.

Tietoa on kerätty värväämällä Venäjän palvelukseen Liettuan kansalaisia, joilla ei ole pääsyä salaisiin tietoihin, mutta joilla on mahdollisuudet kerätä tarvittavia tietoja.

Raportin mukaan on lähes varmaa, että tällaisia agentteja värvätään kaikissa Venäjän rajalla olevissa Euroopan valtiossa. Rauhan aikaan agentit valvovat kohteitaan ja keräävät ja raportoivat tietoja, toimivat välittäjinä salaisten tietojen antajien ja Venäjän tiedustelun välillä sekä kertovat Venäjän tiedustelulle muista mahdollisesti kiinnostavista henkilöistä. Erityistilanteissa agenteille voidaan antaa myös ”erikoistehtäviä, jotka vastaavat Venäjän ulkopoliittisia intressejä”.

Liettuan tiedustelun mukaan tällaisten toimijoiden värvääminen kiihtyy ennen Venäjän suunniteltua sotilastoimintaa kohdemaita vastaan. Tämä nähtiin esimerkiksi Georgiassa vuonna 2008 ja Ukrainassa vuonna 2014.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)