Peittelivätkö poliisi ja media? Saksa raivoissaan ulkomaisten miesjoukkojen organisoimista seksiahdisteluista

Uudenvuodenyön joukkoahdisteluja ja ryöstelyä koettiin Kölnissä ja Hampurissa.

Verkkouutiset kertoi Kölnin uudenvuodenyön tapahtumista tässä jutussaan maanantain ja tiistain vastaisena yönä. Poikkeukselliset tapahtumat ovat raivostuttaneet saksalaisia sosiaalisessa mediassa, sillä tiedotusvälineissä niistä ei aluksi juuri kerrottu.

Kölnin poliisipäällikkö Wolfgang Albers totesi vasta maanantaina, että ”arabitaustaiset” miehet olivat todennäköisesti vastuussa kymmenien naisten seksuaalisesta ahdistelusta uudenvuodenyön suuressa väkijoukossa. Rikosilmoituksia on toistaiseksi tehnyt noin 80 ihmistä.

Toisten arvioiden mukaan voimakkaasti päihtyneitä miehiä oli suuremmassa joukossa noin 500, toisten arvioiden mukaan noin tuhat. Heistä erkani pienempiä joukkoja saartamaan, ryöstelemään ja ahdistelemaan naisia.

Localin mukaan poliisipäällikkö Albers sanoo tapahtumien olleen ”brutaaleja” ja ”täysin ennenkuulumattomia”.

”Kyseessä on hyvin suuri määrä seksuaalista väkivaltaa – massiivisella tavalla. Naisia kourittiin ja heidän kimppuunsa hyökättiin”, poliisipäällikkö sanoi.

”Rikokset teki ryhmä ihmisiä jotka olemuksensa perusteella olivat suurelta osin pohjoisafrikkalaisesta tai arabimaailmasta”.

Localin mukaan kyseessä oli noin 500 15-35-vuotiasta miestä, jotka kerääntyivät Kölnin rautatieaseman ja katedraalin alueelle. Joukosta heitettiin raketteja muun uudenvuodenyleisön joukkoon. Tarkoitukseksi kuvaillaan häiriön luominen. Tällöin nuorten miesten ryhmät menivät väkijoukkoon, jossa he kävivät naisiin käsiksi ja ryöstelivät. Naiset ovat kuvailleet miesten työntäneen kätensä heidän housuihinsa ja vielä raskaampiakin tilanteita.

Poliisi käynnisti vastaoperaation, mutta pimeyden ja väkijoukkojen määrän takia Albers sanoi toimien olleen tehottomia.

Kölnin pormestari Henriette Reker kutsui tiistaiksi hätäkokouksen. Hän sanoo miesten toimia ”hirviömäisiksi” ja korostaa, ettei tällaista laittomuutta siedetä.

Abendblattin mukaan vastaavaa tapahtui uudenvuodenyönä myös Hampurissa.

Deutsche Welle kertoo paikallisen sisäministeri Ralf Jägerin lupaavan nopeita toimia. ”Emme hyväksy, että pohjoisafrikkalaisten miesten ryhmät kokoontuvat erityisesti tarkoituksessa halventaa naisia ahdistelemalla heitä seksuaalisesti”, Jäger sanoo.

Twitterissä Kölnin tapahtumat ovat olleet erittäin puhuttu aihe. Saksan mediaa on syytetty asian peittelystä rikollisten etnisen taustan vuoksi. Moni ihmettelee, miten asian tulo julkisuuteen kesti vuorokausien ajan.

Saksan Huffington Postissa on syytelty myös poliisia peittelystä. Ihmettelyä on herättänyt, ettei Kölnin epäillyistä annettu julki tuntomerkkejä, vaikka turvakameroiden kuvaa on käytössä paljon. HP huomauttaa, että tapaus muistuttaa joukkoahdisteluja, joita nähtiin arabikevään aikana pohjoisen Afrikan kaupungeissa kuten Kairossa mielenosoituksissa.

Kommentit