Putinin todellinen tavoite: jaetaan tämä sotaa käyvä maa palasiin

Tutkijan mukaan Venäjä haluaa jakaa Syyrian eri alueisiin, joita hallitsevat keskenään kilpailevat aseelliset ryhmittymät.

Lähi-idän asiantuntijan mukaan Venäjä käyttää hyväkseen Yhdysvaltain halvaantunutta Syyria-politiikkaa ja pyrkii uudelleen järjestämään Lähi-idän strategisen järjestyksen sotilaallisella interventiollaan Syyriassa.

– Venäjän presidentti Vladimir Putin tunnistaa mahdollisuuden nostaa Venäjä uudestaan Lähi-idässä siihen rooliin, jonka se menetti 1970-luvulla, kirjoittaa the Arab Gulf States Instituten vanhempi tutkija Hussein Ibish New York Timesin julkaisemassa mielipidekirjoituksessa.

– Venäjän interventio ounastelee Syyrian konfliktin ratkaisuksi maan jakamista osiin.

Ibishin mukaan Venäjä käyttää tulivoimaansa turvatakseen Syyrian laajan länsiosan, jota Syyrian presidentti Bashar al-Assad edelleen hallitsee. Etenkin ilma- ja laivastotukikohdat Latakian ja Tartuksen lähellä ovat tärkeitä Venäjälle.

Venäjän ja Syyrian rinnalla taistelevat Iran ja Hizbollah puolestaan keskittyvät Venäjän havitteleman läntisen kaistaleen alaosaan.

– Vaikka Isiksen vastaisesta taistelusta on ollut paljon puhetta, Venäjän todellinen tavoite on kapinallisryhmien työntäminen taaksepäin ja varmistaa kyseinen minivaltio. Ottaen huomioon mitä al-Assadin liittolaiset ovat valmiita tekemään pelastaakseen ”pikku-Syyrian”, tämä on todennäköisesti saavutettavissa oleva tavoite.

Ibishin mukaan Syyrian jakaminen jättäisi maan muut osat kansallismielisten ja islamilaisten kapinallisten käsiin. Kurdeilla olisi oma alue pohjoisessa ja niin kutsutulla Islamilaisella valtiolla pohjois- ja itäosissa.

– Kremlin propagandasta huolimatta Isis on jo nyt yksi eniten voittaneista ryhmistä Venäjän intervention seurauksena.

Isis on hyötynyt Venäjän ilmaiskuista, joista 90 prosenttia on Ibishin mukaan kohdistettu muita kapinallisryhmiä vastaan. Isis on onnistunut valtamaan useita kyliä Aleppon lähellä.

– Venäjän ääneen lausumaton, mutta selvä viesti on se, että Moskova yrittää lopettaa konfliktin jakamalla Syyrian eri alueisiin, joita hallitsevat keskenään kilpailevat aseelliset ryhmittymät.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt