X
SULJE MAINOS
Ulkoministeri Pekka Haavisto. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Pekka Haavisto MT:lle: Lapset ja äidit turvaan yhdessä, jos ei muuta mahdollisuutta

Ulkoministerin mukaan ensisijaista on lasten saaminen turvaan ISIS-leiriltä.

Suomeen saapui al-Holin ISIS-leiriltä Syyriasta kesän taitteessa kolme naista ja heidän yhdeksän lastaan. Maaseudun Tulevaisuuden haastatteleman ulkoministeri Pekka Haaviston (virh.) mukaan on selvää, että Suomi pyrkii auttamaan al-Holin leirillä olevat lapset turvaan kotimaahan. Ministeri antaa ymmärtää, että lapset ja äidit autetaan Suomeen yhdessä, jos muuta vaihtoehtoa ei ole.

– Jos ei ole muuta mahdollisuutta saada lapsia turvaan kuin, että he ovat äitinsä kanssa liikkeellä, silloin lapsen etu menee edelle. Päätöksessä otetaan kuitenkin vahvasti huomioon turvallisuuskysymykset, Haavisto toteaa.

Valtioneuvoston al-Holin leirin suomalaisia koskevan periaatepäätöksen mukaan Suomi auttaa lähtökohtaisesti lapsia ja ”velvoitetta vapaaehtoisesti alueelle menneiden aikuisten avustamiseen ei ole”.

Tukiverkostoja Syyriassa

Suomeen saapuneiden perheidenkohdalla on herännyt runsaasti kysymyksiä. Verkkouutiset on listannut niitä tässä jutussa.

Puhuttanut on muun muassa se, miten perheet ovat alun perin päässeet pois vartioidusta leiristä.

Pekka Haaviston mukaan töhön ei ole aukotonta vastausta. Hän toteaa kuitenkin, että naisilla on täytynyt olla paikan päällä Syyriassa tukiverkostoja, joiden avulla naiset ovat päässeet liikkumaan ja selviytyneet alueella.

Perheiden Suomeen saapumiseen liittyi muitakin epäselvyyksiä, sillä kaikki ministerit eivät tienneet perheiden olevan tulossa ennen kuin kone oli matkalla Suomeen. Haaviston mielestä tiedottamisessa on toimittu asiaankuuluvalla tavalla.

– Olen mielestäni asianmukaisesti informoinut hallituksen viisikkoa, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajaa ja myös valtionjohtoa. En ole ainakaan saanut siitä moitteita, Haavisto toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt