Verkkouutiset

Suomen rajan lähellä taas GPS-häirintää: Norja valitti Venäjälle

Pohjoisessa Norjassa on koettu viidesti GPS-häirintää puolentoista vuoden aikana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Norjan sotilastiedustelun mukaan GPS-signaaleja on häiritty Venäjän rajan lähellä pohjoisessa Norjassa tammikuun 9. ja 10. päivänä. Asiasta tässä kertovan Barents Observerin mukaan kyseessä on jo viides GPS-häirintätapaus alueella viimeisen puolentoista vuoden aikana.

– Norjan viranomaiset ovat nostaneet kysymyksen esiin diplomaatti- ja sotilaskanavien kautta, Norjan ulkoministeriön vt. viestintäjohtaja Kristin Enstad kommentoi.

Hän vahvistaa, että GPS-häirintä oli esillä myös Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin ja Norjan ulkoministeri Ine Eriksen Søreiden tapaamisessa viime vuoden joulukuussa. Lavrov ja Søreide keskustelivat Milanossa Etyjin ministerikokouksen jälkeen.

Norjan ilmailuviranomaiset antoivat tammikuun GPS-häiriöistä NOTAM-varoituksen ilmaliikenteelle ”Kirkkoniemestä länteen”. Suomen raja sijaitsee vain noin 35 kilometriä länteen Kirkkoniemestä. Varoituksessa kuvattu alue ulottui tuolloin Suomenkin rajan ylitse. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ilmailujohtaja Pekka Henttu kertoi tuolloin Lännen Medialle, ettei varoituksen antamista Suomessa katsottu aiheelliseksi.

Paikalliset viranomaiset ilmaisivat tammikuussa huolensa GPS-paikannuksesta Pohjois-Norjassa. Muun muassa poliisi ja pelastustoimi luottavat monissa tehtävissä satelliittipaikannukseen. Tähän mennessä häirintä on vaikuttanut pohjoisessa kuitenkin lähinnä ilmaliikenteeseen.

Samoin kuin aiemmatkin tapaukset, osui häirintä yksiin sotaharjoitusten kanssa. Britannian taisteluhelikopterit suorittivat talviharjoituksia Pohjois-Norjassa tammikuun häirinnän aikoihin.

Nato-harjoituksen häirintä

GPS-häirintä nousi Suomessa otsikoihin viime vuoden lopulla, kun paljastui, että Naton Trident Juncture -sotaharjoitusten aikaan lokakuussa ja marraskuussa koettu häirintä ulottui myös Suomeen. Sekä Norja että Suomi vahvistivat, että häirintä tuli Venäjältä. Asiaa on sittemmin käsitelty diplomaattiteitse Venäjän kanssa. Suomi päätti kuitenkin olla antamatta asiasta noottia Venäjälle.

Venäjä on kiistänyt osallisuutensa tapahtuneeseen ainakin julkisesti. Suomea syytettiin Venäjän valtion mediassa siitä, että se esittää syytöksiä ilman todisteita ja ennen varsinaista tutkintaa. Barents Observer huomauttaa, ettei Venäjä ole ottanut kuitenkaan mitään kantaa tammikuun tapaukseen. Venäjän Norjan-suurlähetystö ei myöskään ole vastannut lehden kommenttipyyntöihin.

Naton harjoituksen aikaan koettu häirintä on tähän mennessä ainoa julkisuuteen tullut tapaus, jossa häirintä ulottui vahvistetusti Suomeen ja sen takana oli Venäjä.

Verkkouutisten tietojen mukaan on kuitenkin perusteltua olettaa, että Suomenkin alueella vaikuttanutta GPS-häirintää tapahtui ainakin syyskuussa 2017 Venäjän Zapad-suurharjoituksen aikaan ja mahdollisesti myös maaliskuussa 2018.

Aiempia tapauksia käydään kattavasti läpi tässä jutussaVerkkouutisten tuolloin saamien tietojen mukaan mahdolliset aiemmat häirintätapaukset olivat Suomessa esillä, kun Nato-harjoituksen aikaista häirintää käsiteltiin. Julkisuudessa mahdollisia aiempia tapauksia ei ole kommentoitu lainkaan.

LUE MYÖS:

Venäjän GPS-häirintää Suomessa jo viime vuonna? Näin Norja kertoi

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)