Professori EU-parlamentin päästöesityksestä: Ohjaa jäsenmaita kohtuullisuuteen

Ilkka Savolaisen mukaan metsien käytössä kannattaa ennemmin panostaa teollisuuden jalostusarvon parantamiseen kuin puunkäytön määrän lisäykseen

Tutkimusprofessori emeritus Ilkka Savolainen kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidepalstalla, että Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnan ratkaisu – vaikkei se olekaan vielä lopullinen EU:n kanta – ohjaa jäsenmaita kohtuullisuuteen metsien hakkuissa. Savolainen on työskennellyt muun muassa Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkimusprofessorina tutkimusalueenaan ilmastonmuutoksen hillintä.

Savolaisen mukaan ilmakehän hiilen sitominen ekosysteemin varastoihin eli niin kutsuttuihin nieluihin on merkittävä tapa hillitä ilmaston lämpenemistä fossiilisten polttoaineiden päästöjen rajoittamisen rinnalla.

– Metsien käytössä kannattaa ennemminkin panostaa teollisuuden jalostusarvon parantamiseen kuin puunkäytön määrän lisäykseen ja bulkkituotantoon. Esimerkiksi ehdotetut dieselin ja synteettisen maakaasun valmistustekniikat käyttäisivät hyvin paljon puuta, mutta ne tuottaisivat vain pienen määrän itse tuotetta ja aiheuttaisivat moninkertaiset päästöt fossiilisiin vaihtoehtoihin verrattuna, Savolainen arvioi.

– Yhteiskunnan tuki tuleekin ohjata arvokkaiden tuotteiden ja teknologioiden kehittämiseen. Puupohjaiset raaka-aineet ja digitalisoituva maailma tarjoavat yhteen liitettyinä suuria mahdollisuuksia.

Esimerkiksi Bioenergian tuottajat ja MTK ovat kritisoineet Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnan linjaa päästöjen laskemisesta. Myös monet kotimaiset poliitikot ovat pitäneet laskentatapaa Suomen kannalta huonona ja uskoneet sen vielä muuttuvan parlementin täysistunnossa.

– Metsää, Suomen kallisarvoista luonnonvaraa, kannattaa käyttää säästeliäästi monesta näkökulmasta pohdittujen tavoitteiden aikaansaamiseen. Kansantalous, ilmastonmuutoksen hillintä ja luonnonarvot pitää ottaa huomioon.

Kommentit