Verkkouutiset

Petteri Orpo: Brysselin koneistolta totaalinen rimanalitus

Euroopan komissio ei lupaa Suomelle poikkeuksia pysyvän nurmen sääntöihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tämä ilmi maatalouskomissaari Phil Hoganin maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpolle (kok.) torstaina lähettämästä kirjeestä.

− Olen erittäin pettynyt, että komissio päätti tarkastella asioita lakikirja kädessä, eikä ottanut huomioon ympäristön parasta, eikä tämä linjauksen vaikutusta viljelijöiden talouteen. Tiesin tähän toimeen ryhtyessäni, että Brysselin koneisto saattaa olla joustamaton, mutta tämä oli totaalinen rimanalitus, sanoo Orpo.

Pysyvän nurmen säännöt ovat osa EU:n kokonaan rahoittaman viherryttämistuen vaatimuksia. Ne ovat aiheuttaneet viljelijöissä huolta sen jälkeen, kun EU:n tuomioistuin päätti viime syksynä saksalaista viljelijää koskevassa tapauksessa, että nurmen uudistamista suoraan nurmelta nurmelle ei voida pitää pysyvän nurmen nurmivuosien laskentaa katkaisevana viljelykiertona.

Vähintään viisi vuotta nurmella olleet ja tänä vuonna edelleen nurmeksi tukihakemuksella ilmoitettaville lohkoille tulee tuomioistuimen linjan mukaisesti pysyvän nurmen merkintä. Osa viljelijöistä on suunnitellut kyntävänsä pitkään nurmella olleet lohkot tänä keväänä välttääkseen pysyvän nurmen merkinnän lohkolla.

Suomi on käynyt asiasta neuvotteluja Euroopan komission kanssa useiden kuukausien ajan. Maa- ja metsätalousministeriö on ehdottanut komissiolle muutoksia pysyvän nurmen sääntöihin niin, että Suomen olot voitaisiin ottaa säännöissä paremmin huomioon.

Suomi on ehdottanut muun muassa poikkeuksia niille maille, joissa maissin sijaan viljellään nurmea säilörehuksi. Lisäksi Suomi on vaatinut vähintäänkin siirtymäkautta tuomioistuimen päätöksen toimeenpanoon. Komission mukaan tämä ei ole laillisesti mahdollista.

− Vaikka emme ole vielä saaneet komission virallista kirjettä, haluan avoimesti kertoa tilanteen jo nyt. Tässä vaiheessa kehotan viljelijöitä katsomaan itselleen parhaat ratkaisut tilakohtaisesti. Esimerkiksi ympäristökorvaukseen sitoutuvilla tiloilla luonnonhoitopelloista saattaa löytyä joustava ratkaisu joillekin tiloille, ministeri Orpo sanoo.

Hänen mukaansa vaikuttaminen pysyvän nurmen EU-sääntöihin parhaillaan käynnissä olevan EU-säädösten yksinkertaistamisprosessin yhteydessä jatkuu.

Orpo kertoo, että Suomi jatkaa edelleen muun muassa sen vaatimista, että nurmivaltaisesta tuotannosta muuhun tuotantoon siirtyville on saatava poikkeuksia niin, että pysyvän nurmen merkinnästä ei aiheudu rajoituksia myöhempien vuosien tuotannolle tuotantosuuntaa vaihdettaessa.

− Tämä linjaus osoittaa entistä selkeämmin, miksi käynnissä oleva yksinkertaistamisharjoitus on tarpeen. Tulemme jatkamaan entistä päättäväisemmin työtä, jotta tällaiset ympäristön ja viljelijöiden talouden kannalta haitalliset säännökset poistuisivat mahdollisimman nopeasti, Orpo lupaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)