Krista Kiuru. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Professori Krista Kiurulle: Julkista valtaa ei käytetä näin

Ministerin puheet sovituista linjoista ihmetyttävät.

Kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori, oikeustieteen tohtori Martin Scheinin ihmettelee perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) kommentteja Ylen Ykkösaamussa. Hänen mukaansa Kiurun kaksi kommenttia nousevat voimakkaasti esiin.

Krista Kiuru pudotti Ykkösaamun haastattelussa kaksi pommia minuutin sisään, kohdassa 4-5 min: ”on sovittu”, että syksy mennään normaalilainsäädännön pohjalta, ja ”on sovittu” että tartuntojen määrä pidetään perustason ja kiihtymisvaiheen välissä, Scheinin hämmästelee yhteisöpalvelu Twitterissä.

Hänen mukaansa kommenteissa on kaksi ongelmaa. Ensimmäinen näistä on hänen mukaansa se, ettei julkista valtaa käytetä periaatteella ”on sovittu”.

Päätökset tehdään oikeusperustan ja tosiasiallisen tilanteen pohjalta, virkavalmistelun jälkeen, esittelystä, laillisuusvalvonnan alla ja asianmukaisessa toimielimessä (ministeri, valtioneuvosto, eduskunta).

Toisena ongelmakohtana Scheinin näkee tartuntatasosta ”sopimisen” niin, että tartunnat pidettäisiin perustason ja kiihtymisvaiheen välissä. Hänen mukaansa näin ei ole voitu sopia missään.

Siis tarkoituksella yli perustason? Eihän siellä välissä edes ole mitään. Kai voimme olettaa, että kyse oli vain kielellisestä lipsahduksesta?

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt