X
SULJE MAINOS

Petri Sarvamaa vaatii EU:ta kantamaan vastuunsa suomalaisten maidontuottajien ahdingosta

Sadan miljoonan euron lisätuki Venäjän vastapakotteista kärsiville maidontuottajille on kynnyskysymys, sanoo Euroopan parlamentin budjettivaliokunnan 1. varapuheenjohtaja, europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.).

– Maidontuottajat maksavat edelleen kallista hintaa sekä Venäjän vastapakotteista että tuotantokiintiöistä luopumisesta. Tähän on saatava muutos, Petri Sarvamaa painottaa.

Lukuisista tukipaketeista ja muista lupauksista huolimatta maidontuottajien taloudellinen asema ei ole parantunut. Elokuussa 2014 juuri ennen pakotteita maidontuottajahinta oli Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaan Suomessa 46 senttiä litralta. Nyt se on 37 senttiä.

– Sekä pakotteet että maitokiintiöistä luopuminen olivat EU:n päätöksiä. Niiden seurauksista on kannettava vastuu, Sarvamaa painottaa.

Parlamentti vaatii jäsenmaiden kanssa käytävissä budjettineuvotteluissa maidontuottajien auttamiseksi komission jo ehdottaman 500 miljoonan euron päälle sadan miljoonan euron lisätukea. Lisätuki olisi tarkoitettu erityisesti Venäjän maahantuontikiellosta kärsiville maidontuottajille.

Komissio ehdotti EU:n ensi vuoden budjetiksi 158,9 miljardia euroa. Euroopan parlamentti katsoo kuitenkin, että rahaa tarvittaisiin lisää 1,8 miljardia euroa. Jäsenmaat puolestaan esittävät 2,5 miljardin leikkauksia komission ehdotukseen. Takaraja sovun saavuttamiseksi vuoden 2017 budjetista on torstaina 17.11. keskiyöllä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt