Kansankongressin päätöksiä tukeva marssi Pjongjangissa tammikuussa. / AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / LEHTIKUVA

Pohjois-Korea ohjaa WHO:n rokotteet puolue-eliitille

Pjongjangin koronarokotusjärjestyksen kärkisijoilla ovat Kim Jong-unille uskolliset tahot.

Pohjois-Korea on saamassa kansainväliseltä COVAX-yhteistyöliittoumalta koronavirusrokotteita noin 990 000 kansalaisen suojaamiseksi.

Maailman terveysjärjestö WHO:n johtaman hankkeen tavoitteena on turvata rokotteiden saatavuus myös köyhemmille maille.

Valtavat summat ydinase- ja ohjushankkeisiin kuluttavan Pohjois-Korean johdon kerrotaan ohjaavan ensimmäiset rokote-erät maan puolue-eliitin suojaamiseksi. Listalla ovat myös Korean sodan veteraanit, vallankumouksen sankareina pidettyjen henkilöiden perheet ja valtiollisten tuotantolaitosten johtajat.

DailyNK-julkaisun haastatteleman korkea-arvoisen lähteen mukaan suurin prioriteetti on ryhmillä, joita pidetään erittäin lojaaleina Kim Jong-unin hallinnolle. Maan tiedetään urkkineen tietoja rokotteista hakkeroinnin kautta, mutta varsinaisessa valintaprosessissa on seurattu Etelä-Korean esimerkkiä.

Pohjois-Koreaan toimitetaan ensimmäisenä intialaisen Serum-instituutin tuottamia AstraZenecan koronarokotteita. Etelä-Korean käyttämät rokotteet tuotetaan paikallisesti SK Bioscience -yhtiön tehtailla.

WHO:n kerrotaan saaneen Pohjois-Korealta useita yhteydenottoja toimitusten kiihdyttämiseksi.

– Viranomaiset pyytävät kansainvälisiltä järjestöiltä apua saatavuusongelmiin, jotta rokotteita saadaan mahdollisimman paljon ja mahdollisimman nopeasti, lähde kertoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt