Verkkouutiset

Alexander Stubb: Kokoomus lähtee tiukalla linjalla hallitusneuvotteluihin

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb kertoi kokoomuksen puoluehallituksen edellyttäneen, että hallitusohjelmassa näkyy kokoomuksen kädenjälki.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Me emme voi lähteä uudelleen sellaiseen tilanteeseen, missä oltiin neljä vuotta sitten, jossa rakensimme hallitusohjelman, jossa käytännössä ei kokoomuksen kädenjälkeä näkynyt, kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb sanoi tiedotusvälineille puoluehallituksen kokouksen jälkeen.

Kokoomuksen puoluehallitus kävi tänään läpi vaalitulosta.

– Toki onnistuimme osoittamaan gallupit vääriksi, mutta vaalitappiohan tämä oli, Stubb myönsi.

Kokoomus menetti vaaleissa seitsemän kansanedustajan paikkaa.

Kokoomus lähtee hallitusneuvotteluihin ohjelman kautta, jos talous- ja työlinja ovat puolueen mielestä hyviä.

– Lähdemme kohti mahdollisia hallitusneuvotteluja tiukalla linjalla. Suomi on vaikeassa tilanteessa tällä hetkellä. On löydettävä sellainen hallituskokoonpano, joka pystyy saamaan Suomen uudestaan nousuun.

Stubbin mukaan se tarkoittaa vaikeita talouden sopeuttamispäätöksiä, vaikeita työmarkkinapäätöksiä ja vaikeita Eurooppa-politiikkaan liittyviä päätöksiä tulevaisuudessa.

Ekonomistit pohtimaan sopeutuksen jaksotusta

Stubbilta kysyttiin, edellyttääkö kokoomus kuuden miljardin säästöjä julkiseen talouteen vaalikauden aikana. Stubb vastasi kokoomuksen esittäneen, että kerätään yhteen ekonomistiasiantuntijoita, jotka määrittelevät ajanjakson, jolla leikkaukset tehdään.

– Meille ei ole tärkeää, missä vaiheessa ne toteutuvat, mutta tärkeää on se, että me kerromme heti alussa, millaisella polulla me etenemme.

Ansiotuloverotuksen keventämisestä Stubb sanoi, että kokoomus tulee katsomaan taloutta kokonaisuutena.

– Kokoomuksen linjahan on ollut yhtäältä se, että ansiotuloverotusta lasketaan noin kahdella miljardilla eurolla, karkeasti vajaa kaksi prosenttia, jos saadaan aikaiseksi maltillinen palkkaratkaisu.

Stubbin mukaan ansiotuloverotuksen keventäminen ja palkkaratkaisu riippuvat hallitusohjelmasta ja keskustelusta, jota keskustan Juha Sipilä on luvannut käydä yhteiskuntasopimuksesta.

Pääministerin luotettava valtiovarainministeriin

Stubbin mukaan Sipilä peräänkuuluttama luottamus tarkoittaa sitä, että kaksi ihmistä istuu huoneessa, katsoo toisiaan silmiin ja miettii, millä tavalla he saavat maan uuteen nousuun.

– Pääministerin tärkein työrukkanen on valtiovarainministeri. Pääministerin pitää voida luottaa muun muassa omaan valtiovarainministeriinsä, muuten tätä maata ei saada uuteen nousuun. Sitä se luottamus merkitsee.

Kyse on Stubbin mukaan myös hallituksen pelisäännöistä ja siitä, että pystyy pitämään oman ryhmänsä kasassa.

Stubb ei halunnut tarkentaa, milloin hän käy keskusteluja Sipilän kanssa. Hän tunnusti käyneensä jo epävirallisia keskusteluja myös perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)