Verkkouutiset

Pelko Kiinan toimista – ”tämä on Hongkongin loppu”

Kiinan pelätään saattavan voimaan kiistellyn Hongkongin kansallisen turvallisuuden lain.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiinan hallitus aikoo esitellä kiistellyn Hongkongin kansallisen turvallisuuden lain kansankongressin kokouksessa, joka alkaa perjantaina.

Kiinan kansankongressi kokoontuu joka vuosi, ja se on vuoden tärkein poliittinen tapahtuma.

Hongkongin perustuslain mukaan sen hallituksen pitää säätää kansallisen turvallisuuden laki.

Nyt Peking yrittää ajaa turvallisuuslakeja läpi. Kiinan kansankongressia pidetään maan hallituksen kumileimasimena.

Lakiesitys kieltäisi muun muassa vallankumouksellisen liikehdinnän, ulkomaisen vaikuttamisen ja terrorismin erityishallintoalueella.

Kiinan keskushallinto haluaa turvautua lakiin Hongkongin demokratialiikehdinnän vuoksi.

BBC:n kirjeenvaihtajan mukaan tilanne on erittäin tulenarka, koska Peking voi periaatteessa ohittaa Hongkongin lainsäädäntöneuvoston ja säätää muutokset itse.

Hongkong on Kiinan erityishallintoalue. Hongkong siirtyi 1997 Kiinan hallintaan ”yksi maa, kaksi järjestelmää” -periaatetta soveltaen. Periaatteen mukaisesti alueella on taloudellinen ja osittainen poliittinen autonomia sekä paljon vapauksia, joita muualla Kiinassa ei ole.

Hongkongin demokratia-aktivistit pelkäävät, että Kiinan ajama kansallisen turvallisuuden laki voisi tarkoittaa ”Hongkongin loppua”.

Hongkongissa osoitetaan edelleen säännöllisesti mieltä demokratian ja kansalaisvapauksien puolesta. Mielenosoitukset alkoivat viime kesänä luovutuslakia koskevasta esityksestä. Lain nojalla rikoksesta epäiltyjä olisi voitu luovuttaa Hongkongista Manner-Kiinaan.

Kiinan poliittisen johdon mukaan kiisteltyä turvallisuuslakia tarvitaan, jotta tämänkaltaiset protestit voitaisiin jatkossa estää.

Kiinan kansankongressia lähellä olevien BBC:n lähteiden mukaan Peking ei voi enää odottaa, että Hongkong säätäisi itse lain. Kiinan poliittinen johto pitää mielenosoituksia väkivaltaisena hallituksen vastaisena liikehdintänä.

Kiina yritti säätää turvallisuuslakia jo vuonna 2003. Tämä johti suuriin mielenosoituksiin, ja yritys epäonnistui.

Nyt Kiina yrittää samaa uudestaan. Tämä on aiheuttanut demokratia-aktivistien keskuudessa suuttumusta ja tyrmistystä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)