Verkkouutiset

”Angela Merkel elää Chamberlain-hetkeään”

Petri Sarvamaa vertaa Saksan liittokansleria 1930-luvun brittipääministeriin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-parlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) sanoo, että Saksan liittokansleri Angela Merkelillä on käsissään ”Chamberlain Moment”. Hän viittaa neuvotteluihin, joita Merkel käy parhaillaan Puolan ja Unkarin kanssa. Ne koskevat EU-budjettia ja EU:n oikeusvaltioperiaatetta.

– Jos Saksa avaa paketin, se olisi antautuminen Unkarin ja Puolan esittämän uhkavaatimuksen edessä. Se on kestämätöntä, Sarvamaa sanoi keskiviikkona Facebook Live -lähetyksesssään.

Saksa on parhaillaan EU:n puheenjohtajavaltio, minkä vuoksi Merkel on tavallistakin merkittävämmässä asemassa.

Neville Chamberlain toimi Iso-Britannian pääministerinä 1930-luvulla. Vuonna 1938 hän neuvotteli Saksan valtakunnankansleri Adolf Hitlerin kanssa ja hyväksyi Tshekkoslovakian sudeettialueiden liittämisen Saksaan. Samalla Saksa ja Iso-Britannia sopivat, että ne eivät ryhdy sotaan keskenään. Chamberlain piti neuvottelutulosta voittona ja palasi sankarina kotimaahansa.

– Tätä pidetään yleisesti esimerkkinä myönnytyspolitiikan epäonnistumisesta, Sarvamaa sanoo.

Hän korostaa, ettei vertaa Puolan ja Unkarin johtajiia Hitleriin eikä pidä Euroopan nykytilannetta yhtä vaarallisena kuin se oli 1930-luvulla.

Taustalla on EU-komission ehdotus, jonka mukaan EU-rahoitus kytketään jatkossa siihen, että jäsenmaa noudattaa oikeusvaltioperiaatetta. Sarvamaa on toiminut asiassa EU-parlamentin neuvottelijana, ja parlamentti pääsi marraskuun alussa kompromissiin jäsenmaita edustavan EU-neuvoston kanssa.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki ilmoittivat viime viikolla, että ne eivät hyväksy kompromissia. He uhkaavat kaataa EU-budjetin ja EU-elvytyspaketin, joista on tarkoitus sopia ensi viikolla huippukokouksessa Brysselissä.

Merkel puolestaan totesi tiistaina, että hänen mielestään kaikkien osapuolten pitää taipua kompromissiin. Sarvamaa pelkää, että tämä merkitsee luopumista oikeusvaltioperiaatteesta.

– Merkel sanoi pahaenteisesti. Minulla meni koko eilinen päivä tämän setvimisessä.

Hänen mukaansa tilanne on edelleen auki. Tiedossa ei ole, aikooko Saksa ennen ensi viikon huippukokousta tehdä uuden ehdotuksen EU-rahanjaon periaatteista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)