Verkkouutiset

Putinin hallinto on professorin mukaan siirtynyt käyttämään ulkomaisia arvostelijoitaan kohtaan samoja pelottelukeinoja, joita se on jo vuosia kohdistanut maansa sisäistä oppositioita vastaan. LEHTIKUVA / AFP Kirill Kudryavtsev

Professori: Venäjä haluaa vaientaa kritiikin nyt myös lännessä

Vladimir Putinin hallinnon arvostelijoiden kimppuun käydään asiantuntijan mukaan uusin keinoin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän presidentti Vladimir Putinin hallinnon arvostelijat on ajettu viime vuosina yhä ahtaammalle Venäjällä. Nyt Kreml pyrkii ranskalaisprofessori Nicolas Tenzerin mukaan vaientamaan myös ulkomaisen kritiikin.

Hän viittaa muun muassa äskettäiseen tapaukseen, jossa venäläinen energiayhtiö Rosneft ja joukko venäläisliikemiehiä haastoivat brittiläisen huipputoimittaja Catherine Beltonin oikeuteen tämän julkaistua kirjan Putinin lähipiirin hämäristä talouskytköksistä.

Beltonin kirja Putinin sisäpiirissä – Kuinka KGB valtasi Venäjän ja kääntyi länttä vastaan oli ehtinyt saada ylistävän vastaanoton ja nousta muun muassa Financial Timesin ja The Economistin vuoden parhaiden kirjojen listalle.

Myös Pariisin maineikkaassa Sciences Po -yliopistossa työskentelevä Tenzer itse on joutunut syytettyjen penkille arvosteltuaan Kremlin ohjauksessa toimivaa mediayhtiö RT:tä kahden viestin verran Twitterissä.

– Samankaltaisia oikeusprosesseja on käynnistetty julkisia viranhaltijoita, älymystön edustajia ja poliitikkoja kohtaan, hän kirjoittaa Le Monde -lehdessä.

Ilmiö on Tenzerin mukaan hälyttävä: käytännössä kyse on siitä, että vieras valtio pyrkii käyttämään suvereenin valtion oikeuslaitosta omien autoritaaristen tavoitteidensa välikappaleena.

Hän muistuttaa RT:n päätoimittajan Margarita Simonjanin itse verranneen johtamaansa mediaa Venäjän puolustusministeriöön ja julistanut sen käyvän informaatiosotaa läntistä maailmaa vastaan.

– Informaatioase on ase siinä missä muutkin, Simonjan on todennut.

Putinin hallinto on Tenzerin mukaan siirtynyt käyttämään ulkomaisia arvostelijoitaan kohtaan samoja pelottelukeinoja, joita se on jo vuosia kohdistanut maansa sisäistä oppositioita vastaan.

– Sille on tehtävä selväksi, että täällä sellainen ei käy päinsä, hän painottaa.

On hänen mukaansa korkea aika asettua puolustamaan demokratiaa niitä vihollisia vastaan, jotka sen kimppuun häikäilemättömästi hyökkäävät.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)