Kiinan Dandongin rajakaupungista kuvattu Jalu-joen ylittävä "Ystävyyden silta" kulkee Pohjois-Korean puolelle. LEHTIKUVA/AFP PHOTO

Pohjois-Korean rajavartijat hiipivät Kiinaan ja varastivat ruokaa

Kiinan viranomaisten mukaan Pohjois-Korean ruokapula koettelee myös maan rajavartijoita.

Kaksi pohjoiskorealaista rajavartijaa pidätettiin heinäkuun alussa Kiinassa Dandongin rajakaupungissa. Kaksikko ylitti maiden välisen rajan ja varasti ruokaa paikallisesta talosta, kertoo uutissivusto Daily NK.

– Rajavartijakaksikko varasti ruokaa kiinalaisesta talosta. Paikalliset asukkaat kuitenkin havaitsivat tämän ja kaksikko otettiin kiinni. Heidät luovutettiin paikallisille viranomaisille, nimettömänä esiintyvä lähde kertoo.

Pohjoiskorealaisilla rajavartijoilla oli yllään univormut, mutta he eivät olleet aseistettuja.

– Kiinan viranomaiset uskovat, että kaksikko ylitti rajan etsiäkseen ruokaa.

Pohjois-Korean rajavartijat ovat yleensä hyvin ravittuja, koska he katsovat loikkauksia ja salakuljetuksia sormien läpi lahjuksia vastaan.

Viime aikoina salakuljetus on vähentynyt kiristyneiden kansainvälisten pakotteiden seurauksena, minkä vuoksi rajavartijoiden tulot ovat laskeneet.

– En ole koskaan kuullut, että alempiarvoiset sotilaat olisivat lähteneet Pohjois-Korean Sakjun alueelta ja menneet rajan yli Kiinaan, koska heillä on nälkä, lähde sanoo.

– Kiinan viranomaiset kuitenkin uskovat näin käyneen. Pohjois-Korean ruokapula johtuu viime ja tämän vuoden kuivista kausista.

Pohjois-Korea kärsii kuivuudesta ja ruokapulasta. Maassa on kuivin kausi lähes neljäänkymmeneen vuoteen.

Kiinalaisten pidättämät rajavartijat palautettiin tutkinnan jälkeen Pohjois-Koreaan. Heidän kohtalostaan ei ole tarkempia tietoja.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt