Ensi viikolle on luvassa lumisateita. Kuvassa ensilumi Äkäslompolossa Kolarissa 17. lokakuuta 2020. LEHTIKUVA / AKU HÄYRYNEN

Pian luvassa pakkasia – tältä näyttää joulun sää

Sää kylmenee ensi viikosta alkaen.

Sää alkaa pakastua ensi viikolla lauhan itsenäisyyspäiväviikonlopun jälkeen, ilmenee tuoreesta Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen kuuden viikon ennusteesta.

Sää on ensi viikon alkupuolella maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen poutaista ja aurinkoakin nähdään osassa maata. Etenkin länteen ja pohjoiseen voi kuitenkin tulla joitain sateita. Alkuviikolla sateita tulee vetenä, räntänä ja lumena, pakkasten yleistyessä lumena.

– Alkuviikon lämpötilat ovat tavanomaista korkeampia, mutta sen jälkeen pakastuvan sään lämpötilat ovat jo lähempänä normaaleja lämpötiloja. Tiistaina ja viikon puolivälin tienoilla pakkasta on tämän hetken ennusteen mukaan yleisesti 2–7 astetta, rannikoilla ollaan lähempänä nollaa ja pohjoisessa voi olla paikallisesti noin 10 pakkasastetta. Perämeren yltä saattaa kuitenkin virrata lämpimämpää ilmaa pohjoiseen niin, että lämpötila on osin hieman plussalla, Forecan meteorologi Jenna Salminen sanoo Forecan blogissa.

Joulua kohden lämpenee

Joulukuun puolivälissä sää alkaa olla keskimääräistä lämpimämpää 1-2 celsiusasteella. Jouluviikon keskilämpötila näyttää ennusteen mukaan melko keskimääräiseltä. Rannikolla on mahdollista, että lämpötilat ovat hieman tavanomaista korkeammat.

Vaikka ennuste näyttää jouluviikon keskilämpötilaksi keskimääräistä, voi viikon sisäinen lämpötilan vaihtelu olla suurta. Viikon keskimääräinen keskilämpötila voi toteutua monella eri tavalla, esimerkiksi tavanomaista lämpimämmällä alkuviikolla ja tavanomaista kylmemmällä loppuviikolla tai päinvastoin.

– Kaikki on siis yhä mahdollista, Salminen sanoo.

Myös vuodenvaihteelle ennuste näyttää hieman keskimääräistä lämpimämpää säätä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt