Vaatekauppa kauppakeskus Triplassa Helsingissä. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Pelottelu rajoituksilla maksoi muotikaupalle sata miljoonaa

Maaliskuussa vellonut keskustelu liikkumisrajoituksista tuli kalliiksi, laskee Muoti- ja urheilukauppa ry.

Maaliskuussa vellonut keskustelu liikkumisrajoituksista maksoi vaate- ja kenkäkaupalle lähes sata miljoonaa euroa, toteaa Muoti- ja urheilukauppa ry.

Vuosi sitten myynti romahti koronan ensimmäisen aallon ja yhteiskunnan sulkutilan tähden, tänä keväänä myyntiä söi liikkumisrajoitusten uhka

Vaate- ja kenkäkaupoissa varauduttiin myynnin toipumiseen rokotusten myötä. Myytäviä tuotteita on paljon tarjolla myymälöissä, sillä hankinnat tehdään jopa vuosi etukäteen.

– Nyt myyntiä kuristi aaltoileva keskustelu liikkumisrajoituksista, joka maksoi muutenkin kehnosti käyneelle muotikaupalle paljon varsin huonolla hetkellä. Yritysten likviditeetti on hälyttävän huono, kertoo Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Velimatti Kankaanpää.

– Vaikka hankintoja on koronan myötä sopeutettu, ei vuosi sitten osattu arvata pandemian jatkumiseen. Siksi tempoileva hakuammunta liikkumisrajoituksista olisi voitu jättää käymättä, hän jatkaa.

Viime vuoden maaliskuuhun verrattuna vaatekauppa kasvoi 26 prosenttia, mutta normaaliin 2019 maaliskuuhun laskua kertyi 50 prosenttia. Jalkinekauppa kasvoi maaliskuussa 18 prosenttia, mutta vuoteen 2019 verrattuna laskua kertyi 43 prosenttia.

–Etätyösuositus, ravintolarajoitukset ja tapahtumien henkilörajaus ovat pääsyy vaate- ja kenkäostosten hyvin vähäiseen määrään. Myös tulevan toukokuun juhlat jäävät väliin tai ainakin hyvin pienimuotoisiksi, sillä toukokuussa ja alkukesästä ei yksityisiä juhlia vielä saa järjestää. Se syö myyntiä aina heinäkuulle, Kankaanpää arvioi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt